Kelan sopimuspalvelun-tuottaja
Kela käyttää toimintakyvyn arviointitutkimuksissa sopimuspalveluntuottajia ja Pirte on valittu yhdeksi toimijaksi työ- ja toimintakykyarviotutkimuksissa.
Pirten työkyky- ja kuntoutusyksikössä tuotetaan moniammatillisesti työ- ja toimintakykyarvioita Kelan osoittamille tuki- ja liikuntaelinsairauksista tai mielenterveysongelmista kärsiville työterveyden henkilöasiakkaille. Pirten työ- ja kuntoutusyksikössä toimii työkykykoordinaattorikoulutuksen käyneitä työterveyshoitajia sekä työfysioterapeutti. Lisäksi Pirtessä työskentelee työterveyspsykologiaan ja kuntoutukseen sekä kivunhoitoon erikoistunut työterveyspsykologi, joka kipupsykologina laatii laajoja kognitiivisen työkyvyn arviointeja.
Työ- ja kuntoutustiimissä on myös kaksi työterveyshuoltoon erikoistuvaa psykiatria, joiden arvioon potilaan voi tarvittaessa ohjata. Tarpeen mukaan työ- ja kuntoutusyksikön ammattilaiset konsultoivat muitakin erikoislääkäreitä, esimerkiksi neurologia. Pääpaino yksikössä on arvioida moniammatillisesti potilaan sairauden vaikutusta työkykyyn.
Uutena palveluna Pirtessä on mahdollista saada tasavirtastimulaatiohoitoa lievän tai keskivaikean masennuksen hoitoon psykiatrin tai työterveyslääkärin suosittelemana. Hoitoa voidaan antaa lääkehoidon lisänä tai vaihtoehtona.
Kokonaistilanteen kartoitus toi avun asiakkaalle
Pirten työ- ja kuntoutusyksikön kouluttajaerikoislääkäri Minna Toom kertoo hypoteettisen esimerkin yksikön toiminnasta:
”Esimerkkipotilas on 55-vuotias lähihoitaja, jolla oli toistuvia sairauslomia nivelrikkokipujen vuoksi. Työterveyslääkäri suositteli osakuntoutustukea, mutta hakemus oli hylätty, sillä kuvantamistutkimuksissa ei näkynyt selkeää diagnosoitavaa sairautta. Lääkäri ohjasi asiakkaan työkyky- ja kuntoutusyksikön arvioon, jossa selvitimme kokonaistilannetta.
Selvisi, että asiakkaalla on taustalla traumataustaa ja kaltoinkohtelua, jotka edelleen vaikuttavat jokapäiväisessä elämässä voimistaen mielialaoireita. Kognitiivisessa työkykyarvioinnissa selvisi lisäksi, että muun muassa lukihäiriön vuoksi uudelleenkouluttautuminen ei ole realistinen vaihtoehto ja asiakkaan stressinsietokyky on varsin hauras. Tehostimme lääkehoitoa ja ohjasimme hänet tasavirtastimulaatiohoitojaksolle. Järjestimme yhteistyössä lähettäneen lääkärin kanssa työterveysneuvottelun, jossa keskustelimme mahdollisista jatkosuunnitelmista. Suosittelimme Kelan tules-kuntoutusta, josta potilas hyötyi jonkin verran. Seurannan jälkeen päädyttiin uudestaan osakuntoutustuen hakemiseen, joka nyt myönnettiinkin, kun oli enemmän tietoa kokonaisuudesta. Potilas on pärjännyt esihenkilön tuella osa-aikaisessa työssään hyvin.”