Fysioterapeutti Ulla Syrjälä palvelee asiakkaitamme maanantaisin Ratinan toimipisteessä. Hän ottaa vastaan sekä yksityisasiakkaita että työterveysasiakkaita. Työterveysasiakkaat tarvitsevat vastaanotolle oman työterveyshoitajansa tai -lääkärinsä tekemän lähetteen.

Ullan erityisosaamista on lantionpohjan fysioterapia, johon kuuluu myös äitiysfysioterapia eli raskauteen ja synnytyksestä palautumiseen liittyvät asiat. Lisäksi hän tekee manipulatiivista fysioterapiaa eli nikama- ja nivelkäsittelyä.

”Vastaanotolleni voi hakeutua virtsanpidätysongelmien, intiimialueiden kiputilojen, erkauman kuntoutuksen ja synnytyksestä palautumisen sekä rankaperäisten niska-selkä -alueen tai rangasta raajoihin säteilevien oireiden vuoksi. Hoidan myös niskaperäistä päänsärkyä sekä alaselän tai lantion alueen ongelmia.”

 

Mitä jokaisen tulisi tietää lantionpohjan terveydestä?

Lantionpohjan terveyteen liittyvät asiat saattavat askarruttaa ja jopa hävettää monia ja kynnys hakea apua oireisiin on suuri. Virtsankarkailu, lantion alueen kireys, yliaktiivinen rakko sekä seksuaaliterveyteen liittyvät vaivat ovat kuitenkin hyvin yleisiä ja niihin on mahdollista saada apua.

”Haluaisin sanoa kaikille, että rohkeutta ihmiset! Esimerkiksi virtsankarkailu on paljon yleisempää kuin uskottekaan!” Harva tietää, että lantionpohjan kuntoa voi tutkia myös vaatteet päällä: riisuminen ei siis ole Ullan vastaanotolla pakollista.

Yksi yleisimmistä lantionpohjan vaivoista on virtsankarkailu. Ikä tuo mukanaan muutoksia erityisesti naisen elämässä: painovoiman vaikutus ja vaihdevuosien hormonitoiminta lisäävät virtsankarkailuongelmia monilla. Säännöllisillä ja hyvissä ajoin aloitetuilla lantionpohjan lihasten harjoituksilla voidaan kuitenkin tutkitusti ennaltaehkäistä virtsankarkailua.

Myös kaikenikäiset miesasiakkaat voivat hakeutua Ullan vastaanotolle esimerkiksi eturauhasen ongelmien vuoksi. Tulehtunut eturauhanen voi nimittäin aiheuttaa oireita lantion alueelle säteillen kipua kiveksiin, nivusiin tai alaselkään.

 

Miksi lantionpohjan terveys on tärkeää?

”Lantionpohja on perusta kaikelle – sieltä lähtee voima ja tuki koko vartalolle. Lantionpohjan kunto vaikuttaa siis merkittävästi selän ja koko kehon hyvinvointiin. Terve lantionpohja on myös perusta hyvälle ryhdille.”

Lantionseudun ongelmilla voi olla vaikutuksia myös sosiaaliseen elämään: ”Virtsankarkailu ei ole vaarallista, mutta esimerkiksi vanhemmalla iällä sillä voi olla merkittäviä sosiaalisia vaikutuksia. Kun vaiva nolottaa, ei enää tule lähdettyä teatteriin tai ystäviä tapaamaan – ja yksinäisyys taas on vakava asia”, Ulla täsmentää.

Suomalaisessa kulttuurissa avun pyytäminen on vaikeaa, ja mitä intiimimmästä aiheesta on kyse, sitä vaikeampaa avun pyytämisestäkin tulee. Lantionseudun ongelmia on kuitenkin turha hävetä: ”Minua ei tarvitse pelätä!”, Ulla nauraa. ”Moni asiakkaani huokaisee käynnin jälkeen: ei tämä niin kamalaa ollutkaan”, hän vahvistaa.

Tärkeä osa Ullan työtä on saada asiakas ymmärtämään, että tällaisten ongelmien kanssa ei tarvitse olla yksin vaan niihin on mahdollista saada apua. ”Katsotaan yhdessä ensin kaikki minun käytössäni olevat keinot läpi, ja jos niistä ei ole apua, voin ohjata sinut esimerkiksi gynekologin tai urologin vastaanotolle. Aina on jotain tehtävissä!”

 

Avaimet lantionpohjan terveyteen

Lantionpohjan terveyttä voi tukea ja ennaltaehkäistä tekemällä alueen lihaksia harjoittavia liikkeitä. Ullan suosittelema nyrkkisääntö on, että oireiden aikana lantionpohjan lihaksia pitäisi harjoittaa päivittäin, ja kun oireet helpottuvat, kolmesti viikossa läpi elämän. ”Sitä ei usein tule ajatelleeksi, mutta lantionpohja tarvitsee samanlaista huolenpitoa kuin muutkin kehonosat, joista huolehdimme päivittäin, kuten kasvot.” Kyse on tärkeistä lihaksista, vaikka ne eivät näykään päällepäin. ”Lantionpohjan lihaksia voi treenata aivan kuten hauiksiakin!”, Ulla täydentää.

 

Tärkeintä läsnäolo

Siilinjärveltä kotoisin oleva Ulla on sittemmin ylöjärveläistynyt ja rakastunut Tampereen kaupunkiin kertaheitolla. Hän hurahti fysioterapiaan nopeasti opiskellessaan alaa Savonlinnassa. ”Ihmisten hyvinvointi kiinnostaa minua. Haluan että ihmiset ovat onnellisia ja voivat hyvin!”, Ulla hymyilee. ”Fyysinen hyvinvointi on edellytys psyykkiselle ja pienikin vaiva voi heikentää oloa yllättävän paljon.”

”Parasta työssäni on se, kun voin auttaa eri-ikäisiä ihmisiä oivaltamaan asioita omasta terveydestään, tekemään harjoitteita ja saamaan helpotusta oireisiinsa. On ihana fiilis tehdä toisille hyvää mieltä. Kaikkein tärkein vahvuuteni tässä työssä onkin läsnäolon taito.”