25 vuotta työterveysyhteistyötä
Pirkanmaan Jätehuolto ja Pirte: 25 vuotta työterveysyhteistyötä
Kuvittele herääväsi aamulla töihin lähteäksesi. Tänään sinulla on aivan erityinen ja jännittävä työpäivä. Työtehtäväsi vaativat poikkeuksellisesti vahvan rokotesuojan, ja oletkin käynyt edellisellä viikolla työterveyshuollossa rokottautumassa. Töihin saavuttuasi puet yllesi erityiset suojavaatteet, jotka suojaavat kätesi, kehosi, hiuksesi, silmäsi ja hengityselimistösi. Aloitat päiväsi avaamalla sekajätteeseen laitetun roskapussin ja tutkit sen sisältöä – likainen muovipakkaus, hiuslakkapullo ja vähän biojätettä. Työsi on kerran vuodessa käsityönä tehtävää lajittelututkimusta, jossa selvitetään sekajätteen koostumusta ja seurataan siinä tapahtuvia muutoksia. Arvokkaalla työlläsi on merkittävä ympäristövaikutus: tulos näkyy paikallisen jätehuollon kehittymisenä yhä toimivammaksi kokonaisuudeksi.
17 pirkanmaalaisen kunnan alueella toimivan Pirkanmaan Jätehuollon ytimessä on ympäristöstä huolehtiminen. Vastuullisuudesta kertoo myös yhtiölle myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki – sekä halu huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista laadukkaalla työterveysyhteistyöllä.
Pirkanmaan Jätehuolto on ollut Pirten työterveysasiakas jo yhtiön alkuvaiheista 90-luvulta asti:
– Pitkän yhteistyömme ansiosta me pirteläiset tunnemme organisaation historian, kehityskaaren, taustat ja toiminnan erinomaisesti. On valtavan hienoa, että olemme saaneet olla osa Pirkanmaan Jätehuollon tarinaa näin pitkään ja vahvistaa yhdessä alueen hyvinvointia, kertoo Pirten avainasiakaspäällikkö Eriika Sauna-aho.
– Matkan varrelle on mahtunut paljon erilaisia vaiheita myös työterveysyhteistyössä. Olemme iloisia, että eteen nousseista haasteistakin on aina selvitty hyvässä yhteishengessä, jatkaa Pirkanmaan Jätehuollon henkilöstöpäällikkö Minna Hutko.
100-prosenttisesti pirkanmaalaisena yrityksenä Pirtellä on vahva paikallistuntemus asiakkaansa toimialueesta. Kaikki Pirten yhdeksän kivijalkatoimipistettä ovat Pirkanmaan Jätehuollon työntekijöiden käytettävissä. Perinteisiä vastaanottoja tukevat kattavat etäpalvelut ja kätevät verkkoasioinnin kanavat.
– Pirten digitaalisia palveluita on ollut mutkatonta käyttää. Ajan varaaminen verkossa on helppoa ja vastaanottoaikoja on saatavilla myös iltaisin, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon viestintäasiantuntija Marika Vanhatalo.
Paikallisuuden lisäksi Tampereen kaupungin tytäryhtiöasema yhdistää molempia yrityksiä.
– Tytäryhtiöasema mahdollistaa tiedossa olevien muutosten ennakoimisen matalalla kynnyksellä. Meille ovat tuttuja samat työhyvinvointikyselyt sekä työntekijän että työterveysyhteistyön näkökulmasta, kertoo työfysioterapeutti Sari Uitus.
Yhteistyötä yli ammattirajojen
Jokaiselle työterveyshuollon asiakasorganisaatiolle nimetään oma vastuutyöterveystiimi, johon kuuluu työterveyslääkäri, työterveyshoitaja, työfysioterapeutti ja työterveyspsykologi. Osa Pirkanmaan Jätehuollon työterveystiimistä on ollut yrityksen matkassa mukana jo hyvin pitkään – jopa 25 vuotta.
