Teksti: Pirten työterveyspsykologi Linda Litmanen

Psykologian professori Steven Hayes kirjoitti Psychology Today -verkkojulkaisussa siitä, kuinka jokainen meistä voi pandemiatilanteessa toimia nyt sankarillisesti. Hayes aloitti todeten, että moni meistä on saattanut kirjallisuudessa tai elokuvissa törmätä tarinoihin siitä, kuinka normaalit ihmiset kohtaavat yllättäen epätavanomaisen uhan. Uppoudumme heidän tarinoihinsa ja seuraamme kuinka he toimivat muut ja itsensä pelastaakseen. Aikanaan kuljimme hobitti Frodon matkassa läpi Taru sormusten herrasta -trilogian seuraten hänen tehtäväänsä sormuksen tuhoamiseksi. Hämähäkkimies oli pohjimmiltaan vaatimaton nuori mies, joka kuitenkin epäonnisen sattuman kautta sai poikkeukselliset kyvyt ja päätyi taistelemaan pahaa vastaan muut turvatakseen.

Kotisohviltamme olemme katselleet myös monia elokuvia, jotka tulevat hämmästyttävän lähelle nykytodellisuutta. Helsingin Sanomat uutisoi 17.3.2020, että 2011 elokuvateattereihin tullut Tartunta (Contagion) on saavuttanut uuden katselupiikin nyt koronaviruspandemian alla. Artikkelissa kuvataan, että Tartunnan kaltaiset elokuvat ovat jännittäviä kertomuksia, jotka konkretisoivat sitä uhkaa, joka toistaiseksi jää monelle vielä näkymättömäksi. Asiantuntijat ovat myös antaneet elokuvalle kiitosta siitä, että se kuvaa sekä pandemian alkua että etenemistä realistisesti.

Me todella elämme nyt olosuhteissa, jotka ovat historiallisesti poikkeuksellisia ja tuntuvat monelle epätodelliselta elokuvalta todellisen arjen sijaan.

 

Sankariviittaa sovitetaan nyt jokaiselle

Hayes tuo esiin, että tavallisten arjen sankareiden viittaa asetetaan nyt jokaisen meistä harteille. Käyttäytymisemme ratkaisee, miten tämä viittaa istuu harteillemme – ja minkä roolin tässä taistelussa lopulta valitsemme. Valitsemmeko toimia sankareina, asetummeko muiden pelastettaviksi vai hyppäämmekö – tietoisesti tai tiedostomattamme – koronaviruksen puolelle tarjoamalla sille mahdollisuuden jatkaa vapaampaa leviämistä.

Tämä taistelu jatkuu oletetusti vielä kuukausia. Monikaan meistä ei ole vielä kohdannut koronavirusta, mutta todistanut sen jo laajalle levinneitä vaikutuksia yhteiskuntaamme. Hayes luettelee näistä vaikutuksista vain muutamia: koulujen sulkemisia, musiikkitapahtumien ja urheilutapahtumien peruuntumisia. Ennennäkemätöntä määrää etätyötä tekeviä ja vessapaperista tyhjentyneitä kaupan hyllyjä. Lisäksi moni elinkeinonharjoittaja ja yritys todella taistelee selviämisestään. Me kaikki terveydenhuollossa työskentelevät taistelemme muiden selviämisen eteen.

Yhteinen pelastettavamme on nyt ensisijaisesti terveydenhuoltojärjestelmämme kantokyky. Tulevaisuudessa yritystemme ja yhteiskuntamme toimintakyky – myös nämä vaativat välittömiä toimia osin jo nyt.

 

Miten toimia sankarillisesti ja tehdä se, mikä nyt on tultava tehdyksi?

Hayes on kirjoituksessaan koonnut tavallisen sankarin keskeisimpiä ja kriittisimpiä tekoja, joihin jokaisen tulisi nyt mahdollisuuksien mukaan pyrkiä.

 

Tavallinen sankari pysyy nyt kotona

Sosiaalisen etäisyyden ottaminen on nyt yksittäisistä teoista tärkein ja käyttäytymistä, joka jokaisella on mahdollista valita. Valitsemallamme käyttäytymisellä kirjoitamme nyt jokainen tämän pandemian tarinaa ja vaikutamme tarinan juonen kulkuun – ja määrittämättömän ajan päästä, myös tarinan saamaan päätökseen. Tarina on samaan aikaan jokaiselle henkilökohtainen että yhteiskunnallinen – jopa maailmanlaajuinen.

