Pirtessä on jatkossa mahdollisuus suorittaa myös koronaviruksen vasta-ainetestejä kaikille asiakasyrityksillemme. Vasta-ainetestaus tehdään lääketieteellisen arvion perusteella noudattaen aina niin THL:n kuin yhteistyökumppanimme Fimlabin ohjeistuksia.

Vasta-ainetestaus tukee muuta koronatapausten diagnostiikkaa: sitä voidaan harkinnanvaraisesti hyödyntää esimerkiksi epidemiologisten tilanteiden selvittelyyn tai käyttää yksittäisen potilaan kohdalla, mikäli tilanne on syystä tai toisesta diagnostisesti epäselvä ja/tai pitkittynyt.

Vasta-ainetesti osoittaa nimensä mukaisesti testattavan vereen muodostuneet vasta-aineet, eli onko testattava jo sairastanut koronan. Vasta-aineiden muodostuminen vereen kuitenkin kestää aikansa, mistä syystä sitä harkitaan diagnostiikan tueksi vain niissä tapauksissa, joissa oireiden alusta tai mahdollisesta negatiivisesta nenänielutestin tuloksesta on kestänyt vähintään kolme viikkoa. Tämänhetkisen tiedon mukaan vasta-aineet säilyvät ihmisen kehossa useita kuukausia.

Vasta-ainetestattavan henkilön tulee olla jo täysin oireeton. Tuoreen infektion ja hengitystieoireisen henkilön testauksessa käytetään aina ensisijaisesti tavallista nenänielutestiä.

Vasta-ainetesti otetaan Pirte Ratinassa laskimoverinäytteenä kyynärvarresta. Tulos saadaan 3-5 vrk:n kuluessa näytteenotosta. Tulos on voi olla positiivinen, negatiivinen tai se jäädä ns. raja-arvoalueelle. Raja-arvoalueelle jäätäessä on syytä testi toistaa noin viikon kuluttua.

Vasta-ainetestin hinta Pirtessä on 80€ / testi + kartoitushaastattelun sekä tuloksen antamisen vaatimat vastaanotot. Haastattelu tehdään hoitajan tai lääkärin vastaanotoilla. Työterveysasiakas voi asioida myös OmaPirte-palvelun kautta tai varata hoitajan tai lääkärin puhelin- tai videovastaanottoajan. Tuloksen antamisesta sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa: tuloksen voi käydä katsomassa joko Kanta-palvelun kautta tai asiakkaalle voidaan varata puhelinaika. Katso tarkemmat ajanvarausohjeet alempaa.

Koska COVID-19 on vielä niin uusi tauti, ei toistaiseksi valitettavasti tiedetä, minkälainen immuniteetti koronaviruksen jo sairastaneelle syntyy ja kuinka kauan se mahdollisesti kestää. Siksi positiivisen tuloksen perusteella ei voida päätellä, onko kyseinen henkilö vielä suojassa uudelta tartunnalta.

Vasta-ainetestausten osalta tulee myös muistaa, että koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa vielä harvinainen, liittyy testaukseen aina väärien tulosten mahdollisuus sekä positiivisten että negatiivisten testitulosten kohdalla. Siksi asiantuntijamme noudattavat tulosten tulkinnassa aina varovaisuutta ja suhteuttavat ne potilaskohtaisesti.

Tutkimme myös mahdollisuutta sormenpäästä otettavaan pikatestiin, josta tiedotamme myöhemmin.

Työterveyshuollon asiakasyrityksenä, mikäli koronavirustestauksesta ei ole vielä sovittu, voit olla yhteydessä yrityksesi vastuutyöterveyshoitajaan. Mikäli koronavirustestauksesta on jo sovittu, kuuluvat myös vasta-ainetestit kyseisen sopimuksen piiriin. Voit tiedustella testauksia myös asiakkuustiimiltämme (asiakkuudet@pirte.fi), tuotepäälliköltämme Olli Palkivaaralta (p. 044 427 0427, olli.palkivaara@pirte.fi) tai myyntineuvottelijaltamme Anne Sipolaiselta (p. 050 800 4573, anne.sipolainen@pirte.fi).

 

Kela-korvaukset

Koronavirus- ja vasta-ainetestit oikeuttavat työterveyshuollon korvaukseen 1.4.2020 alkaen, jos työterveyshuoltosopimuksessa on sovittu sairaanhoidon ja siihen kuuluvien laboratoriotutkimusten järjestämisestä. Lisäksi työnantajan ja palveluntuottajan pitää sopia koronavirustesteistä kirjallisesti ennen testauksen aloittamista. Kustannukset kuuluvat korvausluokkaan II. Korvauksen määrä on tavallisen nenänielutestin osalta 56€ ja vasta-ainetestien osalta 15€. Lisätietoa Kelan sivuilta.

 


 

Näin pääset alkuun (oireeton henkilö):

Saat näitä reittejä pitkin toimintaohjeet.

 

Turvallisuussyistä, ethän varaa hengitystieoireisena suoraa aikaa asiantuntijoidemme vastaanotoille verkkoajanvarauksen kautta, vaan toimi alla olevien ohjeiden mukaan. Näin pidetään Pirten arvokkaat terveydenhuollon ammattilaiset turvassa ja toimintakuntoisina pandemian aikana. Kiitos huomaavaisuudestasi!

 


 

Hengitystieoireisen toimintaohje:

Pirten infektiovastaanotto Pirte Taysissa hoitaa kaikissa asioissa niitä henkilöitä, joiden oireisto vastaa osin tai kokonaan koronavirukseen yleisesti liitettyjä oireita.

Jos kärsit yleisesti koronaan liitetyistä oireista kuten hengitystietulehdusoireet (esim. nuha, aivastelu, nenän tukkoisuus, yskä, hengityksen vinkuminen, limaisuus, hengenahdistus, kurkkukipu, korvakipu), kuume, vatsaoireet (esim. ripuli), ihottuma, haju- tai makuaistin muutokset tai muusta syystä epäilet koronavirustartuntaa, ethän varaa aikaa perinteiselle vastaanotolle verkkoajanvarauksemme kautta, vaan toimi näin:

Saat näitä reittejä pitkin hoidontarpeen arvion ja tarvittaessa ajan infektiovastaanotollemme sekä koronavirustestaukseen.

Yksityisasiakas: katso toimintaohje täältä.