Pirten palveluvalikoima on täydentynyt akupunktiohoidoilla. Hoidot toteuttava Pirten työfysioterapeutti Kirsi Sirén on hoitanut asiakkaita akupunktiolla jo 20 vuoden ajan. ”Hakeuduin aikanaan koulutukseen, koska olin lukenut ja kuullut paljon akupunktiohoitojen hyödyistä ja asiakkaiden kokemista hyvistä hoitotuloksista. Uskoni akupunktion tuomaan apuun on vain vahvistunut vuosien myötä. Olen hoitanut esimerkiksi omaa migreeniäni akupunktiolla, enkä ole tarvinnut migreenilääkkeitä aikoihin.”

Akupunktiolla voidaan hoitaa migreeniä ja päänsärkyjä, lihaskireyksiä, tulehdus- ja kiputiloja, tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä kulumia. Usein hoidon sivuvaikutuksena myös unen laatu paranee. Akupunktio stimuloi hermosäikeitä lihaksessa, vapauttaa kipua lievittävää endorfiinia elimistöön ja salpaa näin kiputuntemuksen. Hoidoissa käytetään kertakäyttöisiä ja holkillisia, erittäin ohuita neuloja, joiden pistosyvyys on vain noin kaksi senttimetriä.

Ensimmäisellä hoitokerralla tehdään fysioterapeuttinen tutkimus ja alkuhaastattelu, joiden perusteella Sirén valitsee hoidettavan alueen ja neuloituskohdat. Hoitoon ei tarvitse valmistautua mitenkään. Hoitoaika on 30 minuuttia. Hoidon jälkeen on suotavaa juoda paljon vettä, koska aineenvaihdunta vilkastuu ja elimistöstä lähtee kuona-aineita. Akupunktiota tehdään 5-10 kerran hoitojaksoissa. Hoitojaksoja voidaan tarvittaessa toistaa.

Akupunktiota ei suositella raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, loppuraskaudesta tai mikäli sairastaa verenvuotosairautta tai sydänsairautta (verenpaineen lasku). Myöskään kuumeiselle asiakkaalle hoitoa ei anneta.

Mitenkäs sitten neulakammo? ”Aika usein vastaanotolleni on tullut neulakammoinen asiakas, joka poistuessaan on tokaissut, ettei pistot tuntuneet juuri miltään. Neulat ovat niin ohkaisia, että pistoksen tuntemusta voisi kuvailla hyttysen pistoksi. Olen kohdannut muutenkin skeptisiä asiakkaita, joiden mielipide on vaihtunut hoidon jälkeen positiiviseksi ja he ovat varanneet heti uuden hoitoajan.”

Akupunktiohoitoon pääset yksityisasiakkaana ajanvarauksella hintaan 65 € / 45 min ja työterveysasiakkaana lähetteen kautta.

     

Kuvat: Timo Pöysäri (Pirte)