Pirten ravitsemusterapeutti Katja Sassi-Pyykkö oli lukioikäisenä se, jonka suusta kuului aina toive ”.. ja pitää olla jotain hyvää salattia!”. Omien sanojensa mukaan hänen teinivuotensa taisivat olla aika sipsintäyteisiä.
”Sipsit ja salmiakki ovat paheeni tänäkin päivänä”, Sassi-Pyykkö nauraa ja jatkaa:
”Kannan suomalaisille tyypillistä sydäntautiperimää, joten olen saattanut saada herätyksen myös sen kautta. Ravitsemusterapeutin työ yhdistää erinomaisella tavalla lääketiedettä, psykologiaa, sosiologiaa, pedagogista osaamista ja elintarviketietoa.”
Sassi-Pyykkö on työskennellyt ravitsemusterapeuttina jo 20 vuotta ja hän vakuuttaa suomalaisten syövän nyt paremmin kuin koskaan.
”Tietoa ei puutu! Laihdutuskuurit ovat vaihtuneet elämäntapamuutoksiin ja hyviä ruokavaihtoehtoja on helppo löytää. Edellytykset terveellisille valinnoille ovat useimmilla hyvät. Yksilöllisesti ihmisillä on kuitenkin esteitä noudattaa suosituksia. Kaikki eivät ole oppineet pitämään kasviksista ja voi on toisille ainoa oikea ruuanvalmistusrasva.”
Ravitsemuksen haasteet liittyvät Sassi-Pyykön mukaan usein asiakkaan voimavaroihin ja elämäntilanteeseen. Riittävän hyvä ruokavalio kootaan aina yksilöllisesti ja se sallii myös joustoa.
Tyypillisimmin ravitsemusterapeutin ohjaukseen hakeudutaan painonhallinnan ja vatsaoireilun vuoksi. Työikäisillä on monia kuormitustekijöitä, jotka heijastuvat niin fyysiseen kuin psyykkiseen kuntoon ja yleiseen jaksamiseen. Jaksamisen pulmia ratkotaan myös hyvällä ravitsemuksella:
”Univaje, stressi, vatsaoireet, painonhallinnanvaikeudet ja alavireisyys ovat kokonaisuus, jota hoidetaan parhaiten moniammatillisella otteella. Edellä mainitut asiat luovat noidankehän, jossa on tärkeä löytää asiakkaalle helppoja ja toimivia arjen keinoja, niitä pieniä askelia, jotka johtavat ulos negatiivisesta kehästä. Usein auttaa, kun tarkistetaan ruokailun perusasiat ja varmistetaan riittävyys, löydetään piilokalorit, haitalliset tavat ja mielitekoihin johtaneet tekijät”, Sassi-Pyykkö kertoo ja haluaa vielä nostaa esiin ylipainoiset asiakkaat, jotka ovat pettyneet terveydenhuollon tarjoamaan apuun.
”Osa ei ole halunnut hakeutua hoidettavaksi pienen eikä ison vaivan vuoksi, koska ovat kokeneet painonsa estäneen hoidon saamista. Toisaalta painonhallintaan ei ole tarjottu kunnon apua ja asiakas on jäänyt asian kanssa yksin.”
Sassi-Pyykkö muistuttaa, että ravitsemusterapeutit ovat ammattilaisia, jotka osaavat ottaa puheeksi kipeätkin painopulmien taustalla olevat kysymykset ja kohtaavat asiakkaan avoimesti, syyttämättä ja tuomitsematta.
Oikein rytmitettynä etätyöpäivä tukee jaksamista
Korona-aika ei ole merkittävästi muuttanut ravitsemusterapeutin asiakasmäärää. Etävastaanotto on yleistynyt uutena vastaanottotapana ja Sassi-Pyykkö kertookin sen sopivan hyvin ravitsemusterapeutin työhön. Asiakkaille koronavuoden etätyöskentely on tuonut muutoksia arjen ruokailuihin puuttuvien työpaikkalounaiden muodossa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan monille työntekijöille henkilöstöravintolan lounaasta luopuminen on iso muutos normaaliin arkeen. Henkilöstöravintoloissa lounastamista kaipaa nyt moni, ei vaan helppouden ja hyvän ruokatarjonnan vuoksi, vaan myös virkistävän työhön liittyvän rutiinin ja työtovereiden tapaamisen vuoksi. Ravitsemusterapeutti yhtyy tähän:
”Lounasravintolassa syöty monipuolinen ateria on monella tapaa merkittävä ruokavalion laadun kulmakivi. Monilla on ikävä runsasta salaattipöytää! Kotitoimistolla tauot ovat saattaneet jäädä pitämättä tai lounas on nopea ja suppea annos kotiruokaa tai einesruokaa”, Sassi-Pyykkö tietää kertoa ja muistuttaa, että etätyössä on toki hyviäkin puolia:
”Oikein rytmitettynä ja suunniteltuna etätyöpäivä taukoineen on tukenut erinomaisesti työntekijän jaksamista. Toivon, että mahdollisimman moni on löytänyt uudesta työtavasta ja mahdollisesti lisääntyneestä vapaa-ajasta keinot päivittäisen liikunnan, unen ja hyvän ravitsemuksen toteuttamiseen arjessa. Ne, joilla työmatka haukkaa ison osan vapaa-ajasta, kokevat useammin väsymystä työpäivän jälkeen ja se näkyy herkästi juuri näissä hyvinvoinnin kulmakivissä.”
Sassi-Pyykkö on kiinnostunut laajasti erilaisista ilmiöistä ja edelleen, 20 vuoden jälkeen, hän kokee alan omakseen.
”Työ on arvojeni mukaista, koska saan toimia osana terveydenhuoltoa ja auttaa ihmisiä voimaan paremmin.”
Lähde: THL:n blogi
Katjan kuva: Julianna Pyykkö