Johanna Kyrönlahti on synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri eli tuttavallisemmin gynekologi. Johanna ottaa Pirtessä vastaan kaiken ikäisiä yksityisasiakkaita sekä työterveyden konsultaatioita. Ajan voi varata nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla ajanvaraukseemme (03) 565 64600.

Oireita, joiden perusteella kannattaa varata aika gynekologille ovat esimerkiksi alavatsakivut, virtsaamisvaivat, kuukautiskivut, epäsäännölliset kuukautiset, kaikenlaiset vuotovaivat, epäily sukupuolitaudista, vaihdevuosien oireet (hikoilupuuskat, nukkumisongelmat, mielialamuutokset) sekä postmenopausaalinen verenvuoto. Lisäksi vastaanottokäynnin syitä voivat olla esimerkiksi ehkäisyn aloitus tai vaihto toiseen valmisteeseen, kierukan asetus tai poisto, raskauden keskeytyslähete, PAPA-näytteen otto (seulonta jäänyt välistä tai oireita), alkuraskauden ultraääni, virtsaamisvaivat tai laskeumat, rinnan patti tai rinnan oire jolloin tehdään lähete mammografiaan.

Johannan vastaanotolle voi hakeutua vuosikontrolliin, vaikka suurempia oireita tai vaivoja ei olisikaan. Naisen on hyvä käydä säännöllisesti gynekologin vastaanotolla kontrolleissa, jotka tapahtuvat vuosittain tai muutaman vuoden välein riippuen potilaan terveydentilasta ja käytettävistä lääkkeistä. Vastaanotolla tehdään gynekologinen sisätutkimus, tarvittaessa gynekologinen ultraäänitutkimus (munasarjojen ja kohdun tarkistus) sekä rintojen tutkimus. Käynnillä kartoitetaan naisen terveydentila, käytössä olevat lääkitykset, yleinen sairaushistoria, elintavat ja riskitekijät, säännöllisten papa- ja mammografiakäyntien toteutuminen sekä suvun syöpähistoria.

Kuka Johanna on?

– Päädyin valitsemaan gynekologian, koska ala on hyvin positiivinen, elämänmyönteinen ja koko naisen elämänkaari kuuluu työnkuvaan. Gynekologia on alana todella laaja ja vastaanotolla käydään läpi asioita syntymästä kuolemaan. Gynekologi kohtaa työssään mm. raskauden suunnittelun ja seurannan, lapsettomuuden selvitykset sekä hoidot, ehkäisyn aloitukset, gynekologisten sairauksien hoidot, synnytykset, vaihdevuosien vaivat, gynekologisten syöpien hoidot ja seurannan.

Vuorovaikutus on gynekologin työssä olennaista ja joskus gynekologi saattaa olla ainoa lääkäri, jonka luona nainen käy säännöllisesti. Parhaimmillaan hoitosuhteista voi tulla vuosien tai vuosikymmenienkin pituisia. Melkein kaikki naiset jännittävät jonkin verran gynekologille tulemista, olipa sitten kyseessä 15- tai 65-vuotias. Perustutkimukset ovat kuitenkin lähes aina rauhallisia ja kivuttomia tutkimuksia. Minulle on tärkeää saada asiakkaan luottamus, sillä silloin tutkimuksetkin sujuvat luontevasti.

Työssäni parasta on, kun tulee tunne, että asiakas tulee kuulluksi ja hoitokontakti on onnistunut. Pidän työni laaja-alaisuudesta sekä asiakkaiden kohtaamisesta. Kehitän osaamistani käymällä koulutuksissa, lukemalla alan kirjallisuutta ja pitämällä yllä kontakteja oman alan kollegoihin. 

Kuvassa gynekologi Johanna Kyrönlahti, kuva: Timo Pöysäri.

Varaa aika gynekologille