Pirtessä palvelee koko joukko eri lääketieteen erikoisalojen huippuammattilaisia, jotka ottavat vastaan sekä työterveysasiakkaita että itse maksavia asiakkaita. Kokosimme yhteen heidän uratarinoitaan sekä tiiviin tietopaketin siitä, millaisissa asioissa erikoislääkärimme voivat olla avuksi.

Yleislääketieteen ja anestesiologian erikoislääkäri Antti Majapuro

Yleislääketieteen ja anestesiologian erikoislääkäri Antti Majapuro tekee yleislääkärin vastaanottoa Pirtessä hoitaen pääosin akuuttisairaanhoitoon liittyviä asioita ja potilaita.

”Olen erikoistunut yleislääketieteeseen ja anestesiologiaan ja tehohoitoon. Hoidan lähinnä työterveysasiakkaita, mutta otan mielelläni vastaan myös itse maksavia asiakkaita. Vastaanotolleni hakeudutaan oikeastaan minkä tahansa akuutin vaivan tai työkyvyttömyyttä aiheuttavan sairauden takia”, Antti kertoo.

”Olen kiinnostunut lääketieteestä laajasti ja lisäksi akuuttilääketiede on sydäntäni lähellä. Aiemmin olen työskennellyt eri terveyskeskuksissa ja sairaalassa monissa eri tehtävissä. Parasta työssäni ovat monet erilaiset asiakkaat ja työn monipuolisuus.”

Neurologian erikoislääkäri Jere Virta

Jere Virta on neurologian erikoislääkäri ja lääketieteen lisensiaatti, joka ottaa Tampereella Ratinan toimipisteessä vastaan asiakkaita erilaisten ääreis- ja keskushermoston oireiden ilmaantuessa. Päänsärky, migreeni, kivut, liikehäiriöt, huimaus, epilepsia ja liikaunisuus ovat esimerkkejä tilanteista, joissa neurologi voi olla avuksi. Vastaanotolle ovat tervetulleita itse maksavat asiakkaat.

”Olen hyvin kiinnostunut ihmisen olemassaolosta ja fysiologiasta ylipäätään, ja sitä kautta päädyin opiskelemaan lääkäriksi. Opintojen alkuvaiheessa perehdyin neurologiseen hermostoon, ja kiinnostuin aiheesta heti. Oli mukavaa oppia lisää neurologiasta, ja sama pätee edelleen 17 vuotta myöhemmin.”

”Parasta työssäni ovat asiakkaat, en koskaan pystyisi työskentelemään erikoisalalla, joka ei pidä sisällään potilastyötä. Lisäksi monimutkaisten ongelmien ratkaisu kiinnostaa ja se, että erikoisalani kehittymisessä on tapahtunut enemmän viimeisen 10 vuoden aikana kuin vaikka edellisten kolmen vuosisadan aikana. Neurologiassa asioita pohditaan äärimmäisen laaja-alaisesti ja töiden kirjo on hyvin monipuolista”, Jere kertoo.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jussi Virtanen

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärimme Jussi Virtanen tarjoaa erikoisalansa yleisvastaanottoa kaikenikäisille yksityisasiakkaille sekä työterveysasiakkaille Pirte Ratinassa.

Korva-, nenä ja kurkkulääkärin vastaanotolle voi hakeutua esimerkiksi pitkittyneen nenän tukkoisuuden, kuulon aleneman, kuorsauksen tai tinnituksen takia. Lapsipotilaat voivat saada apua esimerkiksi korvatulehduksiin sekä nielu- ja kitarisojen ongelmiin.

Kipinä lääkärin uraa kohtaan syttyi jo lukioikäisenä, kun ihmisten kanssa toimiminen ja ihmiselimistö alkoivat kiinnostaa Jussia. Korva-, nenä- ja kurkkutaudeista Jussi innostui alan käytännönläheisyyden vuoksi. ”Moniammatillisuus ja yhteistyö eri erikoisalojen osaajien kanssa lisää työni merkityksellisyyttä. Parasta työssäni on kuitenkin se, kun pääsen kohtaamaan eri-ikäisiä ihmisiä ja näen käynnistä olleen heille aidosti apua”, Jussi kertoo.

