TyöterveyshuolTO aidosti toiminnalliseksi osaksi julkista sotea
Vastuullinen työkyvyn tuki -hanke eli TYÖOTE-toimintamalli tehostaa työterveyshuollon ja julkisen terveydenhuollon yhteistyötä.
Työterveyshuollon ydinosaamista on työkyvyn ja työhön paluun tuki. Työterveyshuolto on ainoa terveydenhuollon toimija, jolla on suora yhteys työikäisen potilaan työpaikkaan, jolloin päästään hyödyntämään työn muokkausmahdollisuuksia. Oikea-aikainen, usein vaiheittain etenevä osittainen työhön paluu tukee usein toipumista paremmin pitkän sairausloman sijaan.
Siksi työterveyshuollon työkykyosaamista kannattaa tehokkaammin ja systemaattisemmin hyödyntää työikäisen sote-palvelukokonaisuudessa ja siirtää työkyvyn arviointivastuuta erikoissairaanhoidosta ja perusterveydenhuollosta työterveyshuoltoon. Tuloksena on terveempi, nopeammin työhön palaava työntekijä ja kustannussäästöjä sekä työantajalle että yhteiskunnalle.
Taustaa
Työikäisten sairastaminen aiheuttaa Suomessa 24 miljardin euron kokonaiskustannukset per vuosi (Rissanen & Kaseva 2014). Huomattavaa on, että sairaanhoidon kustannukset kattavat tästä summasta vain alle kolmanneksen – suurin kustannus tulee siitä, etteivät työikäiset eivät ole töissä. Yksi sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle noin 350 euroa. Jos siis työkyvyttömyyttä aiheuttaviin tekijöihin pystytään edes hieman nykyistä paremmin vaikuttamaan, on kustannusvaikutus huomattava.
Millainen toimintamalli on käytännössä?
TYÖOTE-toimintamallissa erikoissairaanhoidosta kirjoitetaan tietyissä diagnooseissa vain lyhyt sairauspoissaolo ja potilas lähetetään työterveyshuoltoon aktiivisia työkyvyn ja työhön paluun tukitoimia varten.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Pirte ovat mukana hankkeessa. Pirkanmaalla toimintamalli on käynnistetty rintasyöpä-, selkä-, ja ortopediapotilasryhmissä. Koska työkyvyn tukeminen kuuluu lakisääteisesti työterveyshuollon palveluihin, voidaan lähete potilaan työkyvyn arvioiseksi ja tukemiseksi tehdä riippumatta potilaan työterveyshuoltosopimuksen laajuudesta. Lähete tehdään Pirkanmaalla sähköisesti. Pirtessä potilaan oma vastuutyöterveyshoitaja tai -fysioterapeutti kontaktoi asiakkaan ja työhön paluun tuki päästään käynnistämään välittömästi.
Kuva Työterveyslaitoksen sivuilta: TYÖOTE-toimintamalli. Erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon rooli suhteessa työikäisen työhön paluuseen tai työkyvyttömäksi toteamiseen. Kuvio muokattu alun perin Suomen Lääkärilehdessä 2019;74(17)1048-1051 julkaistusta kuvasta. Lähete työkyvyn arvioimiseksi ja tukemiseksi voidaan tehdä riippumatta potilaan työterveyshuoltosopimuksen laajuudesta.
TYÖOTE-toimintamallin rakentamisen lisäksi alueilla tiivistetään perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon välistä yhteistyötä muutenkin lisäämällä tietoa työterveyshuollon toiminnasta ja ydinosaamisesta, käynnistämällä keskustelut siitä, milloin potilas tulisi ohjata työterveyshuoltoon (muutoinkin kuin sairaspoissaoloasioissa) sekä luomalla alueellisia yhteistyömalleja, jotta työikäisen potilaan hoito sujuvoituu ja vältetään päällekkäisiä toimintoja.
TYÖOTE-toimintamalli tuo siis työterveyshuollon aidosti toiminnalliseksi osaksi julkista sotea ja ajankohta onkin hyvin hedelmällinen hyvinvointialueiden käynnistäessä toimintansa 1.1.2023. Tavoitteena on, että työikäinen henkilö saa oikeat palvelut oikeasta paikasta oikeaan aikaan ja työ- ja työllistymiskykyä tuetaan laaja-alaisesti.
Parantamalla erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyötä on siis mahdollista tehostaa työntekijän hoito-, kuntoutus- ja työhön paluun prosessia. Työntekijä voi palata mahdollisimman pikaisesti työkykyisenä töihin. Tulevaisuudessa toimintamallia voidaan laajentaa muihinkin diagnoosiryhmiin. TYÖOTE-toimintamallin toimivuus mitataan hankkeessa tehtävillä auditoinneilla.
Lisätietoa TYÖOTE-hankkeesta: https://www.ttl.fi/tutkimus/hankkeet/vastuullinen-tyokyvyn-tuki-tyoote