Talviloma on oivallinen hetki mukavalle, koko perheen yhteiselle puuhalle. Loma antaa myös aikaa palautumiselle ja fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimiselle. Perhelääkärimme Marja-Leena Hyypiä suosittelee, että kukin perhe tekisi rohkeasti lomastaan omannäköisen. ”Talviloma ei ole suoritus, vaan mahdollisuus olla yksin ja yhdessä, hengähtää, ja mahdollisesti tehdä asioita, joita ei työ- ja kouluarjen ohessa olisi mahdollista tehdä”, Marja-Leena kiteyttää.

Mikäli mietit, mitä voisitte perheenä tehdä, kokosimme yhteen pirteän talvilomaohjelman, josta löytyy mukavaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävää puuhaa koko perheelle viikon jokaiselle päivälle! Tästä talviohjelmasta voi kukin poimia oman perheen viikkoon juuri ne puuhat, jotka tuntuvat mieleisiltä.  

 

Maanantaina irti maasta

Loma lähtee reippaasti liikkeelle, kun koko perhe kokeilee yhdessä uutta lajia. Esimerkiksi seinäkiipeily on hauska ja monelle uusi liikuntalaji, joka sopii useimmille kunnosta ja iästä riippumatta. Tutkimukset vahvistavat, että kiipeily kehittää fyysisen terveyden lisäksi luovuutta, työmuistia sekä riskien ja omien rajojen tunnistamiskykyä. Tampereella kaikenikäiset pääsevät kiipeilemään esimerkiksi Tullintorin Irti Maasta -kiipeilykeskuksessa. Kokeilkaa kiipeämistä rinta rinnan, tai tsempatkaa toisenne huipulle maasta käsin!  

 

Tiistaina nautitaan kulttuurista

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että kulttuurin harrastaminen voi olla jopa yksi tärkeimmistä terveysteoistamme. Kulttuuri nimittäin edistää yhteenkuuluvuuden tunnettamme: sen parissa koetut tunteet ja oivallukset tapahtuvat usein sosiaalisesti ja sitovat meitä yhteen yhä tiukemmin. Taiteen edistämiskeskus suositteleekin, että jokainen viettäisi taiteen ja kulttuurin parissa 100 minuuttia viikossa.

Oiva koko perheen kulttuurikohde talvilomalle on esimerkiksi Tampere-talossa sijaitseva Muumimuseo. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 75 vuotta Tove Janssonin ensimmäisen muumikirjan julkaisemisesta, joten museo ja koko Tampere-talo täyttyy riemukkaista juhlamenoista talvilomaviikollakin.  

 

Keskiviikkona syvennytään kirjoihin & kokataan yhdessä

Lukeminen on helposti unohtuva ajanviete, jolla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Kirjaan syventyminen auttaa olemaan tietoisesti läsnä nykyhetkessä. Kun lukija uppoutuu kirjan tarinaan ja sen henkilöiden seikkailuihin, aivoissa aktivoituu samoja alueita kuin silloin, kun ihminen kokee asioita itse: lukeminen vahvistaa siis empatiakykyä. Tutkimukset osoittavat, että lukeminen myös lievittää stressiä, pitää aivot vetreinä ja harjaannuttaa muistiamme. Siis monta hyvää syytä lukea!

Oletteko kokeilleet lukea perheenä yhdessä kirjaa? Arpokaa perheen kesken, kuka saa käydä valitsemassa kirjastosta kirjan, jota luette koko perheen kesken ääneen.

Kirjoihin syventyessä voi hörppiä vaikkapa yhdessä valmistettua smoothieta! Marjaisesta smoothiesta saa helposti terveellisen ja kaikille maistuvan välipalan, joka pitää nälkääkin. Kotimaiset marjat sisältävät paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. ”Marjat ovat meidän superfoodejamme, joilla on lukuisia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi puolukka kumoaa rasvaisen ruuan haittavaikutuksia”, kertoo Pirten ravintovalmentaja Minna Korhonen, ”Jos marjoista haluaa saada terveyshyödyt irti, pitäisi niitä syödä ainakin yksi desilitra päivässä.” Lue lisää puolukan terveysvaikutuksista Ylen artikkelista.

