ASIAKKAAN KOKEMUS MYSSYHOIDOSTA
Pirte on ottanut osaksi mielenterveyspalvelujaan tasavirtastimulaatiohoidon eli tuttavallisesti myssyhoidon. Myssyhoito-lempinimi tulee hoidossa käytettävästä päähineestä. Lääkkeetön hoito sopii erityisesti lievästä ja keskivaikeasta masennuksesta kärsiville ja sitä voidaan käyttää joko ainoana hoitomuotona tai muiden hoitomuotojen tukena. Hoitojakso on yhteensä 4-6 viikkoa niin, että myssyä pidetään päässä 30 minuuttia kerrallaan viitenä päivänä viikosta.
Myssyhoitosarjamme ensimmäisessä osassa kerroimme myssyhoidosta yleisesti. Sarjan toisessa osassa pääsemme kuulemaan asiakkaan kokemuksia myssyhoidosta kuuden viikon ajalta.
Myssyhoidon yhteistyökumppaneina Pirtellä on kaksi suomalaista terveysteknologiayritystä. Itse myssylaitteen ja hoitomenetelmän kehittänyt Sooma Oy on vuonna 2013 perustettu aivojen neuromodulaatioon perustuvia hoitomenetelmiä kehittävä ja lääkinnällisiä laitteita valmistava yritys. Hoidonseurannassa kumppanina toimii terveysteknologian startup-yritys Nursie Health, jonka MyNursie-omahoitosovelluksen kautta voidaan seurata asiakkaan kuntoutumisen edistymistä, esimerkiksi päivittäistä mielialaa ja vireystilaa.
Kertoisitko hieman itsestäsi ja tilanteestasi ennen myssyhoitoa?
Olen kolmenkympin ylittänyt ja työskentelen rahoitusalalla kansainvälisessä konsernissa erityisasiantuntijana. Koulutustaustani on ylempi korkeakoulututkinto ja olen toiminut viisi vuotta myös esimiesasemassa. Työympäristöni on varsin hektinen ja työtehtäviä on paljon ja monipuolisesti: se, että löydän itseni päivä toisensa perään multitaskaamasta kuvaa työarkeani aika hyvin. Ennen koronaa työni sisälsi matkustamista muutaman kerran vuodessa.
Perheeseeni kuuluu puoliso, kissa ja koiria, joiden kanssa asumme kehyskunnassa omakotitalossa. Rakastan urheilua ja erilaisia lajeja, viime aikoina suosikkejani ovat olleet padel ja tennis. Vapaa-ajalla tykkään touhuta ja lepääminen on ollut haastavaa. Mottoni onkin ollut ”minkä voi tehdä tänään, se tehdään, ja vielä muutama juttu huomiselta varastoon”. Esimerkiksi sotkuinen koti on saanut heti kyytiä silloinkin, kun olisi viisaampaa levätä pitkän työpäivän, huonosti nukutun yön, lenkin ja vaikkapa rankan padel-pelin jälkeen.
Mikä sai sinut kiinnostumaan myssyhoidosta?
Olen kärsinyt viimeisen kahden vuoden ajan alentuneesta mielialasta (lievä masennus) ja ajoittaisesta ahdistuneisuudesta. Samalla kuukautisoireeni ovat pahentuneet ja aina tärkeältä tuntunut työ ja ura on alkanut tuntua merkityksettömältä. Olen kokeillut kuukautisoireisiin lääkitystä ja tiedän, että se helpottaa, mutta lääkkeistä tulee itselleni myös sivuvaikutuksia kaupanpäällisiksi. Sain lähetteen terapiaan, mutta koko maanlaajuisen huonon terapeuttitilanteen takia en ole löytänyt itselleni sopivaa terapeuttia, jolla olisi tilaa uudelle asiakkaalle. Myssyhoito kuulosti vaihtoehtona helpolta, nopealta ja varsin tehokkaalta tavalta aloittaa oman mielialan hoito.