Reumatologian erikoislääkäri Kirsti Uoti

Reumalääkäri Kirsti Uoti on reumatologian erikoislääkäri ja ottaa Tampereella Pirte Ratinassa vastaan sekä yksityis- että työterveysasiakkaita. Reumatologin palveluihin kuuluvat erityisesti tuki- ja liikuntaelinoireisten asiakkaiden selvitykset, joissa tutkitaan, onko oireiden takana tulehduksellinen sairaus vai esimerkiksi kuluma. Lisäksi Kirsti tekee reumapotilaille nivelpistoksia ja lääkehoidon arviointia, aloittamista sekä seurantaa.

”Lapsuuden haaveenani oli, että minusta tulee lääkäri, mutta ei suinkaan reumatologi. Olin lapsena ujo ja hiljainen ja ajattelin silloin, että sulkeudun johonkin tutkijankammioon ja teen siellä yksin töitä”, Kirsti naurahtaa. ”Reumatologiasta kiinnostuin erityisesti siksi, koska se on eräänlaista salapoliisin työtä. Täytyy osata lukea tiettyjä oireita, verrata niitä tutkimuksiin, seurata tilannetta, ja lopulta saattaa löytää jonkun tiedon jyväsen. Olen luonteeltani pohdiskeleva ja työ on myös siksi mielekästä, sillä reumatologiassa ei tarvitse tehdä nopeita ratkaisuja. Mennään syvälle asiaan ja tutkitaan sitä perinpohjaisesti. Teen myös aktiivisesti työssäni nivelten piikittämistä ja taito on hyvin hyppysissä. Työssäni parasta ovat asiakaskontaktit ja varsinkin ne hetket, kun ratkaisut löytyvät ja pystyn auttamaan asiakasta”, Kirsti kertoo.

Fysiatrian erikoislääkäri Jenni Peltonen

Jenni Peltonen on fysiatrian erikoislääkäri, joka ottaa Pirte Ratinassa vastaan sekä yksityis- että työterveysasiakkaita. Fysiatri hoitaa erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja. ”Koen itse, että fysiatri on erityisesti toimintakykylääkäri: pääpaino on asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämisessä, sen palauttamisessa sekä toimintakyvyn laskun hidastamisessa. Tästä syystä fysiatrin arvio potilaan tilanteesta on yleensä laaja-alaisempi – arviossa otetaan pelkän tuki- ja liikuntaelinvaivan lisäksi huomioon esimerkiksi ihmisen henkiset ja sosiaaliset resurssit sekä muu lääketieteellinen tilanne. On tärkeää, että yksilö pystyy aidosti toteuttamaan esimerkiksi kuntoutussuunnitelmaa omassa arjessaan.”

Oirekuvana on tavallisesti pidempään jatkuneet kivut, vaivat ja liikerajoitukset esimerkiksi niskassa, selässä, olkapäissä tai lonkissa, jotka mahdollisesti ovat johtaneet yksilön työ- ja toimintakyvyn laskuun. ”Haluan ehdottomasti rohkaista ihmisiä saapumaan vastaanotolle erikoisemmiltakin tuntuvien vaivojen kanssa – vaikka toisinaan käy niin, että varmaa diagnoosia tilalle ei saada, niin lähes aina voidaan ainakin helpottaa tilannetta ja parantaa kyseisen henkilön toimintakykyä ja elämäntilannetta. Tutkitaan huolella ja etsitään yhdessä ratkaisua: se on aina parempi vaihtoehto kuin jäädä yksin kotiin miettimään. Parasta työssäni on ihmisten ja heidän moninaisuutensa kohtaaminen. On etuoikeutettua saada olla pienikin hetki ihmisen kanssa ja miettiä yhdessä, miten hänen hyvinvointiaan voidaan parantaa.”

