Keiturin Sote heijastaa hyvää
Pirten ja Keiturin Soten syksyllä 2022 alkanut työterveysyhteistyö on ollut alusta asti sujuvaa. Matka kohti yhteistyötä alkoi keväällä 2022 yhteisten neuvotteluiden myötä.
– Neuvotteluissa kartoitimme Keiturin Soten tarpeita ja toiveita työterveysyhteistyölle, ja teimme näkyväksi Pirten vahvuudet ja mahdollisuudet. Sovimme yhteistyön isoista linjoista, kuten tarvittavasta palvelutasosta ja laboratoriopalveluiden järjestämisestä, kertoo Pirten asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Mari Koski.
Perusterveydenhuoltoa Virtain ja Ruoveden alueella tuottava Keiturin Sote on Pirten tavoin julkisomisteinen osakeyhtiö.
– Me Keiturin Sotessa noudatamme hyvinvointialueen linjauksia ja teemme tiivistä yhteistyötä muiden Pirhan palvelulinjojen kanssa. Joustavan henkilöstöpolitiikkamme ansiosta pystymme kuitenkin toimimaan nopeasti esimerkiksi rekrytointien suhteen, eikä päätöksiä tarvitse odottaa kuukausia, kertoo HR-päällikkö Helena Mattsson.
Pirte valikoitui Keiturin Soten työterveyspalvelujen tuottajaksi muun muassa siksi, että se toimii myös hyvinvointialueen henkilöstön työterveyshuoltona – näin linjaukset eri toimintojen osalta muodostuvat samansuuntaisiksi.
– Pirten valintaan vaikuttivat myös muut tekijät, kuten palveluiden hinnoittelu, Pirten ihmisläheinen kulttuuri, konstailemattomuus ja lähestyttävyys, lisää Mattsson.
Työterveyshuoltoyhteistyötä käynnistettäessä sovittiin organisaation ja työntekijöiden tietojen viemisestä potilastietojärjestelmään. Yhteistyön tueksi otettiin käyttöön YritysPirte, joka on sähköinen työkalu asiakasyrityksen ja työterveyden välistä tiedonjakoa ja reaaliaikaista raportointia varten.
Yhteistyötä ympäri Pirkanmaata
Keiturin Soten työntekijöitä palvelee lokakuussa 2022 perustettu Pirte Virtain paikallinen toimipiste. Saman vuoden marraskuussa Ruovedelle perustettu työpaikkavastaanotto toimii Keiturin Soten omissa tiloissa. Työntekijöiden käytettävissä ovat lisäksi kaikki Pirten muut toimipisteet ympäri Pirkanmaata. Perinteisiä vastaanottoja tukevat myös kattavat etäpalvelut.
Työterveyspalveluiden tasapuolista saatavuutta koko henkilöstölle pyritään kehittämään koko ajan yhdenvertaiseen suuntaan:

– Meille Keiturin Sotessa on tärkeää, että työntekijämme saavat työterveyshuollon palvelut tasavertaisesti huolimatta siitä, kummassa toimipisteessä (Virroilla tai Ruovedellä) he työskentelevät. Tämän päämäärän saavuttamiseksi teemme Pirten kanssa jatkuvaa yhteistyötä ja kehitämme palveluja. Kävimme esimerkiksi yhdessä pirteläisten kanssa Ruovedellä paikan päällä suunnittelemassa työpaikkavastaanottoa, jotta toiminta saataisiin mahdollisimman sujuvaksi. Pirten ammattilaisten tapaaminen kasvotusten on ollut mukavaa ja herättänyt luottamusta. Henkilökohtaisten kontaktien luominen on tärkeää toimivan yhteistyön kehittämiseksi, kertoo Mattsson.
Pirten sähköiset palvelut helpottavat asiointia ympäri Pirkanmaata.
– Ajanvarauksen Pirteen saa tehtyä kätevästi verkossa. Sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä toimipiste, oire tai käynnin syy on helppo valita. Myös video- ja puhelinvastaanottoaikoja on käytettävissämme, jatkaa Keiturin Soten viestintäkoordinaattori Aino Leppämäki.
