Työfysioterapeutin suoravastaanotto
Työfysioterapeutin suoravastaanotto nopeuttaa hoitoon pääsyä ja laskee kustannuksia
Suoravastaanotolla tarkoitetaan tuki- ja liikuntaelinoireisen työterveysasiakkaan 1-2 vastaanottokäyntiä työfysioterapeutilla, jolle hakeudutaan lääkärissä käynnin sijaan. Suoravastaanoton etu on oikea-aikainen ja nopea hoitoon pääsy. Suoravastaanottoa tekee lisäkoulutuksen saanut työfysioterapeutti. Ensimmäinen käynti sisältää asiakkaan kliinisen tutkimisen, ohjauksen, hoidon tarpeen arvion sekä suunnitelman toiminta- ja työkyvyn edistämiseksi.
Suurin osa erilaisista lihas-, ranka- tai nivelperäisitä oireista on hoidettavissa fysioterapeuttisin harjoittein ja asiakas saa vastaanotolla täsmälliset itsehoito-ohjeet. Suoravastaanottoon voi sisältyä myös ensiapuluonteinen toimenpide, kuten esimerkiksi teippaus. Työfysioterapeuttien vastaanottotyö ei sisällä fysioterapeuttisia hoitoja. Tarvittaessa asiakas pyydetään seurantakäynnille.
Suoravastaanoton tarkoituksena on ehkäistä asiakkaan oireiden pitkittymistä ja nopeuttaa työhön paluuta. Työergonomiaohjauksen avulla varmistetaan, että työntekijä pärjää töissä annettujen ohjeiden ja neuvonnan avulla. Mikäli suoravastaanotolla nousee esille tarve asiakkaan työpisteen/ergonomian tarkistamiseksi, työpaikan nimetty vastuutyöfysioterapeutti tekee työpaikkakäynnin. Näistä sovitaan aina työpaikkakohtaisesti.
Työterveyspalveluiden sopimuksessa tulee erikseen sopia työfysioterapeutin suoravastaanotosta ja tieto tulee olla kirjattuna myös yrityksen toimintasuunnitelmaan Kela-korvattavuuden saamiseksi.
Kun työfysioterapeutin suoravastaanotosta on sovittu työnantajan kanssa, voi työntekijä varata ajan nopeasti ja kätevästi suoraan Pirten verkkoajanvarauksen tai ajanvarausnumeron (03) 5656 4600 kautta.
Asiakkaan kokemus suoravastaanotosta: Sain asiantuntevaa ja toimivaa ohjausta selkäni kuntouttamiseen ja sitä kautta työkykyni säilyttämiseen.
”Työskentelen varhaiskasvatuksessa ja työhöni kuuluu paljon ulkoilua, nostamista, kantamista, kumartelua ja haastavia asentoja. Hakeuduin työfysioterapeutin suoravastaanotolle äkillisen ja voimakkaan selkäkivun takia, kun en ollut päästä aamulla sängystä ylös. Selkäkipu oli tyypiltään minulle entuudestaan tuttu ja ärhäkkään kivulias vaiva, joka uusiutuu herkästi etenkin kylmänkosteina syyspäivinä.
Sain varattua ajan kätevästi netissä. Vaihtoehtona akuuteissa selkävaivoissa oli hakeutua lääkärin tai työfysioterapeutin vastaanotolle.
Muistin, että työpaikkani työterveyshuoltosopimukseen kuuluu mahdollisuus käyttää fysioterapeutin suoravastaanottoa. Ajattelin, että se voisi olla sopiva vaihtoehto tässä tilanteessa. Saisin sitä kautta nopeasti helpotusta selkävaivaani, eikä minun tarvitsisi käydä ensin hakemassa lääkäriltä lähetettä fysioterapeutille.”
Ohjeita omatoimiseen harjoitteluun
”Selkä kipua iskien astuin työfysioterapeutti Linnea Sainion ovesta sisään. Hän otti minut vastaan reippaana ja varmoin ottein. Hän haastatteli minua, tutki selkää ja kyseli kivusta sekä siihen liittyvistä taustatekijöistä. Tutkimisen jälkeen sain häneltä ohjeet omatoimiseen harjoitteluun selän vahvistamiseksi, neuvoja selän lämpimänä pitämiseen ja sopivien kipulääkkeiden käyttämiseen. Sovimme seurantakäynnin parin viikon päähän ja sain ohjeen kääntyä lääkärin puoleen, jos tilanne menee pahempaan suuntaan. Vastaanottokäynnistä ja keskustelusta jäi hyvä mieli ja turvallinen olo. Kaikki harjoitteet ja neuvot suunnattiin yksilöllisesti juuri minun tarpeisiini.
Kotona tein sovittuja harjoituksia. Vastaanotolla olimme kokeilleet minulle parhaiten soveltuvat liikkeet. Sain harjoitukset sähköpostiini kuvien kera. Selkää vahvistavat harjoitteet, lepo ja kivunlievitys alkoivat hyvinkin nopeasti lievittää kipua selässäni.
Sovitulla seurantakäynnillä selkäni oli jo todella hyvässä kunnossa. Katsoimme vielä uusia harjoitteita, joiden avulla pystyn jatkossa paremmin huolehtimaan selkäni kunnossa pysymisestä.
Suosittelen mielelläni työfysioterapeutin suoravastaanottoa. Sain asiantuntevaa ja toimivaa apua ja ohjausta selkäni kuntouttamiseen ja sitä kautta työkykyni säilyttämiseen. Asiakas saa kätevästi ja nopeasti ystävällistä ja yksilöllistä ohjausta!”
Työfysioterapeutti Linnea Sainio: Omahoito-ohjeet ja harjoitteet auttoivat asiakasta
Asiakas päätyi varaamaan ajan työfysioterapeutille, koska ajatteli, että työfysioterapeutilta saa heti myös omahoito-ohjeita.
Ensimmäisellä käyntikerralla haastattelin ja tutkin asiakkaan selvittääkseni vaivan taustaa. Asiakas sai vaivaansa sopivat kotiharjoitusohjeet sekä neuvoja arjen liikkumiseen ja työergonomian muokkaamiseen selkäkivun huomioon ottaen.
Kivun hoitoon hän sai ohjeet käsikauppalääkkeiden käyttöön perussairaudet huomioiden ja lisäksi lääkkeettömiä kivunhoitokeinoja. Kävimme asiakkaan kanssa läpi myös vakavan selkäkivun riskitekijät, joista tulee hakeutua pikaisesti lääkärin vastaanotolle.
Asiakas sai sen verran onnistuneet kotiharjoitteet, että parin viikon kuluttua kontrollikäynnillä hänen selkänsä oli lähes oireeton. Hän oli ohjeiden mukaisesti oppinut muokkaamaan työergonomiaansa, ja hän oli pienillä muutoksilla pärjännyt töissä hyvin.
Kontrollikäynnillä asiakas sai lisää omahoito-ohjeita ja harjoitteita, jotta vastaavalta tilanteelta vältyttäisiin jatkossa.”