– Olen toiminut Pirkanmaan Jätehuollon vastuutyöfysioterapeuttina vuodesta 1998. On ollut ainutlaatuista kokea, miten näin pitkän yhteistyön myötä saavutetaan kokonaisvaltainen työote ja käsitys työyhteisöstä, kertoo Uitus.
Pirkanmaan Jätehuollon työntekijät työskentelevät hyvin moninaisissa tehtävissä vaarallisten jätteiden käsittelystä hallinnolliseen työhön. Pitkän yhteistyön myötä työterveystiimi tuntee niin alan erityispiirteet kuin organisaation työntekijätkin.
– Työterveyslääkärin työssä kestää 2–3 vuotta päästä kunnolla sisälle asiakasorganisaation toimintaan ja tässä tapauksessa perehtyä esimerkiksi erilaisiin altisteisiin huolellisesti. Pitkäjänteinen työ palkitsee sekä asiakasyrityksen että työterveyshuollon, lisää samassa työterveystiimissä noin 15 vuotta työskennellyt työterveyslääkäri Kaija-Liisa Koskimies.
– Olemme tehneet niin paljon yhdessä, että perusasioihin ei tarvitse käyttää aikaa. Jätehuolto osaa hyödyntää työterveyshuollon osaamista hyvin kokonaisvaltaisesti. He ennakoivat upeasti tulevia muutoksia ja tietävät, milloin pyytää meidät apuun. Olen päässyt esimerkiksi toimimaan ergonomian asiantuntijana työskentelytilojen ja valaistuksen suunnittelussa, täydentää Uitus.
– Jätehuollossa on tapahtunut paljon vuosien varrella ja olemme saaneet olla moniammatillisesti mukana myös erilaisissa kehittämishankkeissa, kuten ikäohjelmassa, kertoo tiimissä kahdeksan vuotta työskennellyt työterveyspsykologi Nina Riutta. Aktiivisen työnantajan ja tiiviin työterveystiimin yhteistyö on kantanut hyvää hedelmää.
Pitkän yhteistyön myötä luottamus kasvaa ja kynnys ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon madaltuu niin esihenkilöillä kuin työntekijöilläkin.
– Pitkät hoitosuhteet työntekijöiden kanssa vahvistavat ruohonjuuritason kumppanuussuhdetta ja käsitys henkilöasiakkaan kokonaisvoinnista fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen näkökulma huomioiden paranee. Kun asiakas on tuttu, myös etänä hoitaminen helpottuu, iloitsee Koskimies.
Ajan myötä moniammatillinen yhteistyö myös työterveystiimin sisällä hioutuu saumattomaksi.
– Tunnemme Kaija-Liisan kanssa toisemme niin hyvin, että melkein arvaamme yhteistyöpalavereissa, mitä toinen sanoo seuraavaksi, Uitus nauraa.
– Kun tiimi tuntee yrityksen hyvin ja me tiimissä tunnemme toistemme vahvuudet ja osaamisen, pystymme vastaamaan yrityksen ja sen työntekijöiden tarpeisiin nopeasti ja tarkoituksenmukaisesti. Jätehuollon kanssa on ilo tehdä yhteistyötä, kiteyttää tiimin työterveyshoitaja Eliisa Majuri.
Alan erityispiirteet ohjaavat työterveysyhteistyötä
Myös Pirkanmaan Jätehuollon sisällä tehdään vaikuttavaa yhteistyötä yli ammattirajojen. Talon sisällä voi tutustua eri ammattiryhmien tehtäviin hyvin käytännönläheisesti: työntekijöillä on mahdollisuus kokeilla minkä vain tiimin työtä niin halutessaan.
– Meillä vaikkapa hallinnon työntekijä voi mennä päiväksi jätekeskukseen katsomaan, miltä työpäivä Jätehuollossa näyttää siellä. Käytännön kautta oppimalla ymmärrys kokonaisuudesta kasvaa. Henkilöstömme kokee tekemänsä työn hyvin merkitykselliseksi, Hutko kertoo.
– Olen itse päässyt kokeilemaan lajittelututkimusta ja se oli silmiä avaava kokemus, lisää Vanhatalo.
