KORONAROKOTE
Koronarokottaminen työterveyshuollossa
Työterveyshuollon rokottaminen etenee yhteneväisesti julkisen terveydenhuollon rokotusten kanssa, joka etenee THL:n, KRAR:in ja PSHP:n ohjeiden mukaisesti.
Tarkista työnantajaltasi, että koronarokotus työterveyshuollon kautta on käytettävissäsi. Voit varata verkkoajanvarauksemme kautta rokotuskäynnin Pirte Ratinaan tai Pirte Taysiin. Verkkoajanvaraus toimii esimieheltä saatavalla varauskoodilla.
Rokotusryhmä | 1. rokote | 2. rokote | 3. rokote |
yli 60-vuotiaat | x | 6-12 vk ensimmäisestä | 3-4 kk toisesta |
18-59 -vuotiaat | x | 6-12 vk ensimmäisestä | 4-6 kk toisesta |
Sote-henkilöstö | x | 6-12 vk ensimmäisestä | 3-4 kk toisesta |
Lue lisää: Oma koronarokotus – miten, miksi ja milloin? (THL)
Mikäli kolmansista rokoteannoksista ei ole sovittu työterveyshuollon kanssa, tutustu oman kotikuntasi verkkosivuihin ja paikallisiin julkaisuihin, joissa julkaistaan ajankohtaista tietoa koronarokotuksista.
Pirten rooli koronarokottamisessa
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri koordinoi rokotuksia ja rokotteiden jakamista. Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä omalla alueellaan. Rokottamisjärjestyksessä seurataan Valtioneuvoston asettamaa Suomen koronarokotestrategiaa, johon voit tutustua täältä (THL.fi).
Pirte työterveyshuollon rooli koronarokottamisessa on rokottaa työnsä puolesta riskiryhmässä olevia asiakkaitaan (mm. omistaja-asiakkaidemme Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin sote-alan työntekijöitä) alueelle saatujen ja ko. ryhmälle osoitettujen rokotteiden puitteissa. Lisäksi rokotamme niitä asiakasyrityksiämme, joiden kanssa rokotuksista on erikseen sovittu. Työterveyshuollon rokottamisjärjestys noudattaa kuitenkin julkisen terveydenhuollon rokotusjärjestystä.
Mikäli yrityksesi on kiinnostunut sopimaan rokottamisesta työterveyshuollon kautta, ota yhteys asiakkuustiimiimme (asiakkuudet@pirte.fi).
Usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokottamisesta
Mistä saan koronarokotetodistuksen?
Koronarokotustodistuksen voi tulostaa itse omakanta.fi -palvelusta. Rokotuskirjauksen jälkeen viive tiedon siirtymisessä Omakantaan voi olla viisi (5) vuorokautta. Jos et saa tulostettua todistusta, ota yhteyttä rokottavaan tahoon.
Todistuksen saa noudattamalla seuraavia ohjeita:
- Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
- Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
- Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa rokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
- Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä.
Saanko kolmannen koronarokoteannoksen työterveydestä?
Rokotuksista sovitaan työnantajayritysten kanssa ennalta, jonka jälkeen työnantaja informoi omaa henkilöstöään. Voit kysyä asiaa siis omalta työnantajaltasi.
Milloin saan kolmannen koronarokotteeni?
Varmista työnantajaltasi, että kolmas koronarokotus työterveyshuollon kautta on käytettävissäsi.
Rokotusryhmä | 1. rokote | 2. rokote | 3. rokote |
yli 60-vuotiaat | x | 6-12 vk ensimmäisestä | 3-4 kk toisesta |
18-59 -vuotiaat | x | 6-12 vk ensimmäisestä | 4-6 kk toisesta |
Sote-henkilöstö | x | 6-12 vk ensimmäisestä | 3-4 kk toisesta |
Lue lisää: Oma koronarokotus – miten, miksi ja milloin? (THL)
Mikäli kolmansista rokoteannoksista ei ole sovittu työterveyshuollon kanssa, tutustu oman kotikuntasi verkkosivuihin ja paikallisiin julkaisuihin, joissa julkaistaan ajankohtaista tietoa koronarokotuksista.
Saanko työterveydestä ensimmäisen tai toisen koronarokotteen?
Pirte rokottaa ensimmäisiä, toisia ja kolmansia koronarokotteita, pääosin tammi-helmikuussa 2022 kolmansia koronarokotuksia.
Onko koronarokotteen ottaminen vapaaehtoista?
Koronarokotus on vapaaehtoinen, mutta sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä koskettaa tartuntatautilain väliaikainen muutos, joka on voimassa 28.12.2021-31.12.2022. Siirtymäaikaa on 30 vrk. Väliaikainen muutos koskee sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköitä, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita asiakkaita tai potilaita. Rokotussuojaa tarvitaan etenkin, kun työskennellään potilaan tai asiakkaan välittömässä läheisyydessä. Rokotustarve arvioidaan paikallisesti.
Saako työnantajani tietää, oletko ottanut koronarokotteen?
Maksaako koronarokote?
Voiko koronarokotteen ottaa, jos on raskaana, imettää tai suunnittelee raskautta?
THL suosittelee koronavirusrokotteen ottamista kaikille raskaana oleville. Raskaus lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Rokotteen voi ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa.
Imettäminen on rokottamisen jälkeen turvallista.
Miten muut rokotteet vaikuttavat koronarokotteen ottamiseen?
Koronarokotteen voi ottaa samaan aikaan tai millä tahansa aikavälillä muiden rokotteiden kanssa.
Pitääkö koronarokotteen saaneen edelleen huolehtia turvaväleistä ja pitää maskia?
Näin on toimittava sen vuoksi, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa. Lue lisää täältä (THL).
Mitä haittavaikutuksia koronarokotteella on?
