Kesä tarkoittaa monelle lomaa ja aikaa rentoutua mukavien harrastusten parissa. Lämmin ilma houkuttelee ulos ja tarjoaa virkistäviä keinoja huolehtia psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Joskus voi kuitenkin olla vaikeaa löytää kuhunkin hetkeen ja elämäntilanteeseen sopivia keinoja rentoutua ja huolehtia omasta palautumisestaan. Pirten terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijat kokosivat yhteen joukon kesäisiä hyvinvointitekoja, jotka voit helposti toteuttaa missä ja milloin vain. Kokeile näistä itsellesi sopivinta tai poimi talteen vinkki useammalle päivälle!

 


 

Löydä rentous ilman hampaiden kiristelyä

Kesällä on usein luonteva mahdollisuus saada suorempi yhteys luontoon, ympäristöön, muihin ihmisiin ja yleensäkin siihen, mikä meitä kussakin hetkessä on lähellä ja koskettaa. Tutkimukset osoittavat, että keskittyminen nykyhetkeen ja siihen, mitä kullakin hetkellä tunnemme, aistimme ja teemme, rentouttaa ja tuo hyvää oloa.

”Ihmisellä on digitaaliaikakautenakin keho, yhteyden tarve ja tarve vastaanottaa monenlaista kosketusta. Kiireinen mieli pyörii helposti tekemättömissä asioissa ja tulevaisuuden huolissa, mikä irrottaa meidät siitä, mitä juuri nyt tapahtuu tai missä olemme – ja katkaisee yhteyden myös omaan olotilaan”, Pirten psykoterapeutti Lasse Leppänen kertoo. ”Jos huomaat näiden yhteyksien puutetta, kesä ja loma ovat hyvä mahdollisuus niiden palauttamiseen. Eikä sitä onneksi tarvitse tehdä hampaat irvessä ja monimutkaisten menetelmien avulla”, Lasse hymyilee.

Ensimmäinen suosittelemamme hyvinvointiteko onkin hyvin yksinkertainen: suuntaa muutaman kerran päivässä huomiosi tietoisesti siihen, mitä teet tai ympäristöön, missä olet. ”Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että syödessä keskittyy ruoan makuun ja nurmikolla kävellessä huomaa jalkapohjien tuntemukset tai tunnustelee tuulta iholla – huomaa siis tutussakin ympäristössä kaiken, mitä ympärillä on tai oikeasti kuuntelee, mitä toinen sanoo”, Lasse neuvoo. ”Nykyhetkeen keskittymistä tai toiselta nimeltään hyväksyvää tietoista läsnäoloa auttavia harjoituksia on myös paljon olemassa, esimerkiksi Oivamieli -sivustolla. Kannattaa kokeilla ja etsiä niistä sellaiset, jotka itselle parhaiten sopivat!” Samaa vinkkiä voi helposti toteuttaa muinakin vuodenaikoina ja toisille joku vuodenaika voi olla harjoitukseen jopa mieluisampi kuin joku toinen. ”Hyvää keskittymistä nykyhetkeen ja sitä kautta myös omien ajatusten ja tunteiden huomaamista!”, Lasse toivoo.

Hyvinvointi työssä on palauttavan arjen kulmakivi

Panostamme vuorokaudesta kolmanneksen työhön ja tuohon aikaan mahtuu päivittäin monta tunnetta, valintaa ja päätöstä. Huomiomme suuntautuu herkästi työn epäkohtiin – tämä on inhimillistä ja osaltaan tarpeellistakin toimintaa ja havainnointia. Vähintäänkin yhtä tärkeää on noteerata myös työpäivän aikana olevien epäkohtien puuttumista sekä onnistumisen ja ilon hetkiä. Kesälomalta palatessa kevään kiirehuiput työssä ovat jääneet taakse, kesän valohoito on tehnyt tehtävänsä ja akkuja on tullut ladattua loman aikana. Mieli on rennompi ja vastaanottavaisempi alkavalle työrupeamalle ja ajattelulle.

Työelämän asiantuntija Anne Issakainen kehottaa jokaista pysähtymään oman työhyvinvointinsa äärelle kesälomalta palatessa: ”Pohdi millä konkreettisella tavalla voisit vaikuttaa omaan työhyvinvointiisi jatkossa, miten sen tekisit ja kenen apua tarvitset sen toteuttamisessa”, Anne ehdottaa. ”Jos kevään aikana havaitsit etätyön hyväksi, ota sen tekeminen jatkossakin puheeksi esimiehesi kanssa. Pidä tauoista kiinni työpäivän aikana. Toinen kaipaa hiljaisuutta, toinen keskustelua muiden kanssa. Olisiko hyvä venytellä, levätä fyysisesti kuormittavasta työstä, istumisen vastapainoksi kävellä tai seistä?” Tärkeää on myös kiittää itseäsi ja työkaveriasi herkästi, sekä kysyä työkaverilta mitä hänelle kuuluu. Mielen ajautuessa negatiiviseen ajatteluun työhön liittyen, muista samaan hengenvetoon asioiden hyviäkin puolia. Jos työ kuormittaa, et palaudu vapaa-ajalla ja työ on yhtä sinnittelyä, pyydä apua ajoissa. ”Ajoita eniten energiaa vievät työtehtävät siihen kohtaan työpäivää, jolloin oma vireystila on parhaimmillaan. Järjestä ja siivoa työtapojasi: varaa omat ajat esimerkiksi sähköpostin ja puheluiden läpikäymiseksi ja kirjallisten töiden tekemiseksi. Kyseenalaista myös oma tapasi tehdä työtä: kaipaatko siihen vaihtelua, työnkuvan muokkausta vai onko tilanne hyvä sellaisenaan?”, Anne lisää.

