Valitse sivu

#70 Matias Lehtonen

Pirte toimii kummiyrityksenä kahdelle Tapparan juniorille kaudella 2019-2020. Tapasimme Kasper Simontaipaleen ja Matias Lehtosen Pirte Ratinassa kuulumisten vaihdon merkeissä.

Miten päädyitte jääkiekkoilijaksi, mistä kipinä syttyi?

Matias: ”Menimme vanhempieni ja vuotta vanhemman isoveljeni kanssa kiekkokouluun, kun olin 3-vuotias. Alakouluikäisenä lopetin hetkeksi pelaamisen, mutta vuoden tauon jälkeen palasin takaisin pelin pariin. Isoveljeni lähti Ruotsiin pelaamaan kaudella 2018-2019 ja silloin hyppäsin hänen ’tilalleen’.”

Kasper: ”Molemmat veljeni pelasivat jääkiekkoa, he ovat minua 8-10 vuotta vanhempia. Seurasin heidän harrastustaan läheisesti ja siitä syntyi oma innostus lajiin. Aloitin itse luistelemaan 2-vuotiaana, ja joukkueessa aloitin pari vuotta sen jälkeen. Pelasin aluksi pari vuotta vanhempien kanssa, koska silloisella kotipaikkakunnallani Orivedellä ei ollut nuorempien joukkuetta.”

 

Mikä on ollut jääkiekkouranne huippuhetki?

Matias: ”Suomen mestaruuden voitto A-junnuissa TPS:ssä vuonna 2015. Liigajoukkueessa oli tuolloin huono flow, mutta A-junnujen pelissä yli 10 000 kannattajaa kiritti meidät voittoon. Se oli hienoa! Joukkueessa oli todella kova taso, ja osa meistä onkin siirtynyt jo NHL:ään. Menestys ja hyvä fiilis syntyy minulle enemmän joukkueena voittamisesta, omilla tuloksilla ei ole itselle niin iso merkitys.”

Kasper: ”Alle 18-vuotiaiden MM-kisat vuoden 2019 huhtikuussa Ruotsissa oli hieno saavutus. Kohokohtana voisi pitää myös C-junnuissa tekemääni maaliennätystä nuorempana.”

 

Mitä tulevaisuuden unelmia teillä on urallenne – missä haluaisitte nähdä itsenne 10 vuoden päästä?

Matias: ”Suomen mestaruus olisi hieno voittaa. Tämän hetkiselläkin joukkueellani se olisi ilman muuta mahdollista! 10 vuoden päästä olisi kiva pelata jossakin ulkomaisessa sarjassa. Ehkä Ruotsissa, siellä on kovatasoinen sarja. Myös Keski-Euroopan maat kuten Saksa ja Sveitsi ja lisäksi Venäjä kiinnostavat.”

Kasper: ”10 vuoden päästä olisi hienoa olla pelaamassa Pohjois-Amerikassa NHL:ssä, tai miksei Kanadassakin. Tavoite olisi pelata ammattilaisena mahdollisimman pitkä ura. Toivon, että kykyjenetsijä nappaisi minut kesällä johonkin joukkueeseen.”

 

Mitä tavoitteita teillä on loppukaudelle?

Matias: ”Päästä pelaamaan mahdollisimman paljon!”

Kasper: ”Seurajoukkueessa pitkälle kevääseen pelaaminen, mestaruuteen asti. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin pääseminen.”

 

Millaista ruokaa syötte?

Matias: ”Riippuu ollaanko vieraspelissä vai kotona – riippuu siis pitkälti tarjonnasta. Tärkeää on syödä mahdollisimman paljon, mutta ei mitä tahansa roskaruokaa, vaan monipuolista kotiruokaa. Kotipeleissä syödään halliravintola Mario’sin ruokia, esimerkiksi kanaa, pastaa, riisiä, lihapullia. Ennen peliä syön lounaan ja välipalan, joissa on paljon hiilareita ja proteiinia. Pelipäivänä voi kulua 5000 kcal, joten syödäkin pitää paljon.”

Kasper: ”Kolme tuntia ennen peliä syön usein kanaa ja riisiä. Tukeva lounas on tärkeä, jos illalla on peli. Pelin jälkeen tankkaan kotiruualla. Reissun päällä meillä on yhteiset eväät ja kotiruokalounaat matkan varrella.  Säännöllisen ruokarytmin ylläpitäminen on tärkeää niin kotona kuin reissussa!”

 

Mikä on suosikkivälipalanne?

Matias: ”Silloin kun ei ole peliä, tykkään tehdä smoothieita joka päivä. Omaani tulee marjoja, hedelmiä, vähän turkkilaista jogurttia, vettä tai appelsiinimehua, ja lisäksi proteiinijauhoa tai kananmuna. Se on tosi hyvää! Peleissä ja hallilla tulee nautittua urheilujuomaa tai energiageelejä, kun tuntuu että tarvitsee nopeasti lisää energiaa. Ne jeesaa myös henkisesti jos tarvitsee nopeaa boostia ja tsemppiä.”

Kasper: ”Syön välipaloina usein banaania. Tykkään myös Puhdistamon uusista proteiinipatukoista – ne ovat hyvänmakuisia ja proteiinipitoisia sekä lisäksi luonnollisesti valmistettuja, ilman keinotekoisia aineita.”

#35 Kasper Simontaival

Mikä on paras palautumiskeinonne treenien tai pelin jälkeen?

Matias: ”Loppuvenyttely heti liikuntasuorituksen jälkeen on tietysti tärkeää. Sauna ja avanto laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle: kylmä-kuumakierto toimii aina. Käyn saunomassa ja avannossa Kaupinojalla kerran tai pari viikossa. Lisäksi harrastan aerobista liikuntaa ja pyöräilyä. Hyödynnämme myös säännöllisesti omia hierojiamme.”

Kasper: ”Palautuminen on todella tärkeää, koska treenejä on joka päivä. Liigassa pidetään yksi pitempi treeni päivässä, niissä keskitytään enemmän pelaamiseen ja pelisuoritukseen. A-junnuissa taas on aamutreenien lisäksi vielä toiset, kovemmat treenit iltapäivällä. Sunnuntaisin on lepopäivä. Palaudun aerobisen liikunnan parissa ja lepäämällä. Käyn myös Kaupinojan saunalla ja avannossa tai kylmäaltaassa viikoittain aina kun ehdin.”

 

Millaisen liikuntavinkin haluaisitte antaa Pirten blogin lukijoille?

Matias: ”Menkää golfaamaan, se on tosi kivaa! Siinä tulee käveltyä paljon ja puhelimen katsominen jää. Jääkiekkoon suhtaudun enemmän työnä, ja golf on vapaa-ajan harrastukseni. Välillä pelaan myös sulkapalloa, tennistä ja sählyä.”

Kasper: ”Kannattaa kokeilla saunaa ja avantoa, siitä tulee mukavan euforinen olo! Vesi tuntuu ensin jäätävän kylmältä, mutta lopuksi on rento olo. Liikunnassa oman jutun löytäminen on lopulta kuitenkin tärkeintä.”

Kiitos haastattelusta Kasper ja Matias, ja tsemppiä loppukauteen!