Suojavarusteita, käsidesiä ja toistuvia rutiineja – siis koronanäytteenottajan arkea. Mutta kuuluuko työhön muutakin? Pelottaako koronalle altistuminen? Pirten koronatiimi raotti verhoa näytteenoton kulisseihin ja vastasi monia mietityttäviin kysymyksiin työarkeensa liittyen.


 

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäivä alkaa tyypillisesti klo 8 ja päättyy viimeistään klo 16. Päivään sisältyy itse koronanäytteenottoa, asiakkaiden ohjaamista sekä näytteenoton kirjaamista.

 

Mitä teet, kun tulet töihin?

Aamu alkaa käsien pesulla ja desinfioinnilla sekä työvaatteiden vaihdolla. Näytteenottopisteellä tehdään alkuvalmisteluja; avataan tietokone, näytteenottovälineet otetaan esille ja ulos kannetaan näytteenottopisteen opasteet. Lisäksi tarkastetaan, että tarvittavia suojavarusteita ja välineitä on riittävästi. Ennen ensimmäisen asiakkaan vastaanottamista puetaan ylle suojavarusteet, joita usein kutsumme omalla porukalla ”smurffipuvuiksi”.

 

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

Koronanäytteenotossa on aina kaksi hoitajaa, joista toinen ottaa näytteen ja toinen haastattelee sekä ohjaa asiakasta.

 

Mitä teet tauoillasi?

Tauot ovat pikaisia! Tauolle lähtiessä suojavarusteet riisutaan, kädet pestään ja desinfioidaan. Otetut näytteet pakataan laatikkoon ja viedään noudettavaksi. Kahvittelut ja ruokailut toteutetaan reippaaseen tahtiin. Hiukan sosialisoidutaan myös muiden kollegoiden kanssa!

 

Millaisia suojavarusteita käytät? Kuinka kauan suojavarusteiden pukeminen kestää?

Työvaatetuksen lisäksi käytössä on kirurginen suu-nenäsuojus, myssy, visiiri tai suojalasit, muovinen suojatakki sekä kertakäyttökäsineet. Varusteiden pukemisessa menee keskimäärin muutama minuutti.

 

Kuinka usein suojavarusteita vaihdetaan?

Näytteenottaja vaihtaa suojakäsineet jokaisen asiakkaan välissä, muut varusteet vaihdetaan aina taukojen yhteydessä, tarvittaessa useammin.

 

Onko suojavarusteet päällä ikävä olla?

Kieltämättä varusteet ovat hiostavia ja tekevät paikoin olosta hyvinkin tukalan. Toisaalta kylmällä säällä asiakkaita ovelta hakiessa viileä ilma puree napakasti muovisen suojatakin läpi ja vilu iskee herkästi etenkin pakkasella. Suihkuun on mukava päästä työpäivän jälkeen.

 

Miten hygieniasta huolehditaan työpäivän aikana?

Suojavarusteiden asianmukaiseen käyttöön on tarkat ohjeistukset ja noudatamme niitä. Lisäksi hyvä käsihygienia, aseptinen työjärjestys ja pintojen desinfiointi asiakkaiden välillä ylläpitävät hyvää hygieniaa.

 

Montako koronanäytettä otat päivässä?

Näytteitä otetaan keskimäärin yhdellä näytteenottolinjalla noin 60 päivän aikana. Määrä kuitenkin vaihtelee päivittäin.

 

Osaatko arvioida, montako näytettä olet ottanut kaiken kaikkiaan?

Näytteenottajasta riippuen satoja tai jopa tuhansia näytteitä.

 

Teet työtä, jossa on riski altistua tai sairastua koronaan. Pelottaako sinua? Mikä työssä pelottaa?

Näytteenottotyö ei ole meidän porukassamme aiheuttanut pelkoa. Yhteistyöllä asiakkaan kanssa pyritään mahdollinen tartuntariski minimoimaan. Tarkoin mietityt työjärjestelyt sekä suojavarustus tuovat turvaa.

 

Mikä auttaa sinua jaksamaan työssäsi?

Tiimin loistava yhteishenki, huumori, asiakaskohtaamiset ja asiakkailta saatu positiivinen palaute hyvästä ilmapiiristä! Hyvä me! Etenkin huumori on suuressa roolissa tämmöisenä muuten ankeana aikana.

 

Millaisia kohtaamiset koronanäytteenottoon tulevien asiakkaiden kanssa ovat? Pelottaako heitä, mikä heitä askarruttaa?

Kohtaamiset ovat itsessään lyhytkestoisia ja pääasiassa positiivisia. Näytteenotto tuntuu osasta epämiellyttävältä ja tästä aiheutuu jonkin verran pelkoja. Usein asiakkaat ottavat itse pelon puheeksi ja hyvällä yhteistyöllä sekä toiveiden huomioimisella näytteenotosta selvitään kyllä. Usein kuulee myös sanottavan, ettei tämä niin paha ollutkaan. Olemme saaneet muutamilta asiakkailta myös tsemppiherkkuja. Näistä iso kiitos heille!

 

Terveisiä koronakuplasta lähettävät koronatiimin Sohvi, Minna, Anni, Kaisa ja Eerik.