Vahva kumppanuus nostaa työterveysyhteistyön uudelle tasolle: lakisääteisten toimenpiteiden ja sairaanhoidon lisäksi tehdään paljon muutakin. Kaikki lähtee asiakkaan yksilöllisistä tarpeista. Lajittelututkimusta tekevä työntekijä tarvitsee vahvan rokotesuojan ja hallinnon työntekijä kaipaa ohjausta ergonomiseen näyttöpäätetyöskentelyyn.
Jätehuoltoalalla myös erilaiset altisteet ohjaavat työterveysyhteistyötä.
– Altisteet voivat olla esimerkiksi fyysisiä kuormitustekijöitä, joita aiheutuu vaikkapa tärisevien työkalujen käytöstä. Silloin työterveyshuolto voi auttaa ehkäisemään työntekijöiden tuki- ja liikuntaelinoireita auttamalla työvälineistön ja ergonomian suunnittelussa. Työfysioterapeuttina voin antaa yksilöllistä ergonomiaohjausta työpaikalla, tai tehdä fysioterapeutin tarkastuksen fyysisen työnkuvan perusteella, kertoo Uitus.
Pirten ja Pirkanmaan Jätehuollon työterveysyhteistyö jatkuu ja ilolla odotamme, millä tavoin pääsemme vielä edistämään paikallista työkykyä ja elinvoimaa yhteistuumin.
Tiesitkö tämän altisteista?
Altisteet ovat kemiallisia, biologisia tai fysikaalisia haittatekijöitä, joille voi altistua työtehtävissä. Haitallisten aineiden pölyt ja höyryt kuuluvat kemiallisiin altisteisiin; bakteerit, homeet ja virukset biologisiin. Fysikaalisia altisteita voivat olla kuumuus, kylmyys, melu tai tärinä. Altistuminen työympäristön haittatekijöille voi aiheuttaa ammattitauteja.
Työterveyshuolto arvioi altisteiden aiheuttamia riskejä ja terveyshaittoja työntekijöille tekemällä työpaikkaselvityksen. Lakisääteisten työpaikkaselvitysten lisäksi voidaan tehdä suunnattuja työpaikkaselvityksiä, joissa on mahdollista perehtyä työpaikan vaaratekijöihin tarkemmin. Työpaikkaselvityksessä työterveyshuolto antaa työnantajalle suosituksia, miten parantaa työoloja ja edistää työntekijöiden työkykyä. Työnantaja vastaa suositusten toteuttamisesta.
Lähteet: Työterveyslaitos | Työsuojelu
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
- Omistajat 17 pirkanmaalaista kuntaa
- Perustettu vuonna 1994
- 460 000 asukasta
- 100 ammattilaista
- Pirkanmaan Jätehuolto huolehtii, että toimialueensa 17 kunnassa sujuu lajittelu ja kierrätys, kuljetukset rullaavat ja jätteenkäsittely on ensiluokkaista. Kaikki yhtiön toiminta tähtää siihen, että ympäristö voittaa, asukkaat ovat tyytyväisiä ja hinnat koko maan edullisimmat.
- Arvot vastuullisuus, yhdessä onnistuminen, palvelevuus ja taloudellisuus
Pirte työterveys ja lääkärikeskus (Tullinkulman Työterveys Oy ja Ratinan Terveys Oy)
- Omistajat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue
- 9 toimipistettä ympäri Pirkanmaata
1900 yritysasiakasta, 46 000 henkilöasiakasta - 300 pirteläistä
- Pirten visio on olla vuonna 2025 vaikuttavin ja vastuullisin julkisomisteinen työterveyshuollon asiantuntijaorganisaatio sekä veto- ja pitovoimaisin työnantaja.
- Arvot luottamus, rohkeus, rehtiys ja vahvuus
Seuraa Pirteä somessa!
Pirten somekanavien kautta saat monipuolisia työhyvinvointivinkkejä ja kuulet työterveyden uutiset ensimmäisenä.