Välipalannälkäiset voivat kokeilla yhdessä Minnan herkullista smoothiereseptiä:

TALVILOMAN SMOOTHIE (neljälle)

1 dl auringonkukan siemeniä tai cashewpähkinöitä

6-8 dl raikasta kylmää vettä (säädä määrää sen mukaan, kuinka paksua smoothiesta haluat)

4 dl mieleisiäsi kotimaisia marjoja (esim. mustaherukoita, mustikoita)

1 banaani

1 avokado

1-2 kourallista pinaattia

Liota siemeniä 6-10 tuntia tai yön yli. Cashewpähkinöille riittää lyhyempi liotus, noin 3-4 tuntia. Halutessasi voit korvata siemenet tai pähkinät kaura- tai mantelimaidolla. Laita liotetut ja huuhdellut siemenet blenderiin ja lisää puhdas vesi (tai muu valitsemasi neste). Lisää mukaan marjat, avokado, banaani ja pinaatti. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jäiset pakastemarjat viilentävät smoothien raikkaaksi. Jos haluat smoothiesta makeampaa, lisää 2-3 kpl liotettua kuivattua aprikoosia tai tilkka hunajaa. Tarjoile kauniista lasista, koristele vaikka mintun lehdillä ja nauti!

 

Torstaina jäällä – säällä kuin säällä

Loistava valinta talviselle ulkoilulle sään salliessa on retkiluistelu luonnonjäällä. Tampereen ikonisin luistelurata aurataan Näsijärvelle, jonka päässä Siilinkarin majakalla pääsee nauttimaan hyvistä retkieväistä.

Jos luisteluretki ulkona jää vain haaveeksi lämpimässä pirkanmaalaisessa säässä, voi luistelua harrastaa sisätiloissa Tampereen alueen lukuisissa jäähalleissa. Luistelu kehittää erityisesti lihaskuntoa ja tasapainoa, ja sopii useimmille liikkujille lähtötasosta riippumatta. Kun pakkaa mukaan maistuvat eväät ja lämmintä juotavaa, voi jäällä viihtyä pidempäänkin.

 

Perjantaina pidetään yhteyttä

Lomaviikko on oivallinen aika myös pitää yhteyttä läheisiin, ja muualla asuvia tuttavia voi muistaa vaikkapa etanapostilla! Perinteisen kirjeen tai kortin lähettäminen lujittaa sosiaalisia suhteita ja muistuttaa yhteisöllisyyden tärkeydestä.

Perjantaina Museokeskus Vapriikin hiihtolomaviikossa vietetään Postiperjantaita. Klo 12-14 Vapriikin työpajassa pidetään non-stop kirjepaja, jossa voi erilaisia askartelumateriaaleja hyödyntäen muistaa ystävää, sukulaista tai kummia kirjeen muodossa. Kulttuurinnälkäiset voivat työpajan jälkeen vierailla Vapriikin kaikenikäisille sopivissa näyttelyissä, joissa riittää rutkasti yhteistä opittavaa ja koettavaa.

 

Lauantaina lasketaan vesiliukumäkeä

Talvinen pulkkamäki virkistää ja vetreyttää, joten se on myös loistava tapa ulkoilla ja liikkua yhdessä perheenä, jos sää sallii. Tampereen alueella on paljon upeita paikkoja mäenlaskulle ja huhu kertoo, että jopa Ratinan Suvannossa on rohkeimmille sopivia laskupaikkoja. Hui!

Lumeton Tampere ei harmillisesti tarjoa tällä talvilomalla mahdollisuuksia perinteiselle mäenlaskulle, mutta innokkaimmat mäenlaskijat voivat suunnata vaikkapa kylpylään vesiliukumäkeen! Vedessä liikkuminen on tehokasta ja hauskaa koko perheen puuhaa, joka sopii kaikenikäisille. Sillä on myös useita terveysvaikutuksia – vesi nimittäin tarjoaa luonnollisen vastuksen liikkeelle parantaen lihaskuntoa, kehon liikkuvuutta, ryhtiä ja lihastasapainoa.

 

Sunnuntaina rentoudutaan

Koko iloisen lomaviikon jälkeen voi laskeutua pehmeästi kohti arkea kuuntelemalla koko perheen kesken mukavan rentoutuksen. Kaikille sopivia rentoutusäänitteitä ja mindfulness-harjoituksia löytyy esimerkiksi Suomen Mielenterveys ry:n verkkosivuilta. Yhteinen rentoutushetki auttaa rauhoittumaan, vahvistaa psyykkistä terveyttä ja valmistaa kehoa palaamaan takaisin töihin ja kouluun. Päivän päätteeksi koko perhe voi kerrata yhdessä, mitä kaikkea talvilomalla ehdittiin tehdä, ja mikä oli kenestäkin kaikkein mukavinta.

Ihania talvilomahetkiä kaikille!