Arkipäiviäni eniten hankaloittaneita oireita olivat keskittymiskyvyn aleneminen ja kuormittuminen erilaisista aistiärsykkeistä, kuten valoista ja äänistä. Puolisonikin oli jo huomannut mielialan vaihteluni. Hän alkoi olla hoitoa aloitettaessa varsin hyvin jyvällä siitä, missä kuukautiskierron vaiheessa mentiin ja ”tuulesta temmatut” mielialan vaihteluni olivat varmasti hänellekin raskaita.
Myssyhoidon kattava tutkimustausta ja toimintalogiikka vakuuttivat ja minulle tärkeää oli se, että hoitoa voitiin toteuttaa lääkkeettömästi. Lisäksi olin saanut aiemmin sähköä hyödyntävästä TENS hoidosta helpotusta kipuun, mikä rohkaisi kokeilemaan myös myssyä. Myssyhoito oli jo sanana mielenkiintoa herättävä – lähdin siis mukaan varsin odottavin fiiliksin!
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Neljä + kaksi viikkoa myssyillen
Rehellisesti – aluksi myssyily tuntuu tosi hassulta. Istun kotisohvalla kummallisen näköinen myssykkä päässä keskittyen tarkasti kännykällä pelaamiseen: alkukartoituksessa olemme yhdessä hoitajan kanssa valinneet jonkun mieleisen, aivoja stimuloivan tekemisen niihin hetkiin, kun hoito on käynnissä, eli myssy päässä. Itselleni tämä on tetris. Valitsin itselleni hoitoajaksi illan.
Viikko 1
Ensimmäinen viikko on enemmän rutiinin harjoittelua, eikä harjoittelu herätä positiivisia tunteita. Enemmänkin myssy kirvelee ja iho menee rikki – odotan jo parin päivän myssytöntä aikaa lievästä ihoärsytyksestä johtuvan kivun takia.
Viikko 2
Uusi viikko, uudet kujeet. Iho on ehtinyt parantua. Myssyily tuntuu jo helpommalta, mutta ei ole vielä muuttunut täysin rutiiniksi: unohtaisin myssyilyt, jos kännykkä ei muistuttaisi siitä joka ilta. Teen myssyilyt kiltisti ja toivon myssystä olevan hyötyä. Muistutan itseäni, että tuskin menetän suuria, vaikka myssy ei jostain syystä toimisikaan: pahin skenaario lienee se, että uuden Netflix-sarjan katselun aloitus siirtyy.
Viikko 3
Iho ei enää ärsyynny yhtä voimakkaasti kuin alussa, mutta pidän varmuudeksi pidemmän myssytauon, jotta iho saa rauhassa palautua. Ja kas – huomaan, että odotan hieman myssyilyn jatkamista. En ole varma, mistä se johtuu. Jatkan hoidon toteuttamista heti, kun pystyn ja myssyily alkaakin tuntua jo rutiinilta, jonka saattaisin muistaa ilman kännykän muistutusta.
Viikko 4
Myssyilystä on tullut rutiini. Tällä viikolla on hoidon jatkon arviointi yhdessä hoitajani kanssa. Kerron haluavani jatkaa hoitoa neljän viikon suosituksesta kuuteen viikkoon, sillä huomaan nyt varovaisia muutoksia olossani. Ne ovat vielä kuitenkin niin pieniä, etten ole varma, onko parantuneessa olossani kyse myssystä, kuukautisoireiden talttumisesta, keväästä, lintujen viserryksestä, vähemmästä työkuormasta vai ehkä vastikään sairastetun koronan aikaansaannoksista. Saan luvan jatkaa hoitoa kuuteen viikkoon: totta puhuen olisin pettynyt, jos en olisi saanut. Mielenkiintoni on herännyt!
Viikko 5
Myssyily jatkuu jo rutiininomaisesti. Unessa tapahtuneet muutokset alkavat näkyä. Voin paremmin ja päivärytmistä on tullut säännöllinen. Iloitsen illan myssyilyhetkestä ja muistan sen ilman kännykkää. Keho tuntuu muistuttavan siitä myös välipäivinä – ehkä olen oppinut kuuntelemaan oman kehoni lähettämiä signaaleja paremmin?
