Ajankohtaiset tiedot ja käytännön ohjeita koronaviruksesta:

Päivitämme tätä sivua mahdollisimman reaaliaikaisesti koronaviruksen osalta. Ajantasaisimman tiedon löydät THL:n verkkosivuilta:

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. On erittäin tärkeää ottaa korona vakavasti huomioon ja toimia suositusten mukaan. Paljon väärää tietoa on liikkeellä. Kuuntele asiantuntijoita ja viranomaisia, älä naapuria tai työkaveria. Maailma tekee nyt tieteen ja tutkimuksen osalta todella tiivistä yhteistyötä!

 

Jos epäilet koronavirustartuntaa

 

Oireiden arviointi Omaolo -palvelussa

Omaolo-palvelu auttaa sinua arvioimaan hoidon tarvettasi ja ohjaa suoraan oikean avun tai tuen piiriiin.

 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa

 

Jos kärsit hengitystietulehduksen oireista (esim. nuha, kurkkukipu, aivastelu, nenän tukkoisuus, yskä, hengityksen vinkuminen, limaisuus, hengenahdistus, korvakipu) tai epäilet koronavirustartuntaa: 

 • yksityisasiakas: soita (03) 5656 4600 
 • työterveysasiakas:

Saat näitä reittejä pitkin hoidontarpeen arvion ja tarvittaessa ajan infektiovastaanotollemme ja tarvittaessa koronavirustestiin.

 

Turvallisuussyistä, ethän varaa hengitystieoireisena suoraa aikaa asiantuntijoidemme vastaanotoille verkkoajanvarauksen kautta, vaan toimi ylläolevien ohjeiden mukaan. Näin pidetään Pirten arvokkaat terveydenhuollon ammattilaiset turvassa ja toimintakuntoisina pandemian aikana. Kiitos huomaavaisuudestasi!

 

Jos olet töissä terveydenhuollossa tai sosiaalihuollossa ja sinulla on hengitystieinfektion oireita

 • Jos saat akuutin hengitystieinfektion oireita, jää omalla ilmoituksella sairaslomalle välittömästi oireiden ilmaannuttua.
  • Et ole työkuntoinen, jos sinun tarvitsee ottaa särkylääkettä hengitystieinfektion oireiden takia, jotta jaksaisit lähteä töihin.
 • Ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi COVID-19-näytteen ottamiseksi.
  • Taysin työntekijät soittavat työterveyshuolto Pirten Taysin henkilöstölle tarkoitettuun koronaneuvontanumeroon 044 427 0499, joka palvelee viikolla 18 ma–to kello 8–16, vapunpäivänä klo 11–14  ja viikonloppuisin 11–14. Tämä neuvontanumero on ainoastaan Taysin työntekijöille. Jos Pirten neuvontanumero on suljettu, soitetaan Taysin koronaneuvontapuhelimeen 03 311 65333.
 • Jos työntekijällä on todettu COVID-infektio, työstä poissaolo kestää vähintään seitsemän vuorokautta. Työntekijän pitää olla vähintään kolmen vuorokauden ajan oireeton ennen kuin hän voi palata työhön.
 • Jos COVID-19-infektiota ei todeta, työstä ollaan pois oireiden keston ja yhden oireettoman päivän ajan.
 • Jos työntekijä on asetettu karanteeniin altistumisen vuoksi, negatiivinen testitulos ei pura karanteenipäätöstä.

 

Jos olosi heikkenee nopeasti etkä pärjää kotihoidolla:

 

 

Yrityksille:

 

Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia joka tilanteessa!

 • Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta
  • Muista hyvä yskimishygienia
   • Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
    • Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista.
    • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan.
    • Älä yski tai aivasta kämmeniisi!
   • Muista hyvä käsihygienia. Pese kädet aina
    • kun tulet ulkoa sisään,
    • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen tai
    • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
    • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua

Koronatilanteen ajankohtaisia

Pirte Tays palvelee 8.6. alkaen jälleen normaalisti

Pirten infektiovastaanottona toiminut Pirte Tays siirtyy täysin normaaliin vastaanottotoimintaan 8.6.2020 alkaen. Sekä infektiovastaanotto että koronavirustestaus jatkaa toimintaansa Taysin toimipisteen yhteydessä, mutta omissa erillisissä sisätiloissa, omin sisäänkäynnein. Infektiovastaanotolle tai koronatestaukseen tulijat ohjeistetaan toimimaan niin, että asiointi sujuu sekä infektio- että tavallisissa työterveysasioissa täysin turvallisesti.  

Pirte Valkeakoski palvelee 1.6. alkaen jälleen normaalisti

Valkeakosken sairaalan ensiavun käytössä hetkellisesti toiminut Pirte Valkeakoski toimii maanantaista 1.6.2020 alkaen toistaiseksi taas täysin normaalisti palvellen työterveysasiakkaitamme. Lämpimästi tervetuloa – meillä voit asioida turvallisesti.

Pirte Kangasala palvelee taas normaalisti

Koronavirustestauspisteenä hetkellisesti toiminut Pirte Kangasala toimii maanantaista 18.5.2020 alkaen toistaiseksi taas täysin normaalisti palvellen sekä yksityis- että työterveysasiakkaitamme. Lämpimästi tervetuloa – meillä voit asioida turvallisesti.

Vasta-ainetestit saatavilla Pirtestä

Vasta-ainetestaus tukee muuta koronatapausten diagnostiikkaa: sitä voidaan harkinnanvaraisesti hyödyntää esimerkiksi epidemiologisten tilanteiden selvittelyyn tai käyttää yksittäisen potilaan kohdalla, mikäli tilanne on syystä tai toisesta diagnostisesti epäselvä ja/tai pitkittynyt.

Yrittäjien foorumix

Yrittäjien foorumix on yrittäjille suunnattu matalan kynnyksen etävertaistukiryhmä. Ryhmä antaa mahdollisuuden jakaa ideoita, tietoa ja kokemuksia sekä luoda kontakteja ja voimaantua vertaistuesta. Ryhmää fasilitoi asiaan perehtynyt työterveyden ammattilainen.

Koronavirus- ja vasta-ainetestit Kela-korvattaviksi

Kela korvaa jatkossa osan Pirtessä tehtävien koronavirus-ja mahdollisten vasta-ainetestien kustannuksista. Pirten kautta testattavaksi tulevilla kriteeristö täyttyy. Korvauksen määrä on koronavirustestissä 56€ ja vasta-ainetesteissä 15€. 

Ylivirittynyt mieli kaipaa jarruja

Koronapandemian myötä moni meistä viettää huomattavasti enemmän aikaa kotona kuin tavallisesti. Kaikille kotona oleminen ei kuitenkaan ole pelkästään rentouttavaa. Mitä tehdä, jos olo onkin ylivirittynyt ja ahdistunut? Mikä auttaa ylivireyteen, kun harrastuspaikat ovat kiinni ja monet odotetut suunnitelmat ja menot ovatkin peruuntuneet?

Työelämän asiantuntija auttaa myös poikkeusaikana

Voit saada yrittäjänä, työntekijänä tai yksityishenkilönä täsmällisiä neuvoja omaan tilanteeseesi liittyen, esim. toimeentulon hakemisessa lomautuksen yhteydessä tai erilaisten hakemusten ja valitusten laatimisessa.

Poikkeustila ei poista muita sairauksia ja vaivoja

Voit asioida turvallisesti kaikissa toimipisteissämme! Lue tästä jutusta lisää siitä, miten olemme reagoineet poikkeustilanteeseen ja miten turvallisuus toimipisteissämme on varmistettu.