Moniammatillista osaamista
Työterveysyhteistyön ytimessä on luottamuksellinen kumppanuus asiakasorganisaation ja työterveyshuollon välillä. Työterveyshuollon puolella yhteistyön perustana toimii jokaiselle asiakasyritykselle nimetty oma vastuutyöterveystiimi. Moniammatilliseen tiimiin kuuluu työterveyslääkäri, työterveyshoitaja, työfysioterapeutti ja työterveyspsykologi.
Työterveystiimi tekee jatkuvaa yhteistyötä asiakasyrityksen työkyvyn tukemiseksi sekä asiakkaan kanssa että tiimin sisällä. Keiturin Sotelle työterveyshuollon ennaltaehkäisevä työ ja varhainen puuttuminen mahdollisiin haasteisiin on ollut tärkeää.
– Haluamme Keiturin Sotessa kehittää Pirten kanssa jo nyt hyvin toimivaksi havaittua yhteistyötä esihenkilön, työntekijän ja työterveyshuollon välillä. Näin pyrimme saamaan Keiturin Soten varhaisen välittämisen mallin mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Koemme erityisen tärkeäksi, että työterveyshuolto tukee esihenkilöitä muun muassa säännöllisten yhteydenottojen muodossa. Näin voidaan kenties jopa välttää osa sairauspoissaoloista, kun sekä työterveyshuolto että esihenkilö tietävät työntekijän tilanteen ja pystyvät auttamaan työntekijää mahdollisimman vaikuttavalla tavalla. Pyrkimyksenämme on panostaa ennaltaehkäisevään työterveyshuoltoon. Ensimmäisen osavuosikatsauksen osalta tulokset vaikuttavat tältäkin osin hyviltä ja pyrimme säilyttämään kustannusten painottumisen näihin ennaltaehkäiseviin toimiin, kertoo Mattsson.
Virroilla ja Ruovedellä vastaanottava Keiturin Soten vastuutyöfysioterapeutti Tiina Lipponen kertoo asiakkaiden löytäneen hyvin hänen vastaanotolleen sekä verkkoajanvarauksen kautta että työterveyshoitajan tai -lääkärin ohjaamana:
– Yhteistyö Keiturin Soten kanssa on lähtenyt hienosti käyntiin! Olen saanut osallistua kaikkiin perusselvityksiin ja näin tutustua Keiturin Soten eri yksiköihin. Perusselvitysten myötä minulle on poikinut erilaisia työergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen ryhmäohjauksia, joita olen käynyt työpaikoilla pitämässä. Toivon että minuun ollaan jatkossakin yhteydessä mahdollisimman pienellä kynnyksellä.
Työterveystiimin lisäksi tiiviisti mukana työterveysyhteistyössä on avainasiakaspäällikkö. Pirtessä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja sen tytäryhtiöiden avainasiakaspäällikkönä toimii Mari Laukkanen:
– Avainasiakaspäällikkö on yhteyshenkilö asiakasorganisaation HR:ään ja johtoon. Tiedotan muutoksista, hoidan mahdolliset reklamaatiot ja seuraan raportointia sekä kustannuksia. Osallistun myös uusien Pirten ja asiakkaan välisten toimintamallien kehittämiseen.
Kaiken kaikkiaan Keiturin Soten ja Pirten yhteistyö on koettu molemmin puolin mielekkääksi, Laukkanen jatkaa:
– Yhteistyömme on ollut mutkatonta ja sujuvaa. Organisaationa Keiturin Sote haluaa olla veto- ja pitovoimainen työnantaja ja toimiva työterveyshuolto on yksi henkilöstöetuus, jonka he haluavat henkilöstölleen tarjota sekä lähi- että etäpalveluna. Olen iloinen, että olemme Pirtessä voineet räätälöidä juuri heidän tarpeisiinsa sopivat työterveyspalvelut.