Viikko 6
Omat myssykkähetket lähenevät loppuaan. Tällä viikolla tulee jo haikea olo, vaikka myssyily ei ole päättynyt. Voisin jatkaa tätä vielä pidempään.
Päätöskerta
Myssyilyn jälkeen on aika loppukeskustelulle. En kehtaa sanoa hoitajalle suoraan, että olen koukussa myssyilyyn. Mietin, että saisinko jatkaa edelleen, vaikka oma aikani on lopussa? Juttelemme kuitenkin lohdullisesti hoitajan kanssa siitä, että voin jatkaa omia rauhoittumishetkiä tetriksen parissa, vaikka varsinainen hoitojakso päättyykin – saan jopa pitää myssyni, vaikka itse sähkölaite pitääkin palauttaa. Pohdin hiljaa mielessäni, että kaikenlaisista asioista sitä ihminen voikin kokea haikeutta ja luopumisen tuskaa.
Ajatuksia matkan varrelta – kokemus myssyhoidosta
Aluksi myssy tuntui kirvelevältä ja märältä ja pohdin, tuleekohan tästä mitään. Neljän viikon jälkeen kirvely kuitenkin helpottui ja tuntemus muuttui enemmän nipistelyksi. Iltahoitoaikaa alkoi jo odottamaan! Siitä on tuli rutiini, jonka aikana rauhoituin ja valmistauduin nukkumaan. Hoito rauhoittaa mukavasti ja sen jälkeen saa hyvin unen päästä kiinni. Tulee olo, että tätähän voisi jatkaa vaikka joka ilta!
Laitteen käyttö on helppoa, kun sen kanssa tulee parin päivän jälkeen tutuksi. Sain mainiot ohjeet laitteen käyttöön ja se teki itsenäisistä hoidoista helppoa. Kuten aina, uuden tavan opettelu vaatii kuitenkin vaivaa verrattuna tutun rutiinin suorittamiseen (omassa tapauksessa television katselu sohvalla ilta-aikaan ennen nukkumaan menoa).
Muutenkin oman olon seuranta ja yhteys hoitajaan on ollut tärkeää matkan varrella. Tuli olo, että minusta välitetään. ? Teimme alkukartoituksella erilaisia mielialaa mittaavia testejä ja mietimme yhdessä, mitä asioita haluan seurata hoitojakson aikana. Seurantaa helpotti MyNursie-sovellus, joka muistutti pysähtymään ja pohtimaan omaa oloa.
Millaisia muutoksia olet huomannut myssyhoidon päätyttyä?
Hoidon päätyttyä istahdan jo totutun rutiinin mukaisesti sohvalle – tällä kertaa ilman myssyä ja tetris-pelejä – ja pohdin mitä kaikkea on muuttunut. Aluksi tuntuu, että ei mitään, mutta kuitenkin hetken syvemmin pohdittuani tajuan, että arjessani on tapahtunut aika paljonkin luonnollisen tuntuisia muutoksia, joita on vaikea huomata ensivilkaisulla.
Eniten vaikutuksia huomaan unessa: älykelloni rekisteröimät unipisteeni ovat parantuneet, jee! Uni tuntuu syvemmältä, palauttavammalta ja säännöllisemmältä kuin aikaisemmin.
Samalla huomaan, että keskittymiskykyni on parantunut. Vaikka huomaan edelleen esimerkiksi uuden opettelun hieman turhauttavan, pystyn tuottamaan oivalluksia ja ideoita töissä paremmin. Teen myös fiksumpia ratkaisuja, jotka säästävät aikaa.
Havahdun siihen, etten enää häiriinny, kun puolisoni katselee puhelimeltaan Youtube-videoita kovalla äänenvoimakkuudella – aikaisemmin olisin nopeasti ojentanut hänelle kuulokkeet käteen ja huomauttanut asiasta varsin painokkaasti. Myöskään olohuoneemme kirkasvalolampun kirkkain asetus ei enää ärsytä kuten ennen.
