Lääkkeetön vaihtoehto masennuksen hoitoon
Pirte on ottanut osaksi mielenterveyspalvelujaan tasavirtastimulaatiohoidon eli tuttavallisesti myssyhoidon. Myssyhoito-lempinimi tulee hoidossa käytettävästä päähineestä. Lääkkeetön hoito sopii erityisesti lievästä ja keskivaikeasta masennuksesta kärsiville ja sitä voidaan käyttää joko ainoana hoitomuotona tai muiden hoitomuotojen tukena. Hoitojakso on yhteensä 4-6 viikkoa niin, että myssyä pidetään päässä 30 minuuttia kerrallaan viitenä päivänä viikosta.
Myssyhoitosarjamme ensimmäisessä osassa kerromme myssyhoidosta yleisesti. Sarjan toisessa osassa pääsemme kuulemaan asiakkaan kokemuksia myssyhoidosta kuuden viikon ajalta.
Myssyhoidon yhteistyökumppaneina Pirtellä on kaksi suomalaista terveysteknologiayritystä. Itse myssylaitteen ja hoitomenetelmän kehittänyt Sooma Oy on vuonna 2013 perustettu aivojen neuromodulaatioon perustuvia hoitomenetelmiä kehittävä ja lääkinnällisiä laitteita valmistava yritys. Hoidonseurannassa kumppanina toimii terveysteknologian startup-yritys Nursie Health, jonka MyNursie-omahoitosovelluksen kautta voidaan seurata asiakkaan kuntoutumisen edistymistä, esimerkiksi päivittäistä mielialaa ja vireystilaa.
Sähkövirta tasapainottaa etuotsalohkojen muuttunutta toimintaa
Masennuksen taustalla on aivojen kemiallinen epätasapainotila, jossa vasemman etuotsalohkon toiminta hidastuu ja oikea kiihtyy. Vasemman lohkon toiminnan hidastuminen koetaan masennusoireina: alentuneena mielialana, vähentyneenä mielenkiinnon tai mielihyvän kokemisena ja aloite- ja päätöksentekokyvyn alenemisena sekä yksilöllisinä fyysisinä oireina, esimerkiksi väsymyksenä ja voimattomuutena.
Kun vasemman etuotsalohkon toiminta hidastuu, pyrkii keho kompensoimaan tätä tilaa kiihdyttämällä oikean otsalohkon toimintaa. Oikean lohkon toiminnan kiihtyminen koetaan usein ahdistusoireina, joiden luonne ja voimakkuus vaihtelevat yksilöllisesti yleisestä jännittyneisyydestä ja huolestuneisuudesta voimakkaisiin paniikkitiloihin.
Myssyhoidolla tämä epätasapaino pyritään normalisoimaan. Myssyn kautta aivojen etuotsalohkoille johdetaan matalaa sähkövirtaa: hypoaktiivista eli hidastunutta vasenta etuotsalohkoa stimuloidaan kiihdyttävästi positiivisella sähkövirralla ja vastaavasti oikean etuotsalohkon hyperaktiivisuutta rauhoitetaan negatiivisella sähkövirralla. Virallisesti hoitoa kutsutaan transkraniaaliseksi tasavirtastimulaatioksi (tDCS).
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Myssyhoitopolku
1. Lääkärin vastaanotto
Päätös myssyhoidon aloittamisesta tehdään yhdessä Pirten lääkärin kanssa. Työterveyshuollon puolella palvelua on mahdollista käyttää, mikäli työnantaja on sisällyttänyt myssyhoidon työterveyshuollon sopimukseen. Lähetteen voi antaa joko oma työterveyslääkäri, sairaanhoidon vastuulääkäri tai Pirten mielenterveys- ja päihdeyksikön psykiatri. Yksityisasiakkaalle lähetteen voi tehdä kuka tahansa Pirte lääkärikeskuksen lääkäri. Lähetteen saamiseksi vaaditaan vähintään 30 minuutin lähi- tai videovastaanotto.
Hoidon vasta-aiheita, eli syitä miksi hoitoa ei voida toteuttaa, ovat metalliset implantit pään alueella, sydämentahdistin sekä akuutti ihottuma pään stimulaatioalueilla.