Muistetaan levätä loma-aikana, mutta ennen kaikkea – muistetaan satsata lomiemme välissä olevaan arkeen ja työhyvinvointiimme. ”Jos konkreettisten muutosten tekeminen omaan työhön on mahdotonta, ainakin voimme vaikuttaa ajatuksiimme ja suhtautumiseemme työhömme liittyen”, Anne kiteyttää. Jos kaipaat tuumausapua työhyvinvointisi kohentamiseen, sitä saat työpaikkasi lisäksi Pirten työterveyspalveluista.

 

Lantionpohja on koko ryhdin perusta

Toinen helppo fyysistä terveyttä vahvistava hyvinvointiteko on harjoittaa usein unohtuvia lantionpohjan lihaksia. ”Lantionpohjan lihakset ovat keskivartalon ja näin ollen koko ryhdin perusta”, lantionpohjan terveyteen erikoistunut fysioterapeutti Ulla Syrjälä kertoo. Lantionpohjalihasten toimintahäiriöt voivat aiheuttaa esimerkiksi virtsan- tai ulosteenkarkailua, lantion tai selän alueen kiputiloja tai ryhtiongelmia. ”Lantionpohjalihasten harjoituksia on hyvä tehdä jo ennaltaehkäisevästi, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa, jos oireita jo on. Liikkeet ovat helppoja ja huomaamattomia ja niitä on hyvä tehdä päivittäin”, Ulla kiteyttää. ”Suosittelemallani hengitysharjoituksella vahvistetaan palleahengitystä ja lantionpohjaliike on tunnistamisharjoitus lantionpohjalle. Kokeile seuraavaa kotona tai vaikkapa mökillä!”

Istu tuolilla ryhdikkäästi, mutta rennosti (istuinkyhmyjen päällä). Hengitä nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos. Rentouta pään ja kasvojen lihakset sekä niskan ja hartian seutu. Hengitä syvään, mutta kevyesti: hengityksen tulee olla helppoa ja äänetöntä. 

Tiedosta ja tunnista istuinkyhmysi ja tuo niitä yhteen ja palauta takaisin. Tuo tämän jälkeen istuinkyhmyt häpyluuta kohti ja palauta liike. Tuo häntäluuta kohti häpyluuta ja palauta liike. Supista peräaukko, emätin (naiset) ja virtsaputki ja imaise niitä kevyesti ylös, pidä muutama sekunti ja rentouta. Pakarat pysyvät kaikissa liikkeissä rentoina ja hengitys kulkee. Toista liikkeet viisi kertaa.

 

Puhumalla lähemmäs perhettä

Kesä antaa usein mahdollisuuden aikaan perheen kanssa, mutta entä jos perheen kanssa vietetty aika onkin yhtä ihanaa kuin se on hermoja raastavaa? Poliklinikkahoitajamme, tuore isä Eetu Hakkinen peräänkuuluttaa puhumisen voimaa. ”Puhumisen ja arkisen keskustelun tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa perhe-elämässä. Sillä on mielestäni iso merkitys myös esimerkiksi pienten lasten vanhempien järjissä pysymiselle”, Eetu hymyilee.

Viides hyvinvointiteko onkin hyvin yksinkertainen: kysy päivittäin puolisoltasi, lapseltasi, kaveriltasi tai joltakin läheiseltä, mitä hänelle kuuluu. ”Tuo kysymys on meille suomalaisille välillä vähän vaikea sanoa ääneen, mutta uskon että sen voima on sitäkin suurempi. Monet riidat ja erimielisyydet olisivat varmasti vältettävissä yksinkertaisella arkisella kommunikaatiolla”, Eetu kiteyttää. ”Ja aina on hyvä muistaa myös ulkopuolinen apu vaikeissa tilanteissa – meillä Pirtessäkin pääsee helposti juttelemaan lääkärin, psykologin tai vaikkapa psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.”

Lisää Eetun ajatuksia isyydestä ja perhe-elämästä voi lukea hänen Isikin osaa! -blogistaan.

 


 

Toivottavasti löysit näistä hyvinvointiteoista juuri omaan kesääsi sopivimman. Omat hyvinvointivinkkisi kesäaikaan voit jakaa Pirten Facebookissa, LinkedInissä tai Instagramissa!

#pirte #sepaikallinen #pirteästipaikallinen #niinpirteä #yhdessäeteenpäin #tässähetkessä #kokoperheelle #tampere #ratina #pirkanmaa #hyvinvointi #terveys #hyvinvointiteko #kesä #kesäloma