Monille kesä on ruokavalion suhteen hyvää aikaa. Kasvisten ja marjojen käyttö voi lisääntyä kuin itsestään. Osalle kesäloma-ajan aikatauluttomuus ja rytmittömyys voi kuitenkin aiheuttaa haasteita ruokailutottumuksiin. Pirten ravitsemusterapeutti Katja Sassi-Pyykkö kannustaa toimivaan ateriarytmiin myös loma-aikana: ”Lämpimillä ilmoilla ruoka ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Helppo lounasratkaisu takaa riittävän syömisen myös päivällä. Lounasateria voi olla vaikka ruokaisa salaatti tai kasviksilla täytetty leipä, joka olisi helppo ja nopea toteuttaa kotona tai napata mukaan kaupasta tai kahvilasta. Jokin suolapala, esimerkiksi sushi, pitää suolatasoakin hyvin yllä.”

Sassi-Pyykkö korostaa nestetasapainon tärkeyttä kesäaikana. Hän kehottaakin juomaan esimerkiksi kivennäisvettä tai laimeaa mehua, sillä pelkkä vesi ei riitä, jos hikoillessa menettää paljon suoloja. Kasvomaskin käyttö voi lisätä kuivuuden tunnetta suussa ja ohimennen otetut juomahörpyt saattavat jäädä väliin. Sassi-Pyykkö suosittelee huolehtimaan tietoisemmasta juomisesta: ”Aterioiden ja taukojen yhteydessä voi ottaa tavaksi juoda aina kaksi lasillista juomaa. Nesteen tarve on keskimäärin 2-3 litraa päivässä, josta puolet tulee tyypillisesti ruuan mukana. Muu neste ja sen määrä riippuu lämpötilasta ja hikoilusta.”

Hän myös muistuttaa alkoholin käytöstä: ”Loma-aikaan alkoholin käyttö voi muuttua. Kannattaakin tarkistaa tottumukset ja huolehtia, että pysyy kohtuudessa. Olisi muistettava juoda vettä alkoholiannosten yhteydessä, sillä alkoholi kuivattaa elimistöä.”

Kesäaikaan ruokahalu herää usein vasta illemmalla ja grillit käyvät kuumina monilla pihoilla. Ravitsemusterapeutti suosittelee grilliin kanaa, lihaa ja makkaraa pieninä annospaloina. ”Ja lisäksi aina kasviksia! Grillissä toimii erinomaisesti paprika, kesäkurpitsa ja herkkusienet, jotka kypsyvät suunnilleen samassa ajassa. Myös tomaatteja voi kuumentaa. Oma suosikkini lisukkeena on nektariini, joka tuo ihanan makeuden mausteisten lihojen rinnalle”, Sassi-Pyykkö vinkkaa. ”Itse huomaan toistavani melko samanlaista kesäruokakaavaa, jossa grilliin laitetaan tuttuja ja hyviksi havaittuja aineksia.”

Kesälomaretkille Sassi-Pyykkö ehdottaa mukaan otettavaksi sekä suolapalaa että kevyempää purtavaa: ”Retkelle paistaisin mukaan jonkin piirakan tai pikkupitsoja. Täytteissä on valinnanvaraa joka makuun ja kasvikset kuuluvat reseptiin. Lisäksi tuoreita marjoja, kasvis- ja hedelmäpaloja matkaan mukaan, niin monipuolisuus on kunnossa.”

Herkullista kesää kaikille!