Odotettavissa olevat oireet, kuten paikallisreaktiot, ovat tavallisempia toisen rokoteannoksen jälkeen.
Koska koronarokotteen suojateho alkaa?
Elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu heti rokotuksen jälkeen.
Suojatehon kehittyminen ensimmäisen annoksen jälkeen kestää mRNA-rokotteilla vajaat kaksi viikkoa, ja adenovirusvektorirokotteilla noin kolme viikkoa.
Toisen ja kolmannen annoksen jälkeen suoja tehostuu nopeammin, noin viikossa.
Mahdollisimman hyvän ja pitkäkestoisen suojan saamiseksi on tärkeää ottaa täysi koronarokotussarja.
Voit lukea lisää rokotteiden antamasta tehosta koronavirusta vastaan täältä (THL).
Mitä rokotteita Suomessa käytetään?
Voiko koronarokotteesta saada koronan?
Miten toimin, jos rokotuksen jälkeen ilmenee oireita?
Infektio-oireet, esimerkiksi yskä, nuha ja kurkkukipu sen sijaan eivät kuulu rokotuksen jälkeisiin tavanomaisiin oireisiin ja näissä oireissa tulee hakeutua välittömästi koronatestiin myös rokotuksen saamisen jälkeen.
Olen sairastanut koronan. Saanko rokotteen?
Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Sairastettu tauti suojaa valtaosaa ainakin 6–12 kuukauden ajan, mahdollisesti pidempäänkin. Mitä vakavampi sairastettu tauti oli, sitä pidempään suoja keskimäärin kestää. Taudin sairastaneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta, kun sairastetusta taudista on kulunut 6 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteiselle rokote voidaan antaa jo 1–3 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.
THL suosittelee, että PCR-testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta seuraavasti:
- suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
- voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
Etkö löytänyt vastausta johonkin mieltäsi askarruttavaan kysymykseen?
Suosittelemme perehtymään näihin sivustoihin:
- Pirkanmaan sairaanhoitopiiri / Tays: Vastauksia kansalaiskysymyksiin rokotuksista
- THL: Koronavirus ja rokote
- Pirkanmaan sairaanhoitopiiri / Tays: usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotteista
- Pirkanmaan sairaanhoitopiiri / Tays: Pienentyneet rokote-erät pysäyttävät ikäryhmittäiset rokotukset Pirkanmaalla
- Tampereen kaupunki: koronarokote
Ajankohtaista koronaviruksesta
Kevään 2022 koronarokotukset Pirtessä
Maalis-huhtikuussa koronarokotuksille pääsee tiettyinä rokotuspäivinä ajanvarauksella sekä Pirte Ratinaan että Pirte Taysiin.
Suosittelemme etävastaanottoja
Avaamme 1.2.2022 alkaen suuren määrän etävastaanottoja ja suosittelemme asiakkaitamme valitsemaan ensisijaisesti ja tilanteen niin salliessa etävastaanottovaihtoehdon. Suositus on voimassa toistaiseksi.
Pirkanmaan eristyskäytännöt muuttuvat – sairasta hengitystieinfektio kotona
Pirkanmaalla luovutaan tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena koronatartunnasta. Koska koronatilanne on nopeasti huonontunut, tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneille löytyy toimintaohjeita Koronatestin jälkeen – tulosten tulkinta -sivultamme.
Tammi-helmikuun yleiset koronarokotuspäivät Pirte Ratinassa
Rokotuspäivät ovat avoimia kaikille koronarokotussopimuksen tehneille työterveyshuollon asiakkaillemme ja Tampereen kaupungin henkilöstölle. Rokotukset toteutetaan rokotuspäivinä klo 9-11 ja 12-15 walk in -periaatteella Pirte Ratinan toimitiloissa, Kauppakeskus Ratinan neljännessä ja viidennessä kerroksessa.
Kuusi rokottajaa, viisi tuntia, 1200 rokotetta – paikallinen työterveys on ollut mukana koronatyössä pandemian alusta asti
Pirte työterveys ja lääkärikeskus oli alkuvuodesta 2020 perustamassa ensimmäisiä koronatestipisteitä Pirkanmaalla. Koronarokotteita työterveydessä on annettu vuoden 2021 aikana lähes 25 000. Työterveyden koronatyö on alueen toimintakyvyn kannalta tärkeää, sillä Pirten suurimmat asiakkuudet ovat omistajat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
Kolmannen koronarokotteen annosväli lyhenee (THL)
Pirte siirtyy 20.12.2021 alkaen koronarokotuksissa noudattamaan THL:n päivitettyä ohjetta kolmannen koronarokotteen annosväliin liittyen. Aluksi Pirte rokottaa kolmansia koronarokotteita työterveyshuoltonsa sotetyöntekijöilleen. Kun sote-työntekijät on rokotettu, aloitamme muiden työterveyshuollon asiakkaiden rokottamisen.
Pirte vauhdissa koronarokotuksissa
Tähän mennessä Pirtessä on annettu jo yli 21 700 koronarokotetta. Kiitosta rokotusten mallikkaasta hoitamisesta on saatu sekä asiakkailta että työnantajilta.
Kolmansia koronarokotteita pistetään massarokotuksina
Pirte rokottaa kolmansia koronarokotteita massarokotuksina ilman ajanvarausta. Massarokotukset järjestetään erillisinä päivinä Pirte Ratinassa tai asiakkaan tiloissa.
Työterveyspsykologi: Palautuminen ja hyväksyvä asenne auttaa jaksamaan
Työterveyspsykologin työssä koronapandemia on näkynyt asiakkaiden kuormituksena. Pirten työterveyspsykologi Hanna Kalliomäki kertoo pandemia-ajan vaikuttaneen monien voimavaroihin.