Pirten fysiatri Jenni peltonen tukee työikäisten toimintakykyä
Pirten fysiatri Jenni Peltosen kiinnostus ihmisten tutkimisesta ja hoitamisesta ohjasi urapolun biologin tutkinnosta lääketieteen lisensiaatin tutkintoon.
Erikoisalan valintaa edeltävästi Peltonen työskenteli useammalla eri erikoisalalla, päivystyksissä sekä terveyskeskuksissa. Työkokemuksiin sisältyy jopa lääkärin työ kriisinhallintajoukoissa Kosovossa.

– Lopulta hain fysiatrialle, se tuntui heti oikealta. Vaikka fysiatrit hoitavat lähinnä tuki- ja liikuntaelinvaivoja, pyrimme ottamaan asiakkaat huomioon kokonaistilanteineen. Tällainen lähestymistapa tuntuu minusta luontevalta ja mielekkäältä. Omalta osaltaan valintaan on vaikuttanut myös fysioterapeuttiäitini; sain lapsena seurata läheltä hänen mielenkiintoista työtään, Peltonen kertoo.
Fysiatrin työtä ohjaavat tekijät
Fysiatrian erikoisala pohjautuu anatomian tietämykseen. Se edellyttää hyvää osaamista tuki- ja liikuntaelinsairauksista sekä niiden diagnosoimisesta että hoidosta. Asiakkaan tilanteeseen sopivien hoito- ja kuntoutustoimien valintaa sekä työ- ja toimintakyvyn tukemista varten fysiatrilla tulee olla kattava tieto erilaisista kuntoutustoimista, apuvälineistä ja kivun hoidon muodoista. Päätöksentekoa ohjaavat myös hyvät hoitokäytännöt, tutkimusnäyttö ja siihen perustuvat hoitosuositukset sekä kliininen kokemus.
– Oman alan lääketieteellisen osaamisen ja jatkuvan kouluttautumisen lisäksi täytyy olla maalaisjärkeä, hyvät kommunikaatiotaidot ja korvat sekä sydän sopivasti auki, Peltonen toteaa.
Useimmiten alustavan diagnoosin voi päätellä jo potilaan kertomuksen pohjalta. Toisinaan vaivaan ei löydy selittävää tekijää lisäselvittelyistä tai -tutkimuksista huolimatta. Fysiatrin erikoisalalla tämä on tavallista. Iso osa tuki- ja liikuntaelinvaivoista ovat sellaisia, joille ei löydy spesifistä syytä. Myös pitkien tutkimuslimbojen tarvetta on syytä pohtia ja tarvittaessa jopa vältellä. Ne voivat hidastaa asiakkaan paranemista ja sopeutumista tilanteeseen. Peltonen painottaa haastavissa tilanteissa keskittymistä asiakkaan oireiden hallintaan ja toimintakyvyn parantamiseen. Näitä voidaan edistää yksilöllisillä kuntoutus- ja tukitoimilla.

– Mikään hoito taikka suunnitelma ei ole toimiva, jos se ei ole potilaan elämäntilanteeseen sopiva, sanoo Peltonen.
Ammattitaitoinen työterveyshuollon konsultti
Pirtessä fysiatrin työnkuva painottuu työterveyshuollon konsultaatioihin. Tämän vuoksi Peltonen kehittää systemaattisesti toimintaansa työterveyshuollon näkökulma huomioiden, jotta hän voi toteuttaa laadukkaita konsultaatiopalveluita. Yleinen vastaanotolla käymisen syy on työkyvyn arvioiminen ja siihen liittyvät tukitoimet tuki- ja liikuntaelinvaivojen osalta. Muutoin asiakkaat voivat hakeutua fysiatrin vastaanotolle missä tahansa tuki- ja liikuntaelinvaivassa akuutit tapaturmaiset vaivat pois lukien. Tavallisia fysiatrin hoitamia vaivoja ovat muun muassa niska- ja selkävaivat sekä erilaiset pehmytkudos- ja nivelkivut.
Omiksi erityismielenkiinnon kohteiksi Peltonen listaa erilaiset kineettiset ketjut eli nivelien, lihaksien ja luiden välisien yhteyksien tarkastelun ja potilaan tutkimisen. Perehtyneisyyttä erityisesti hartia- sekä lantionrenkaan vaivoihin löytyy paljon.
Ammatillisena oppina Jenni nostaa muistutuksen pitää silmät auki, vaikka olisikin jo löytänyt yhden potilaan tilaa selvittävän sairauden – niitä voi olla useampikin! Muistutuksen hän pohjaa entisen sisätautiprofessorinsa leikkimieliseen lausahdukseen: ”Kannattaa muistaa, että potilaalla voi olla sekä kirppuja että luteita!”
– Parhautta Pirtessä on omistautuneet työkaverit, sekä tietenkin potilastapaamiset ja kohtaamiset! On kunnia-asia saada olla mukana tällaisessa työyhteisössä sekä sen pienen hetken asiakkaideni elämäntaipaleella, Peltonen iloitsee.
Pirtessä Peltosen voit asioida niin työterveyslääkärin lähetteellä kuin yksityisasiakkaana. Tutustu asiantuntijoihimme ja varaa aikasi verkkoajanvarauksesta tai soittamalla ajanvaraukseemme.