Tunnistan olevani väsynyt. En jaksa tehdä läheskään niin paljon asioita kuin aikaisemmin. Liikuntakin on supistunut viiteen kertaan viikossa. Tältäkö muista ihmisistä tuntuu? Pyykkivuori, tiskikone, ikkunanpesu ja imurointi saavat jäädä siihen hetkeen, kun on oikeasti aikaa ja jaksamista tehdä. Oivallan että omalla kohdallani vähemmän touhuamista onkin enemmän hyvinvointia. Parasta on se, ettei hallitsematon kaaos kotona enää häiritse ja toimi päässäni porttiteoriana kaikkien muiden asioiden kasaantumiselle.
Mielialavaihteluita on edelleen. Ne kuitenkin ajoittuvat paremmin kuukautiskierron eri sykleille ja niistä on leikkautunut terävimmät kärjet pois. Olo tuntuu seesteisemmältä ja tasapainoisemmalta.
Ruokahalu on lievittynyt hoidon loppumetreillä, pahin makeanhimo on talttunut ainakin toistaiseksi. En myöskään jaksa somettaa niin paljon. Iltasomet ovat jääneet, mikä osaltaan helpottaa nukahtamista ja unenlaatua.
Uni-, masennus- ja ahdistuspisteiden parantuminen tekevät todella iloiseksi, sillä voisin muuten epäillä vain kuvitelleeni myssyhoidon vaikutukset. Oli hienoa nähdä omien havaintojen lisäksi puhdasta dataa, joka vahvistaa kokemusta myssyilyn tehosta.
Myssyilyhetkiä tulee hoidon päättymisen jälkeen ikävä. Katson haikeasti sohvaa, jossa totuin viettämään aikaa myssyn ja tetriksen kanssa. Huomaan käyväni myssysohvalla vain rauhoittumassa hoidon jälkeen parina iltana viikossa. Puolisoni kysyy, että mitä teet:
– Myssyilen.
– Olethan tietoinen, että sinulla ei ole enää myssyä?
– Kyllä, mutta myssyilen ilman myssyä.
– Selvä.
Myssystä tuli selkeästi kaveri, jota jää kaipaamaan. <3
Suosittelisitko hoitoa muille vastaavassa tilanteessa oleville?
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jos et pidä lääkehoitoa ensisijaisena vaihtoehtoja sinulle ja haluat kokeilla enemmän mekaanisesti toimivaa hoitoa. Tilanteessa, jossa terapeutteja on vaikea löytää, myssyhoito on hyvä tapa lähteä helpottamaan omaa arkea tai yhdistää se käynnissä oleviin muihin mielenterveyden ja jaksamisen hoitokeinoihin.
Kiinnostuitko?
Työnantaja saa tasavirtastimulaatiohoidon osaksi tarjoamiaan työterveyshuollon palveluita olemalla yhteydessä omaan työterveyshoitajaansa tai Pirten asiakkuustiimiin asiakkuudet@pirte.fi.
Yksityisasiakas pääsee keskustelemaan hoitomahdollisuudesta hakeutumalla Pirten lääkärin vastaanotolle. Hoidon kokonaishinta sisältäen alkukartoituksen, aloituskäynnin, lopetuskäynnin sekä itse laitteiston lainan on 716 € (Kela-korvauksien jälkeen 681 €) + toimistomaksu.
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Myssyhoidosta apua masennukseen
Lääkkeetön tasavirtastimulaatiohoito eli tuttavallisesti myssyhoito sopii erityisesti lievästä ja keskivaikeasta masennuksesta kärsiville ja sitä voidaan käyttää joko ainoana hoitomuotona tai muiden hoitomuotojen tukena.
LUE LISÄÄ
Lue lisää yhteistyökumppaneidemme verkkosivuilta:
Sooma Medical
Nursie Healh
www.nursiehealth.com