Influenssarokotus kannattaa ottaa nyt

Kuvassa näkymä Pirten yksityisasiakkaan hoitajan verkkoajanvarauksesta. Yläreunassa lukee "Valitse haluamasi palvelu". Sen alla on kuusi nappia, kolme aina rinnakkain, kaksi rivia. Ensimmäisellä rivin napeissa lukee "Max. 20 min - esim. yksittäinen rokotus", "Max. 30 min - esim. rokotesuunnitelma" ja "Soittoaika hoitajalle". Toisen rivin napeissa lukee "Videovastaanotto", "Hoitajachat" ja "Psykiatrinen sairaanhoitaja". Ensimmäinen nappula eli "Max. 20 min - esim. yksittäinen rokotus" on ympyröity oranssilla, koska sitä painamalla yksityisasiakas pääsee varaaman ajan influenssarokotukseen.

Kauden 2022-2023 rokote on VaxigripTetra

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti. Siksi edellisenä vuonna otettu rokotus ei tehoa.

Maailman terveysjärjestö WHO valitsee  vuosittain rokotteeseen ne viruskannat,  jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa.  WHO valitsee viruskannat eri maista saamiensa seurantatietojen perusteella.

Influenssakauden 2022–2023 rokote on VaxigripTetra, joka koostuu seuraavista viruskannoista:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09 -kaltainen viruskanta
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2) -kaltainen viruskanta
  • B/Austria/1359417/2021 -kaltainen viruskanta (Victoria-haara)
  • B/Phuket/3073/2013 -kaltainen viruskanta (Yamagata-haara)

Edelliskauteen verrattuna rokotteen toinen A-viruskanta ja toinen B-viruskanta on vaihdettu.