PIRTEN INFLUENSSAPAKETTI

Rokotus + käynti
(Pirte Ratina, Pirte Kangasala, Pirte Sastamala)

30€

(valitse hoitaja 15 min ja kirjoita lisätietokenttään ”influenssarokote”)

Influenssalla tarkoitetaan äkillistä ylempien hengitysteiden tulehdusta. A- ja B-tyypin influenssat ovat niitä, jotka erityisesti leviävät ihmisten keskuudessa.

Influenssaepidemioita on joka talvi ja erityisesti riskiryhmään kuuluvat lapset ja vanhukset, myös pitkäaikaissairauksia omaavat saavat helposti tartunnan. Tartunnan saaneista puolet sairastuu ja riskiryhmään kuuluvilla henkilöillä tauti voi olla hyvin vakava.

Influenssa leviää ihmiseltä toiselle aivastusten, yskimisen sekä käsien välityksellä esimerkiksi niistämisen jälkeen. Oireet alkavat useimmiten 2-3 päivää tartunnan saamisen jälkeen. Oireisiin kuuluvat erityisesti nopeasti nouseva korkea kuume, lihaskipu, huonovointisuus ja päänsärky. Myös muita tavalliseen nuhakuumeeseen liittyviä oireita, kuten yskää ja kurkkukipua voi esiintyä. Virus todetaan laboratoriokokeilla. Kuume ja säryt häviävät useimmiten 3-5 päivässä perusterveiltä henkilöiltä.

Influenssan aikana ja sen jälkeen on syytä levätä riittävästi. Influenssan jälkitauteja esiintyy erityisesti riskiryhmään kuuluvilla, heillä oireet saattavat olla huomattavasti rajumpia kuin terveellä henkilöllä. Jälkitautina saattaa tulla keuhkokuume, poskiontelontulehdus, korvatulehdus tai sydänlihaksen tulehdus. Nämä jälkitaudit ovat useimmiten bakteerien aiheuttamia. Taudin aikana kannattaa juoda runsaasti ja sen jälkeen odotella, että on varmasti terve ennen töihin paluuta. Influenssaan on myös lääkkeitä, jotka on tarkoitettu erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Lääkkeistä on eniten hyötyä, jos ne otetaan 48 tunnin kuluttua oireiden ilmaantumisesta. Lääkäriin kannattaa suunnata, mikäli influenssaan liittyy todella korkea kuume, jos vointi on muuten erittäin heikko tai jos oireet palaavat takaisin lievennyttyään.

Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy useimmiten vuoden vaihteessa. Influenssa muuttaa muotoaan joka vuosi, joten itse kunkin vastustuskyky saattaa olla enemmän koetuksella eri vuosina. Yleensä epidemioista ei kehity maailmanlaajuisia pandemioita, vaan ne saadaan ajoissa pysäytettyä rokotteilla.

Rokotteiden tuoma suoja influenssaa vastaan on erittäin suositeltavaa.

Lue rokotteesta tarkemmin täältä.

Pirten influenssarokotuspaketti: rokote + käynti (Pirte Ratina Pirte Kangasala ja Pirte Sastamala) vain 30€!