2. Alkukartoitus
Kun päätös hoidon aloittamisesta on tehty, prosessi alkaa alkukartoituksella hoitoon erikoistuneen hoitajan vastaanotolla. Alkukartoitus kestää tunnin ja se toteutetaan mieluiten lähivastaanottona, mutta tarvittaessa voidaan käyttää myös videovastaanottoa.
Vastaanotolla hoitaja haastattelee asiakasta mm. keskittymiskykyyn, unenlaatuun, työkykyyn ja aloitekykyyn liittyen. Asiakas myös täyttää viralliset masennuskyselyt, jotka toistetaan hoitojakson lopuksi – kyselyiden pistetulokset antavat konkreettista dataa hoidon tuloksista ja toimivat täydentävänä informaationa asiakkaan omien havaintojen ja tuntemusten lisäksi.
Lisäksi hoitaja luo hoitosuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa: asiakkaalle varataan aloitus- ja lopetuskäynnit sekä valitaan joku mieleinen, aivoja stimuloiva tekeminen niihin hetkiin, kun hoito on käynnissä – eli myssy päässä.
3. Aloituskäynti
Aloituskäynti on tunnin pituinen lähivastaanotto. Vastaanotolla tehdään hoitolaitteiston lainasopimukset, ohjeistetaan laitteen itsenäiseen käyttöön ja lisäksi tehdään ensimmäinen 30 minuutin hoitokerta. Näin asiakas pääsee testaamaan laitetta ammattilaisen seurassa ja kysymään kysymyksiä sitä mukaa kun niitä tulee mieleen. Koska hoito voi ensimmäisillä kerroilla aiheuttaa lievää päänsärkyä, ihon kihelmöintiä ja pistelyä sekä väsymystä, on tärkeää, että kokemuksesta pääsee keskustelemaan asiantuntijan kanssa reaaliajassa. Pois lähtiessään asiakas saa hoitolaitteiston mukaansa ja itsenäinen hoitojakso voi alkaa.
4. Itsenäiset hoidot
Asiakas toteuttaa hoitoja viisi kertaa viikossa yhteensä 30 minuuttia kerrallaan. Koska hoito voi aiheuttaa yksilökohtaisesti joko väsymystä tai vireystilan kohoamista, on paras aika hoidolle joko aamulla tai illalla. Hoito on hetki itselle oman mieleisen tekemisen kanssa esimerkiksi pelaten, käsitöitä tehden, itselle rakasta instrumenttia soittaen tai vaikkapa ristikkoa tai palapeliä ratkoen.
Itse myssyn käyttö on helppoa. Myssyyn on ommeltu valmiiksi elektrodit, jotka myssyä päähän laitettaessa asettuvat automaattisesti oikeille kohdille. Ennen myssyn pukemista elektrodeihin kiinnitetään johdot värikoodien mukaan ja elektrodien sisäpinnoille asetetaan puhtaat geelityynyt, jotka kastellaan suolaliuoksella. Tämän jälkeen myssy puetaan päähän ohjeiden mukaisesti ja elektrodijohtojen toiset päät kiinnitetään itse laitteeseen, joka on kannettava.
Laite ilmoittaa sekä alussa että kesken hoidon, onko elektrodien kontakti riittävä, joten asiakkaan ei tarvitse itse huolehtia, toimiiko kaikki niin kuin pitää. Laite sammuu automaattisesti, kun 30 minuuttia on kulunut.
Asiakas voi seurata omaa vointiaan MyNursie-sovelluksen avulla: sovellukseen voi asettaa omia yksilöllisiä seurantatehtäviä, esimerkiksi yleinen mieliala, unenlaadun arviointi, ahdistuneisuuden arviointi, masennuksen arviointi ja niin edelleen. Kun asiakas laittaa sovelluksen ilmoitukset päälle, se muistuttaa halutuin aikavälein – esimerkiksi päivittäin – täyttämään sovitut seurantatehtävät. Näin itsehoitojaksolta saadaan talteen päiväkohtaista dataa.
5. Päätöskerta
Päätöskerta tehdään yleensä saman hoitajan vastaanotolla kuin alkukartoituskin. Myös päätöskerta kestää tunnin ja se voidaan toteuttaa joko lähi- tai videovastaanottona.
