Maksullisten influenssarokotteiden saatavuudessa on tänä vuonna ongelmia, eikä rokotteita saa tämän hetken tiedon mukaan tilattua lisää koko kaudella 2020-2021. Tilanne on sama koko maassa. Myös maksuttomat rokotteet ovat loppumassa koko maasta ja esimerkiksi Tampereen ja Oriveden terveysasemien maksuttomiin eli riskiryhmille kuuluviin influenssarokotuksiin ei anneta enää uusia aikoja. Neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa rokotukset riskiryhmille jatkuvat toistaiseksi ennallaan.

Pirten toimintamalli influenssarokotteiden osalta on ollut tilata tietty, edellisiä vuosia tarkastellen arvioitu määrä rokotteita aina vuoden alussa ja täydentää tätä alustavaa tilausta myöhemmin tarpeen mukaan. Tänäkin vuonna alustava tilaus tehtiin jo helmikuussa ennen koronapandemian puhkeamista luottaen, että täydentävät tilaukset ovat edellisten vuosien tapaan myöhemmin mahdollisia.

Tämän takia emme Pirtessä pysty ottamaan uusia työterveyshuollon rokotusasiakkaita tai rokottamaan lainkaan yksityisasiakkaita. Joudumme myös perumaan osan jo sovituista maksullisista rokotustilaisuuksista, sillä niiden rokoteresurssi on nojannut täydennystilauksen mahdollisuuteen. Tieto rokotteiden valtakunnallisista saatavuusongelmista tuli vasta varsinaisen rokotuskauden jo osittain alettua.

Olemme syvästi pahoillamme käsillä olevasta tilanteesta. Tästä kaudesta oppineena tulemme tekemään kyselykierroksen tulevan vuoden rokotehalukkuudesta jo tammikuussa sekä varaamme ennakkotilaukseen runsaasti ylimääräisiä rokotteita.

 

Miksi rokotteet ovat valtakunnassa loppu?

Monet valtiot ovat tänä vuonna laajentaneet influenssarokottamisen kohderyhmiä, koska samanaikainen influenssa- ja koronapandemia voisi olla kestämätöntä niin yksilölle kuin terveydenhuollon kantokyvylle. Lisäksi monet rokotevalmistajat ovat keskittyneet koronarokotteen kehitystyöhön.

 

Mitä kautta rokotettavaksi?

Riskiryhmät ja heidän läheisensä saavat influenssarokotteen kansallisen rokotusohjelman mukaisesti maksutta omasta terveyskeskuksestaan (ohjeet rokotukseen hakeutumisesta löydät oman kotikuntasi verkkosivuilta).

Huom! Tampereen ja Oriveden terveysasemien maksuttomiin eli riskiryhmille kuuluviin influenssarokotuksiin ei anneta enää uusia aikoja. Neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa rokotukset riskiryhmille jatkuvat toistaiseksi ennallaan.
Lue lisää: https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2020/11/20112020_8.html ja https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000007631671.html.

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet 
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
    • Lähipiiriin kuuluu henkilö, joka asuu vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa samassa taloudessa tai on viikottain kasvotusten tekemisissä hänen kanssaan samassa tilassa. Henkilön ei tarvitse todistaa esimerkiksi lääkärintodistuksella, että hän kuuluu lähipiiriin.

Lue lisää kansallisen rokotusohjelman mukaisesta influenssarokottamisesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote

 

Jäin ilman rokotetta – mitä nyt?

THL muistuttaa, että rokotukset etenevät kunnissa eri tahtia. Kaikki rokoteannokset täytyy saada käyttöön ja tarvittaessa annoksia on siirrettävä paikallisesti. Tätä kautta lisärokotteiden saamisen mahdollisuus Pirkanmaalla on kuitenkin häviävän pieni, sillä rokote on loppumassa kaikkialta.

Aamulehden jutussa (20.11.) myös muistutetaan, että esimerkiksi Tampereella rokotteita on annettu jo suuri määrä jo niitä tullaan antamaan vielä lisää, sillä riskiryhmien maksuttomien rokotusten ajanvarauksia riittää vielä pitkälle. Tämän vuoden rokotekattavuus on siis alueella hyvä. Lisäksi koronaepidemian mukanaan tuomat, virusten leviämistä ehkäisevät rajoitukset ja suositukset saattavat vaikuttaa niin, että influenssakaudesta tulisi normaalia kesympi.  

Influenssan ehkäisyssä toimivat samat tutut keinot kuin koronan osaltakin: ahkera käsien pesu, oikeaoppinen yskimis- ja aivastushygienia, riittävät turvavälit sekä kasvomaskien laaja käyttö ehkäisevät infektioiden leviämistä.

Tiedotamme välittömästi, mikäli tilanne muuttuu.