Yhdessä hyvää heijastaen
Oman henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtiminen on Keiturin Sotelle ensiarvoisen tärkeää. Työyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseksi yritys perusti oman työhyvinvointiryhmän, jonka tarkoitus on edistää koko henkilöstön työssä jaksamista ja työhyvinvointia.
– Etsimme ryhmässä ratkaisuja työssä jaksamisen haasteisiin ja mahdollisuuksia tukea työntekijöidemme hyvinvointia. Selvitämme työssä jaksamiseen vaikuttavia tekijöitä toteuttamalla säännöllisiä kyselyitä henkilökunnallemme. Kyselyistä saamiemme vastausten pohjalta teemme tarvittaessa nopeitakin päätöksiä ja toimenpiteitä, Mattsson kertoo.
Myös työterveyshuollossa tunnistettiin henkilöstön tarve psykososiaaliselle tuelle.
– Ehdotus laajentaa työterveyssopimustamme kattamaan myös psykososiaalisen tuen palveluita tuli Pirteltä. Työterveyshuolto oli tukenamme, kun meille nousi huoli työntekijöidemme jaksamisesta. Pirten ammattilaisilta löytyi asiantuntemusta, joka vastasi tarpeeseemme, Mattsson jatkaa.
Työterveyssopimukseen sisällytettiin työterveyspsykologin palveluiden lisäksi psykiatrin etävastaanotto, psykofyysisen fysioterapeutin vastaanotto sekä myssyhoito, eli lääkkeetön tasavirtastimulaatiohoito masennukseen.
Psykososiaalisen tuen erityisosaamista on saatavilla myös paikallisesti Pirte Virtain toimipisteessä. Keiturin Soten vastuutyöterveyshoitaja Minna Johanssonilla on yli 20 vuoden kokemus psykiatrisen sairaanhoitajan työstä. Johansson on ennen Pirtessä työskentelyään toiminut muun muassa päihdehoitajana, akuutissa psykiatrisessa kotisairaanhoidossa sekä mielenterveystoimistossa terapeuttista työtä tekevänä hoitajana.
– Ihminen on kokonaisuus. Jos henkinen jaksaminen on koetuksella, näkyy se työtehon hiipumisena ja työmotivaation laskuna. Haasteisiin on tärkeää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä pidempiaikaisten työkykyongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Koen eduksi sen, että olen itse työskennellyt aiemmin Keiturin Sotella ja tunnen työyhteisön ja siellä tehtävän työn hyvin, Johansson kertoo.
Keiturin Sotessa tunnistetaan, että jokainen työntekijä voi osaltaan vaikuttaa koko työyhteisön hyvinvointiin. Oivaltava slogan muistuttaa henkilöstöä tärkeästä arvosta:
– Henkilöstöltämme noussut slogan ’Heijasta hyvää’ kiteyttää osuvasti ajatuksen, että meistä jokaisen panosta tarvitaan hyvinvoivan työyhteisön rakentamiseksi. Jatkamme tärkeää työtä koko henkilöstömme ja Pirten kanssa yhteistuumin, Mattsson toteaa.
Keiturin Sote Oy
- Omistaja Pirkanmaan hyvinvointialue
- Toimintaa vuodesta 2016, toiminta-alue Virrat-Ruovesi
- 500 ammattilaista
- Keiturin Soten tehtävä on turvata jokaiselle Virtain kaupungin ja Ruoveden kunnan asukkaalle ja yhteistoiminta-alueella tilapäisesti oleskelevalle riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus ja edistää väestön hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta.
Pirte työterveys ja lääkärikeskus (Tullinkulman Työterveys Oy ja Ratinan Terveys Oy)
- Omistajat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue
- 9 toimipistettä ympäri Pirkanmaata (lisäksi työpaikkavastaanottoja asiakkaan tiloissa)
- 1900 yritysasiakasta, 46 000 henkilöasiakasta
- 300 pirteläistä
- Pirten visio on olla vuonna 2025 vaikuttavin ja vastuullisin julkisomisteinen työterveyshuollon asiantuntijaorganisaatio sekä veto- ja pitovoimaisin työnantaja.
- Arvot luottamus, rohkeus, rehtiys ja vahvuus