Ortopedia ja traumatologia on laaja erikoisala, joka kattaa tapaturmat korkeaenergisistä liikenneonnettomuuksista urheiluvammoihin sekä erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön kiputilat lapsista vanhuksiin. Pirten ortopedi, tamperelainen Tero Järvinen, hoitaa iltavastaanotollaan sekä tapaturmien ja traumojen aiheuttamia tuki- ja liikuntaelimistön vammoja että kyseisten kudosten kiputiloja. Osaamistaan hän pitää yllä lukemalla alan tuoreinta tutkimustietoa päivittäin.

”Valmistuin Tampereen yliopistosta lääkäriksi, ja sen jälkeen tein väitöskirjani loppuun ja aloitin erikoistumisen ortopediaan. Erikoistumisaikanani toimin neljä vuotta jatkotutkijana Yhdysvalloissa”, Tero kertoo. Valmistuttuaan ortopediksi vuonna 2008, hän siirtyi Hatanpään sairaalaan, jossa oli silloin Suomen suurin polviortopedian yksikkö: ”Vuonna 2012 minut nimitettiin Tampereen yliopistoon professoriksi ja palasin TAYS:iin ylilääkäriksi. Siitä lähtien olen toiminut TAYS:in alaraajayksikössä vastuualueena polvi- ja lonkkakirurgia”, Tero lisää. ”Erityisen kiinnostunut olen alaraajan jänneongelmista. Tampereen yliopiston professorina teen aktiivisesti tukimusta aiheen parissa. Lisäksi olen kiinnostunut erilaisista liikunta- ja urheiluvammoista, tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja niiden ehkäisystä.”

Tero pitää ortopedin vastaanottoa Pirte Ratinassa keskiviikkoiltaisin sekä toisinaan myös yhtenä tai kahtena muuna iltana viikossa. Vastaanotolle voivat hakeutua kaikissa tuki- ja liikuntaelinten vaivoissa niin lähetteen saaneet työterveysasiakkaat kuin yksityisasiakkaatkin.

 

Miten tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja voi ennaltaehkäistä?

Jokaisen olisi hyvä tietää, miten paljon omatoimisilla kuntouttavilla toimilla voi ehkäistä ja hoitaa vaikeitakin tilanteita luu- ja tukielinsairauksiin liittyen: ”Hoitamieni vaivojen syntymistä voi itse ennaltaehkäistä painonhallinnalla, liikkumalla säännöllisesti ja huolehtimalla lihaskunnosta. Jos innostuu liikunnasta kunnolla tai työtehtävät muuttuvat äkillisesti normaalia rasittavimmiksi, niin oman kehon huoltotoimien ja riittävän levon merkitys korostuu rasitusvammojen ennaltaehkäisijöinä”, Tero kiteyttää. ”Toivon, että vastaanotolleni hakeuduttaisiin, jos on joko akuutti työ-, liikunta tai vapaa-ajan tapaturma tai tuki- ja liikuntaelimistön muu ongelma, kuten pitkittynyt kipu tai häiriö nivelen toiminnassa.”

 

Monipuolinen työ palkitsee

”Työni on valtavan monipuolista. Ortopedian professorina pääsen sekä opettamaan että ohjaamaan nuoria, innokkaita opiskelijoita ja tutkijoita, ja pystyn seuraamaan alani kansainvälistä kehitystä aivan etulinjassa. TAYS puolestaan tarjoaa haastavimman mahdollisen työympäristön lääkärille”, Tero kertoo. ”Kliinikkona parasta työssäni on löytää syy ja ratkaisu potilaan ongelmaan.”

Tero vetää TAYS:ssa kaksi kertaa viikossa ortopediaan erikoistuvien lääkärien seminaarin, jossa käsitellään eri aiheita koko ortopedian alalta kattavasti. ”Lisäksi toimin luennoitsijana alan kansainvälisissä kokouksissa useita kertoja vuodessa. Näistä tarttuu aina mukaan myös itselle jotakin uutta”, Tero lisää.

Tähystyskirurgian lähes täydellinen katoaminen polvivaivojen hoidossa on mullistanut Teron käsityksen polven kulumasairauksien hoidosta ja ennusteesta: ”Edelleen tunnen aitoa ammatillista iloa, kun voimakkaista polvikuvuista kärsinyt potilas paranee omatoimisella kuntoutuksella ilman tähystysleikkausta. Koska polven kiputiloja hoidetaan enää hyvin harvoin tähystämällä, ymmärrys alaraajan kineettisen ketjun suuresta merkityksestä oireiden taustalla ja hoidossa on selkiytynyt lopullisesti vasta viime vuosina.”

Vapaa-aika täyttyy tutkimustyöstä, perheestä ja liikkumisesta. ”Tutkimustyöni venyy iltoihin ja viikonloppuihin. Lisäksi toimin kolmelle murrosikäiselle aktiivisesti urheilua harrastavalle lapselleni kuskina. Yritän myös itse liikkua ainakin muutaman kerran viikossa; hiihtää, juosta tai suunnistaa.”

Työskentely Pirtessä on lähtenyt mukavasti käyntiin. ”Pirten suurista ikkunoista avautuva maisema Ratinan stadionille ja suvantoon mykistää minut edelleen”, Tero hymyilee.

 

Kuva: Professori Tero Järvinen pitää luentoa FC Barcelonan urheilulääketieteen seminaarissa (Barça Sports Science week) Barcelonassa syksyllä 2019.