Pneumokokkirokote

Pneumokokkirokote katkaisee ikävän taudin leviämisen! 

Pneumokokki on bakteeri, joka maailmanlaajuisesti aiheuttaa keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta sekä vakavaa yleisinfektiota. Pneumokokki leviää aivastuksen, yskimisen ja käsi-suu-kontaktin välityksellä.

 

Riskiryhmät

Pneumokokkia esiintyy erityisesti lapsilla, joiden immuunijärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt, sekä vanhuksilla, joiden immuunijärjestelmä on alkanut heikentyä. Pneumokokin voi saada helposti esimerkiksi tavanomaisen flunssan jälkeen, jolloin immuunijärjestelmä on jo valmiiksi heikentynyt. Terveetkin ihmiset voivat kantaa tautia, koska suurimmalla osalla tauti on oireeton.

Oireet ovat kuumeisen infektion ja korvatulehduksen tyypillisiä oireita kuten korkea kuume, päänsärky ja korvasärky. Se aiheuttaa myös korva- ja poskiontelontulehduksia erityisesti lapsille.

 

Taudin ehkäisy ja hoito

Pneumokokkirokotteesta on hyötyä etenkin riskiryhmään kuuluville. Hyvällä käsihygienialla ja myös elintavoilla on merkitystä taudin ehkäisyssä. Välttämällä tupakointia ja alkoholia ja huolehtimalla influenssarokotteista ja mahdollisista perussairauksista voi parantaa mahdollisuuksia pysyä terveenä. Vakavat tautitapaukset tutkitaan sairaaloissa veri- ja selkäydinnestenäytteistä. Pneumokokkia hoidetaan antibiooteilla.

Ajanvaraus

Voit varata rokotusajan ja tarkistaa pneumokokkirokotteen saatavuuden soittamalla ajanvarausnumeroomme:

(arkisin klo 7.30-17.00): (03) 5656 4600