Sisätautien erikoislääkäri Petri Oivanen

Petri Oivanen on sisätautien ja kliinisen hematologian eli veritautien erikoislääkäri ja hän ottaa asiakkaita vastaan Pirte Ratinassa. Petrin vastaanotolle ovat tervetulleita sekä työterveys- että yksityisasiakkaat. Sisätautilääkäri tutkii ja hoitaa esimerkiksi verenpainepotilaita, kilpirauhassairauksia, osteoporoosia, sydänsairauksia ja erilaisia vatsan ja suoliston sairauksia. Erilaiset anemiat kuuluvat usein myös sisätautilääkärin mietittäväksi.

Hematologi eli veritautilääkäri miettii erityisesti muita kuin raudanpuutteesta johtuvia anemioita, tutkii ja hoitaa erilaisia veren hyytymiseen liittyviä poikkeavuuksia (tukokset ja vuodot) sekä toteaa ja hoitaa erilaisia veren pahanlaatuisia sairauksia. Varsinkin pahanlaatuisiin verisairauksiin (”verisyövät”) liittyvissä asioissa potilaat usein haluavat myös ns. toisen mielipiteen.

”Täytyy sanoa, että olen kyllä hirveän tyytyväinen työhöni. Työssäni parasta ovat vaihtuvat tilanteet, mukavat ihmiset ja mahdollisuus auttaa ja ohjata ihmisiä. Innostun melkeinpä kaikesta mahdollisesta, mutta työssäni innostun asioiden ratkomisesta ja ihmisten kohtaamisesta ylipäätään”, Petri kertoo.

Urologian erikoislääkäri Susanna Pasanen

Susanna Pasanen on urologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori, jolla on myös Euroopan Urologiyhdistyksen myöntämä FEBU -pätevyys. Urologin vastaanotolle kannattaa varata aika virtsavaivoissa, esimerkiksi jos on vaikeuksia virtsaamisessa, liiallista tiheävirtsaisuutta tai virtsankarkailua. Muita virtsaukseen liittyviä oireita ovat kipu tai kirvely, toistuvat tulehdukset tai virtsan verisyys. Urologilla käynti on paikallaan myös kivespussin vaivoissa kuten kipu, turvotus, tulehdus tai tunnettavissa oleva muutos kuten patti tai nastura sekä peniksen ongelmissa, kuten erektiohäiriöissä ja esinahan sairauksissa. Urologi hoitaa luonnollisesti myös naispotilaita erilaisissa virtsaamiseen tai virtsaputkeen liittyvissä oireissa ja edellä mainituissa munuais- ja virtsarakon sairauksissa.

”Päädyin ikään kuin ”sattumalta” urologiksi. Se ei ollut alusta asti suunnittelemani kirurgian erikoisala, vaan luulin haluavani valmistua lastenkirurgiksi. Ollessani erikoistumassa kirurgiaan Hatanpään sairaalan urologian osastolla vuosituhannen vaihteessa, tämä erikoisala vei kuitenkin mukanaan. Viehätyin suuresti urologian toisaalta suoraviivaisuudesta ja samanaikaisesta herkkyydestä sekä monipuolisuudesta. Minulla oli myös ilo ja kunnia työskennellä siellä erittäin taitavan, kokeneen ja empaattisen urologikollegan kanssa ja hänen opissaan. Hänen jalanjäljissään päätin erikoistua urologiaan, enkä ole päätöstäni katunut”, Susanna kertoo. ”Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja ihmisten kohtaaminen. Voidessani auttaa potilaita tämän työn merkitys korostuu ja tuottaa (onnistumisenkin) iloa.”

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Johanna Kyrönlahti

Johanna Kyrönlahti on synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri eli tuttavallisemmin gynekologi. Johanna ottaa Pirtessä vastaan kaikenikäisiä itse maksavia asiakkaita ja työterveyden konsultaatioita. ”Päädyin valitsemaan gynekologian, koska ala on hyvin positiivinen, elämänmyönteinen ja koko naisen elämänkaari kuuluu työnkuvaan. Gynekologi kohtaa työssään mm. raskauden suunnittelun ja seurannan, lapsettomuuden selvitykset sekä hoidot, ehkäisyn aloitukset, gynekologisten sairauksien hoidot, synnytykset, vaihdevuosien vaivat, gynekologisten syöpien hoidot ja seurannan”, Johanna kertoo.

