Pirte – viiden tähden koulutuspaikka
Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) selvitti koulutuspaikkakyselyllään Suomen parhaat erikoistuvien lääkärien koulutuspaikat. Pirte työterveys ja lääkärikeskus palkittiin kyselyssä ainoana työterveyshuoltona täydellä viidellä tähdellä. Viisi tähteä ja sata pistettä tarkoittavat, että jok’ikinen kyselyyn vastannut erikoistuva olisi valmis suosittelemaan Pirteä koulutuspaikkana.
Tie viiden tähden koulutuspaikaksi on pitkäjänteisen työn ja hyvän yhteishengen tulosta. ”Meillä on kehitysmyönteinen ja rehti organisaatio, ja järjestelmällinen nuorten lääkärien koulutusstrategia. Näiden rakenteellisten asioiden lisäksi salaisuutemme on positiivisuus ja aivan huippuhyvä yhteishenki. Olen ollut Pirtessä noin 10 vuotta töissä, ja syy siihen on yksinkertaisesti pirteläisten keskuudessa vallitseva hyvä ilmapiiri”, apulaisylilääkäri ja kouluttajalääkäri Teija Mertimo iloitsee. Teija vastaa erikoistuvien koulutuksesta Pirtessä yhteistyössä muiden kouluttajalääkärien kanssa.
Hyvä ilmapiiri ei synny itsestään, vaan siihen panostetaan tietoisesti – Pirtessä jokainen saa olla oma itsensä ja työkaveria saa aina vetää hihasta. Matalan kynnyksen konsultoimiseen on satsattu aivan erityisesti erikoistuvien kohdalla. ”Arjessa erikoistuvat eivät jää vaikeiden asioiden kanssa yksin, vaan heillä on apulaisylilääkäri, kouluttajalääkäri tai muu seniorilääkäri tarpeen mukaan rinnalla”, Teija kertoo.
Keskustelulle tehdään aikaa ja sitä vaalitaan. Erikoistuville järjestetään mahdollisuus verkostoitua sekä keskenään että Pirten lääkärien kanssa: ”Työyhteisön hyvinvointi ja viihtyvyys ovat meille tärkeitä asioita. Livelounaat, konsultaatiolounaat ja yhteiset tilaisuudet ovat muodostuneet tärkeiksi hetkiksi erikoistuvien kanssa.”
Erikoistuvien perehdytykseen ja koulutukseen on Pirtessä panostettu systemaattisesti ja koulutuspolku on suunniteltu yliopiston suositusten mukaisesti. Koulutussuunnittelua varten on resursoitu oma henkilökunta Pirten asiantuntijoista. Viikoittain järjestettävien sisäisten koulutusten lisäksi erikoistuvilla on mahdollisuus osallistua myös ulkopuolisiin koulutuksiin tarpeen mukaan. Erikoistuvia tuetaan erikoistumisen eri vaiheissa, hakuprosessista valmistumiseen asti.
”Viikoittain toteutuvissa ja lokikirjan mukaan järjestelmällisesti suunnitelluissa tutoristunnoissa käymme akuuttien asioiden ja konsultaatioiden lisäksi läpi ennalta suunniteltuja koulutukseen liittyviä teemoja. Viikoittain järjestetään myös erityinen konsultaatiotunti hitaammalle konsultaatiotarpeelle. Tarvittaessa konsultaatiota saa Pirten apulaisylilääkäreiltä saman päivän aikana. Kvartaaleittain järjestetään kehitysiltapäivä, johon myös kouluttajalääkärit osallistuvat”, Teija kertoo.
Pirtessä asiakasyritysten kirjo on valtavan monipuolinen, mikä rikastaa erikoistuvien lääkärien työkokemusta ja osaamista. Erikoistuvat pääsevät mukaan osallistumaan erityisalojen terveystarkastuksiin ja yhteisiin työpaikkaselvityskäynteihin, joista kaikkein herkullisimmat tapaukset pyritään säästämään juuri heille.
Korona-aikana Pirtessä on huolehdittu, että koulutustoiminta jatkuisi normaalisti niin pitkälti kuin mahdollista. Hyvä ilmapiiri on läsnä etäkokoontumisissakin, ja hymy loistaa maskienkin takaa.
”Erikoistuvat lääkärit ovat meille tärkeä osa työyhteisöä. Ajankohtaisen pandemian väistyessä ja siirryttäessä uuteen normaaliin, pyrimme tapaamaan erikoistuvien ja kouluttajalääkärien kanssa yhä enemmän kasvotusten, käymään yhdessä syömässä ja järjestämään yhteisiä kokoontumisia”, Teija hymyilee.
Rehdisti kehittyen
Rehdistä organisaatiosta löytyy aina kuitenkin jotain, missä voi vielä kehittyä. Erikoistuvien tutoristunnoissa käytössä oleva materiaali päivitetään vuosittain, ja sitä on tarkoitus kehittää entistä kattavammaksi. Lisäksi koulutukseen liittyviä käytäntöjä ylläpidetään, seurataan ja kehitetään aktiivisesti.
Myös muiden alojen opiskelijat ovat tervetulleita suorittamaan työharjoittelunsa koulutusmyönteiseen Pirteen. Harjoittelijoita on ollut Pirtessä muun muassa terveystieteiden, talouden ja viestinnän aloilta. Opiskelijat tuovat työyhteisöön tuoreita näkökulmia ja esittävät hyviä, tarpeellisia kysymyksiä. Pirtessä opiskelijayhteistyö vahvistaa toimintamallien kehittämistä ja moniammatillista yhteistyötä. ”Kehityksen uusia polkuja rakennetaan meillä yhdessä tehden ja hyvässä hengessä”, Teija kiteyttää.
Miksi koulutuspaikkakysely?
Lääkärien perus- ja erikoistumiskoulutus on arvioinnin ja uudistuksen kohteena. Sote-uudistus vaikuttaa sekä suoraan että välillisesti koulutuksessa olevien lääkärien asemaan. Systemaattista tietoa erikoistumiskoulutuksen laadusta eri koulutuspaikoissa ei kuitenkaan ole kerätty. Tämä tieto auttaisi nuorten lääkärien koulutuksen kehittämisessä ja edunvalvonnassa muuttuvassa toimintaympäristössä.
Koulutuspaikkakyselystä kerätyn tiedon pohjalta kehitetään erikoislääkärikoulutusta, tehdään edunvalvontaa parempien koulutus- ja työolojen puolesta ja nostetaan yhteiskunnalliseen keskusteluun palvelujärjestelmän rooli lääkärien kouluttujana.
Kuvassa Nuorten Lääkärien Yhdistyksen yhdistyspäällikkö Juulia Joronen, puheenjohtaja Riku Metsälä, Pirten työterveyshuollon ylilääkäri Heli Kivimäki sekä apulaisylilääkärit, kouluttajalääkärit Minna Toom ja Teija Mertimo.