Kotona pysyessään tavallinen sankari myös tarkastelee arvojaan: mikä nyt on välttämätöntä liikkumista, mikä ei? Miten merkityksellisenä pidän sitä, että sitoudun hallituksen linjauksiin siltä osin, kun ne meitä kaikkia tavallaan koskevat. Entä mistä omista arvoistasi joudut nyt ehkä joustamaan yhteiskunnallisten arvojen eteen?

 

Tavallinen sankari pesee kätensä ja noudattaa hygienaohjeita

Käsien huolellinen peseminen on samaan aikaan yksinkertainen että helposti laiminlyötävä ohje. Kädet tulisi pestä huolellisesti, riittävän ajan kanssa ja aina saippualla. Nyt on aika pestä käsiä ajatellen, että paras käsien pesijä palkitaan Oscar -gaalassa parhaasta roolisuorituksesta!

 

Tavallinen sankari pidättäytyy koskettamasta

Sosiaalinen etäisyys on sekä ei-välttämättömien kontaktien pois jättämistä että välttämättömissä kontakteissa etäisyyden pitämistä. Nyt ei halata tai kätellä, kun muita tavataan. Nyt ei kosketa edes omia kasvoja tarpeettomasti. Jokaista kosketusta tulisi seurata käsienpesu. Kuitenkin samassa taloudessa asuvien kesken läheisyyttä voi yhä osoittaa normaalisti – kunhan kaikki pesevät kätensä kotiin saapuessaan.

 

Tavallinen sankari vaalii yhteyttä muihin tavoilla, jotka ovat nyt mahdollisia

Presidenttimme Sauli Niinistö tiivisti asian hyvin: samaan aikaan kun otamme fyysistä etäisyyttä muihin, on meidän erityisellä tavalla vaalittava psyykkistä läheisyyttä. Psykoterapeutti Maaret Kallio lanseerasi juuri #minäsoitan kampanjan ja haastoi kaikki pitämään nyt yhteyttä läheisiinsä puhelimitse, videopuheluin tai muilla mahdollisilla etäkeinoilla. Sosiaalisuus ei ole kiellettyä, vaikka se nyt tarkoittaa konkreettisesta yhteydenpidosta kieltäytymistä. Meillä on myös oikeus toimia niiden eteen, joilta liikkuminen on erityisen visusti rajattua – perussairaiden ja yli 70 -vuotiaiden läheistemme eteen välttämättömiä arjen asioita heidän puolestaan hoitaaksemme.

 

Tavallinen sankari kuluttaa ja lahjoittaa, mikäli voi

Hayes korostaa, että henkilökohtaisten mahdollisuuksiemme mukaan voimme nyt toimia pienyrittäjien ja muiden taloudellisessa ahdingossa olevien eteen. Voimme myös tehdä lahjoituksia järjestöille, jotka pitävät huolta siitä, että kaikki saavat nyt riittävästi syödäkseen ja arjestaan selvitäkseen. Jos et tiedä, kysy miten voisit nyt olla näille tahoille avuksi.

 

Miten tavallinen sankari jatkaa tästä eteenpäin?

Saamme Suomen hallitukselta ja terveysviranomaisilta jatkuvasti päivittyviä ohjeita. Sankaritekoja tulee nyt sovittaa kulloinkin ajankohtaisimpien ohjeiden mukaisesti. Vähimmäisvaatimus meille jokaiselle on nyt pitää huolta, että pysymme mahdollisimman hyvin terveinä ja pidämme itsemme turvassa. Huolehtimalla itsestämme, huolehdimme myös parhaiten muista.

Uutiset siitä, että uusia koronavirustapauksia ei suuresti ole Suomessa todettu pitäisi nyt tulkita yhteiseksi onnistumiseksi – ei turva- tai sankaritoimien liioitteluksi.

Toivon, että valitset nyt tavallisen sankarin viitan ja kirjoitat tietoisesti tämän pandemian seuraavia juonteenkäänteitä.