Yhteyspäällikkö Seija Porola on työskennellyt työterveyden parissa liki 40 vuotta, joista viimeiset kolme vuotta Pirtessä. Alalle hän päätyi 80-luvulla sattumalta.

”Terveydenhoitajaksi valmistumisen jälkeen ja jo opiskeluaikana työterveyshuolto tuntui mielenkiintoiselta sektorilta ennaltaehkäisevässä työkentässä. Valmistuessani vuonna 1984 oli haasteellista löytää terveydenhoitajan töitä. Sattuman kautta päädyin työterveyshuoltoon ja sitä en ole katunut”, Seija avaa taustaansa.

Työssä parasta on yritysasiakkaiden kanssa työskentely ja kumppanuuden rakentaminen. ”Työterveyshuollon kenttä on monipuolinen ja osaamistaan saa käyttää laaja-alaisesti. Luottamuksen saavuttaminen niin yritysjohdon kuin työntekijöiden kanssa on palkitsevaa”, Seija summaa ja jatkaa: ”Työterveyshuolto on näköalapaikka työelämän muutoksen ja kehityksen seuraamiseen sekä mukaan pääsemiseen.”  

 

Näköalapaikka työelämän murrokseen

Vuosikymmenten aikana Seija Porola onkin nähnyt työelämän murroksen: ”Työn altisteet ja kuormitustekijät ovat muuttuneet, painotukset vaihtuneet ja uudet termit tulleet käyttöön. Ehkäpä suurin muutos on ollut se, että muutos on jatkuvaa!”

Ammattiuransa alkuvaiheessa haastavinta oli työskentely kemianteollisuuden yritysten kanssa.”Silloin tuntui, että olisi pitänyt olla terveydenhuollon ammattihenkilön koulutuksen lisäksi kemistin ja juristin koulutusta”, Seija  nauraa.

Yksi hänen työelämänsä kohokohdista oli osallistuminen ja posterin esittely kansainvälisen työterveyskomission ICOH-maailmankonferenssissa (International Symposium on Good Occupational Health Practice and Evaluation of Occupational Health Services) Espoossa vuonna 1998. Ja onpa hänet valittu uransa varrella Vuoden Terveydenhoitajaksikin!

 

Loman kautta eläkepäiville

Nyt Seija on aloittamassa loman, jonka jälkeen alkavat eläkepäivät. ”Jään hyvällä mielellä lomalle ja siitä sitten eläkkeelle. Olen valmistautunut tähän jo noin vuoden ajan. Työorientoituneena ihmisenä on ollut hyvä käydä läpi luopuminen pitkällä aikavälillä.”

Uraansa hän kuvailee tiivistetysti näin: ”Työ on ollut haasteellista, monipuolista ja antoisaa. Toki ei aina niin mukavaa, mutta sitähän sen ei pidäkään olla”.

Parasta on ollut tiimityöskentely ja yhdessä aikaansaaminen. Eniten Seija tuleekin kaipaamaan työstään ihmisiä, joista syntyy työn mielekkyys. Työtovereilleen hän toivoo voimia tuleviin päiviin, uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. ”Kiitokset kaikille. Asioilla on tapana järjestyä, tavalla tai toisella.”

Mitään suunnitelmia ei eläkepäiville vielä ole: ”Elämä kantaa ja aika ilman kelloa tuo uudet ulottuvuudet.”