Vuorovaikutus on gynekologin työssä olennaista ja joskus gynekologi saattaa olla ainoa lääkäri, jonka luona nainen käy säännöllisesti. Parhaimmillaan hoitosuhteista voi tulla vuosien tai vuosikymmenienkin pituisia. Melkein kaikki naiset jännittävät jonkin verran gynekologille tulemista, olipa sitten kyseessä 15- tai 65-vuotias. ”Perustutkimukset ovat kuitenkin lähes aina rauhallisia ja kivuttomia tutkimuksia. Minulle on tärkeää saada asiakkaan luottamus, sillä silloin tutkimuksetkin sujuvat luontevasti”, Johanna hymyilee.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Järvinen

Pirten ortopedi, tamperelainen Tero Järvinen, hoitaa iltavastaanotollaan sekä tapaturmien ja traumojen aiheuttamia tuki- ja liikuntaelimistön vammoja että kyseisten kudosten kiputiloja.

”Työni on valtavan monipuolista. Ortopedian professorina pääsen sekä opettamaan että ohjaamaan nuoria, innokkaita opiskelijoita ja tutkijoita, ja pystyn seuraamaan alani kansainvälistä kehitystä aivan etulinjassa. TAYS puolestaan tarjoaa haastavimman mahdollisen työympäristön lääkärille”, Tero kertoo. ”Kliinikkona parasta työssäni on löytää syy ja ratkaisu potilaan ongelmaan.”

Tero vetää TAYS:ssa kaksi kertaa viikossa ortopediaan erikoistuvien lääkärien seminaarin, jossa käsitellään eri aiheita koko ortopedian alalta kattavasti. ”Lisäksi toimin luennoitsijana alan kansainvälisissä kokouksissa useita kertoja vuodessa. Näistä tarttuu aina mukaan myös itselle jotakin uutta”, Tero lisää.

Geriatrian, psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Marjo Pellinen

Terveydenhoidon moniosaaja Marjo Pellinen on yleislääketieteen, geriatrian ja psykiatrian erikoislääkäri. Marjon vastaanotolle ovat tervetulleita sekä työterveysasiakkaat että itse maksavat. Geriatri osaa ottaa erilaisten vaivojen diagnosoinnissa ja hoitomuotoja pohdittaessa huomioon iän tuomat elimistön tarpeet ja rasitteet sekä esimerkiksi monisairauksien ja -lääkitysten vaikutukset hoitokokonaisuuteen. Työterveyshuollon puolella Marjo auttaa, kun henkiset voimavarat ovat ehtyneet – esimerkiksi työuupumustapauksissa.

”Ollessani terveyskeskuslääkärinä pidin hyvin paljon vanhusten hoitamisesta. Tästä syystä päädyin erikoistumaan juuri geriatriaan. Samalla huomasin, että myös iäkkäillä on paljon psyykkistä sairastamista ja esimerkiksi dementian psyykkiset oireet eli käytösoireet aiheuttavat yleensä sen, että potilas ajautuu laitoshoitoon. Halusin siis oppia ymmärtämään ja hoitamaan näitä psyykkisiä oireita sairauksia niin, että potilaan elämänlaatu voidaan säilyttää niin, että hän pystyisi esimerkiksi asumaan kotona laitoksen sijaan. Tästä syystä päädyin suorittamaan myös psykiatrian erikoistumisopinnot”, Marjo kertoo. ”Kaikki ovat tervetulleita vastaanotolleni. Sekä yleisestä hyvinvoinnista että aivoterveydestä kannattaa pitää huolta eikä tarvitse jännittää – luonnollisesti asiat voivat olla arkoja, jopa pelottavia, mutta perehdytään niihin yhdessä ja etsitään ratkaisu.”