Alkoholin käytön vähentämisellä monia terveyshyötyjä
Kesä ja lomakausi voi lisätä alkoholin käyttöä, minkä vuoksi näin kesän kynnyksellä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Olisiko loma palauttavampi ja mieli virkeämpi ilman alkoholia tai tavallista vähäisemmällä juomisella? Kohtuullisenkin alkoholin käytön vähentämisellä voi saavuttaa monia terveyshyötyjä, kuten paremman unenlaadun, painonhallinnan helpottumisen sekä mielialan kohenemisen. Tärkeää on myös tunnistaa alkoholin ongelmakäyttö, joka on merkittävä terveyshaitta.
Alkoholin ongelmakäyttö voi mm. vaurioittaa lähes jokaista elintä, nostaa verenpainetta, lisätä ylipainoa, aiheuttaa unihäiriöitä, mielenterveysongelmia, syöpää (esim. rintasyöpää), hormonihäiriöitä (esim. impotenssi, hedelmättömyys) ja alkoholi on merkittävä työikäisten kuoleman aiheuttaja. Alkoholin terveyshaittojen ilmaantuminen on yksilöllistä, eikä vielä pystytä osoittamaan miksi toiset ongelmakäyttäjät saavat alkoholin aiheuttaman elinvaurion ja toiset eivät.
Alkoholin riskikäytön rajat
Alkoholin käyttö, josta ei todennäköisesti ole riskiä terveelle, työikäiselle henkilölle on naisilla 0-1 annosta ja miehillä 0-2 annosta päivässä ja käyttö ei ole päivittäistä.
Kohtalaisen riskin taso on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Peruste: kyseiset annosmäärät suurentavat GT-arvoja (verikoe, jota käytetään maksa- ja sappitiesairauksien toteamisessa).
Suuren riskin taso on miehillä 23-24 annosta ja naisilla 12-16 annosta viikossa. Näillä käyttömäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski kasvaa merkittävästi.
Runsas kertajuominen (naisilla 5-6 ja miehillä 6-7 annosta kerralla) viikoittain tai toistuva humalahakuinen juominen suurentaa merkittävästi tapaturmariskiä.
Tukea työterveyshuollosta
Alkoholin käyttömäärien lisäksi alkoholin ongelmakäyttöä selvitetään terveydenhuollossa erilaisilla haastatteluilla, kyselyillä sekä verikokeilla. Mikäli olet huolissasi omasta alkoholinkäytöstäsi tai tuntuu, että kaipaisit tukea alkoholinkäytön vähentämiseen tai lopettamiseen, voit varata ajan työterveyshoitajalle tai -lääkärille. Tietoa ja tukea löytyy myös useilta verkkosivustoilta.
Tietoa ja tukea verkosta
- päihdelinkki.fi (esim. maksuton Uusi alku -verkkokurssi)
- mielenterveystalo.fi/paihteet (esim. alkoholin käytön omahoito-ohjelma, alkoholin liikakäytön nettiterapia)
- aa.fi (vertaistuki)
Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä!
Jutun on kirjoittanut Pirten työterveyshoitaja Elina Parikka.
Mietityttääkö alkoholin käyttö?
Oman työterveystiimisi tavoitat helpoiten ja turvallisimmin OmaPirten viestipalvelun kautta, jonka löydät sisäänkirjautumisen jälkeen ”Lähetä viesti vastuuhoitajalle” -painikkeen takaa.