Päätöskerralla asiakas pääsee purkamaan hoitokokemustaan hoitajan kanssa: millaisia ajatuksia hoidon aikana on herännyt ja millaisia muutoksia asiakas on huomannut esimerkiksi keskittymiskyvyssään, unenlaadussaan, työkyvyssään ja aloitekyvyssään. Millaisia merkintöjä MyNursie-sovellukseen on kertynyt hoitojakson aikana? Alkukartoituksessa tehdyt masennuskyselyt toistetaan ja katsotaan, onko muutosta tapahtunut myös pistetasolla.
Hoidon purun lisäksi päätöskerralla tehdään jatkosuunnitelma.
Tutkimus hoidon taustalla
Tasavirtastimulaatiota on tutkittu paljon. Viimeisin tutkimusjulkaisu kattoi tiedot 410 masennusoireisesta asiakkaasta, jotka saivat hoitoa kolmen viikon ajan. Hoitovaste oli 55 %, mikä tarkoittaa, että yli puolella potilaista masennuskyselyiden pisteet vähintään puolittuivat hoidon ansiosta. Lisäksi potilaat raportoivat merkittävästä työ- ja toimintakyvyn noususta.
Tasavirtastimulaatioon ei liity vakavia haittavaikutuksia, ja yli 40 000 stimulaatioon perustuvassa turvallisuuskatsauksessa pääteltiin tDCS-hoidon olevan turvallinen menetelmä työikäisten lisäksi myös nuorten ja iäkkäiden masennuksen hoidossa. Hoito on kivutonta, mutta hoidon alkuvaiheessa potilas voi tuntea päänahassa kihelmöintiä. Muita tyypillisiä sivuvaikutuksia ovat lievä, ohimenevä päänsärky ja väsymys hoidon jälkeen. Myös iho stimulaatioalueella voi punoittaa hieman.
Eurooppalainen näyttöön pohjautuva suositus arvioi tDCS-hoidon olevan tehokas hoito masennukseen (A-tason suositus). Suomessa tDSC:n käytöllä masennuksen akuuttihoidossa on tällä hetkellä Käypä hoito -suositus luokassa B. Näytönaste eurooppalaisissa ja kansainvälisissä hoitosuosituksissa on luokkaa A ja sitä haetaan parhaillaan Suomeenkin.
Yleisimmin hoidon vaikutus on huomattavissa jakson loppupuolella. Hoidon tyypillisiä vaikutuksia ovat mielialan kohentuminen, yleisen aktiivisuuden tason kohoaminen, ahdistuneisuusoireiden lieveneminen sekä aloitekyvyn ja unenlaadun parantuminen.
Työnantajalle hoito maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä hoidon oikea-aikaisella käytöllä vahvistetaan työntekijän työkykyä ja näin ennaltaehkäistään usein pitkiäkin sairaslomia.
Kiinnostuitko?
Työnantaja saa tasavirtastimulaatiohoidon osaksi tarjoamiaan työterveyshuollon palveluita olemalla yhteydessä omaan työterveyshoitajaansa tai Pirten asiakkuustiimiin asiakkuudet@pirte.fi.
Yksityisasiakas pääsee keskustelemaan hoitomahdollisuudesta hakeutumalla Pirten lääkärin vastaanotolle. Hoidon kokonaishinta sisältäen alkukartoituksen, aloituskäynnin, lopetuskäynnin sekä itse laitteiston lainan on 716 € (Kela-korvauksien jälkeen 681 €) + toimistomaksu.
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Kokemus myssyhoidosta: ”Olo tuntuu seesteisemmältä ja tasapainoisemmalta”
”Hoidon päätyttyä istahdan jo totutun rutiinin mukaisesti sohvalle – tällä kertaa ilman myssyä ja tetris-pelejä – ja pohdin mitä kaikkea on muuttunut. Aluksi tuntuu, että ei mitään, mutta kuitenkin hetken syvemmin pohdittuani tajuan, että arjessani on tapahtunut aika paljonkin luonnollisen tuntuisia muutoksia, joita on vaikea huomata ensivilkaisulla.”
LUE LISÄÄ
Lue lisää yhteistyökumppaneidemme verkkosivuilta:
Sooma Medical
Nursie Healh
www.nursiehealth.com