Talvilomakausi lähestyy. Onko näköpiirissäsi matka ulkomaille? Vai nautitko lomallasi Suomen talvesta? Suuntaatpa mihin päin tahansa, on tärkeimmät ensiaputarvikkeet ja lääkkeet hyvä varata mukaan matkalle. Kukapa meistä haluaisi kärsiä lomalla kuumeesta, ripulista tai hankaavien kenkien aiheuttamista rakoista, mutta välillä ne vaan pääsevät harmillisesti yllättämään. Kun varaudut etukäteen, ei haaverin tai sairauden yllättäessä kallisarvoinen loma-aika ei kulu lomakohteessa apteekin metsästykseen, vaan apu löytyy nopeasti matka-apteekista – loma voi jatkua!

 

Mitä matka-apteekkiin mukaan

Henkilökohtaisten reseptilääkkeiden ja niiden potilasohjeiden lisäksi voit tarvittaessa pyytää apteekista englanninkieliset jäljennökset e-resepteistä.  Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä kannattaa varata mukaan hieman suunniteltua matka-aikaa pidemmäksi ajaksi, jos kotiinpaluu sattuukin viivästymään jostain syystä. Kaikki lääkkeet tulisi pakata alkuperäispakkauksissa käsimatkatavaroihin. Tarkista kohdemaan maahantuontirajoitukset esim. matkanjärjestäjältä, kohdemaan tullin verkkosivuilta tai kohdemaan suurlähetystöstä. Hanki tarvittaessa Schengen-todistus apteekista.

Jos matkaat lomalle lentokoneella ja tiedät korviesi menevän helposti lukkoon, voit helpottaa oloa nenää avaavalla nenäsuihkeella. Myös paine-eroa tasaavat korvatulpat helpottavat paineen tuntua.

Mikäli taas matka taittuu meriteitse tai bussinpenkillä ja tiedät kärsiväsi matkapahoinvoinnista, kannattaa ottaa matkapahoinvointilääkettä noin tuntia ennen matkan alkua.

Herkkä vatsa on monen matkailijan vitsaus – monesti matkalla yllättää joko ripuli tai ummetus. Varaa siis matkaan ripuli- ja ummetuslääkkeet jo ennen matkaa, jotta voit keskittyä lomalla vain lomailuun. Maitohappobakteereja kannattaa käyttää pari päivää ennen ulkomaanreissua ja matkan ajan. Näin voit ehkäistä vatsatauteja. Muista varata laukkuun myös käsidesiä ja pestä käsiä ahkerasti etenkin ennen ruokailuja.

Niin Lapin talvihanget aurinkoisella säällä kuin etelän porottava aurinko ovat suuri riski iholle, joten pakkaa matkalaukkuun myös riittävällä suojakertoimella varustettu aurinkovoide. Saatat silti tarvita after sun -tuotetta tai hydrokortisonivoidetta helpottamaan oloasi, mikäli iho ei sietänytkään auringon paistetta.

Myös säryt ja kuume voivat yllättää matkailijan. Ota siis matkaan paketti särkylääkettä, jotta voit tarvittaessa helpottaa esim. päänsärkyä ja flunssanoireita. Myös eksoottiset kasvit kohdemaassa voivat tehdä allergikon lomasta epämiellyttävän, joten siitepölyallergiaan kannattaa varautua antihistamiinitableteilla. Niitä ja kortisonivoidetta voi käyttää myös hyttysen- tai ampiaisenpistoihin.

Muista myös suojautua hyttysiltä tehokkaalla hyttyskarkotteella. Tämä on tärkeää etenkin malaria-alueilla.

Epätasainen maasto ja ihan normaalia aktiivisempi elämä saattaa aiheuttaa pieniä tapaturmia. Siksi matkalaukussa kannatta olla pieni ensiapupaketti haavojen ja rakkojen varalta. Valmiiksi leikatut laastarit, sideharso ja harsotaitokset, haavateippi ja desinfioiva haavan puhdistusaine saattavat osoittautua hyvin arvokkaiksi, mikäli tapaturma sattuu. Rakkolaastarit puolestaan mahdollistavat aktiivisen lomailun jatkamisen, kun hiertymä on kehittynyt.

 

TOP 10 MUKAAN MATKA-APTEEKKIIN

  1. Henkilökohtaiset reseptilääkkeet ja e-reseptien potilasohjeet
  2. Kuume- ja kipulääke
  3. Maitohappobakteerit
  4. Matkapahoinvointilääke
  5. Ripuli- ja ummetuslääkkeet
  6. Aurinkosuoja ja after sun
  7. Kortisonivoide ja antihistamiinitabletit
  8. Hyönteiskarkote
  9. Ensiaputarvikkeita (laastarit, rakkolaastarit, haavataitokset ja teippi, sideharsoja, haavan desinfektioaine)
  10. Antiseptinen käsidesi

 

Rokotteet ja estolääkitys

Muistathan tarkistaa jo ulkomaanmatkaa suunniteltaessa, tarvitaanko kohdemaahan rokotuksia tai mahdollista estolääkitystä esim. malariaa varten.

Matkailijan on myös syytä varmistaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset kuten kurkkumätä – jäykkäkouristus + MPR ovat voimassa.

Yleisemmät matkailijan rokotukset suositellaan ottamaan noin kuukautta ennen matkaa, mutta myöhäänkin rokottautuminen on parempi kuin ei ollenkaan. Rokote on pieni vaiva, mutta sen turvin voit välttyä monelta ikävältä tarttuvalta taudilta. Rokotteet antavat myös pitkäaikaisen suojan. mm. hepatiitti A ja B – rokote -sarjat antavat sinulle vähintään 30 vuoden suojan.

Me Pirten terveyden ammattilaiset osaamme arvioida ja ottaa huomioon tarpeen laajemmalle suojalle esim. iän, perussairauksien tai raskauden vuoksi.

Maakohtaiset rokotussuositukset voit tarkastaa kätevästi www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas sivustolta tai soittamalla meille Pirteen (03) 5656 4600.

Ole yhteydessä Pirteen, jos tarvitset rokotteeseen reseptin. Ajan rokotukseen saat parhaiten nettiajanvarauksella. Rokotuksen jälkeen voit jatkaa matkan odottelua ja lähteä turvallisemmin mielin matkaan.

Hyvää lomaa!

Ps. Muista myös matkavakuutus ja Kelan ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka oikeuttaa julkiseen sairaanhoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä.

 

Yhteistyössä Pirte ja Ratinan apteekki!

Vinkit matka-apteekkiin antoi yhteistyökumppanimme Ratinan apteekin proviisori Lauri Peura ja matkailijan rokotuksiin Pirten työterveyshoitaja Kirsi Raimi.