Hannu-Heikki Turunen on Pirten uusi osteopaatti, joka ottaa vastaan kaikenikäisiä yksityisasiakkaita Kangasalan toimipisteessämme. Vastaanotolle voivat hakeutua myös lähetteen saaneet työterveysasiakkaat, joiden työterveyssopimukseen osteopaatin palvelut sisältyvät.

Osteopaatti on tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen asiantuntija. Osteopatiasta voikin saada apua niin akuutteihin kuin pitkittyneisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin ja niiden ennaltaehkäisyyn. Myös erilaisten leikkausten ja loukkaantumisten jälkeen voidaan osteopaattisilla hoidolla ja harjoitteilla tukea kehon normaalin toimintakyvyn palautumista. Useimmiten osteopaatin vastaanotolle hakeudutaan niska-hartiaseudun tai alaselän kipujen ja jäykkyyden vuoksi. Yleisimpiin osteopaatin hoitamiin vaivoihin kuuluvat myös ylä- ja alaraajojen kivut ja puutuminen sekä päänsärky.

”Usein tulosyynä on siis jokin elämää haittaava kipu tai kolotus, mutta toisinaan vastaanotolle tullaan vain hakemaan hyvää oloa tai helpotusta esimerkiksi stressin aiheuttamiin oireisiin. Suosittelen hakeutumaan vastaanotolleni esimerkiksi silloin, kun kipu haittaa harrastuksia tai työtä, on vaivannut pitkään tai toistuu usein, olet joutunut luopumaan harrastuksesta kivun takia tai haluat oppia keinoja kivun ennaltaehkäisyyn.”

Osteopaattien kattava peruskoulutus takaa korkeatasoisen ja turvallisen hoidon. Ydinosaamiseen kuuluu tutkimisen lisäksi manuaalinen eli käsin tehtävä hoito. Hoidossa käytettävät tekniikat suunnitellaan aina kunkin asiakkaan tilanteeseen sopiviksi ja laajasta tekniikkavalikoimasta löytyykin sopivat työkalut kaikenikäisten asiakkaiden hoitoon. ”Olen perehtynyt laajasti erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen hoitoon, mutta erityisen kiinnostunut olen selkä- ja olkapääkivuista sekä päänsäryistä”, Hannu-Heikki kertoo.

 

Kilpaurheilijasta osteopaatiksi

Kiinnostus ihmiskehon toimintaa ja sen suorituskykyyn vaikuttavia tekijöitä kohtaan juontaa juurensa Hannu-Heikin omasta urheilutaustasta: ”Koko lapsuuteni ja nuoruuteni aina aikuisvuosien kynnykselle asti olin erittäin aktiivisesti mukana yleisurheilussa ja kilpailin päälajissani aitajuoksussa.”

Hierojan ammattitutkinto oli Hannu-Heikille ensimmäinen askel kohti oman intohimon kohteen parissa työskentelyä. Nyt ura on vienyt mukanaan jopa toiselle puolelle maailmaa: ”Valmistuin vuonna 2008 hierojaksi ja heti seuraavana vuonna jatkoin opintoja osteopatian parissa. Valmistuttuani osteopaatiksi muutin Kanadaan, jossa tein alan töitä aina viime vuoden loppupuolelle asti. Nyt palvelen asiakkaita innolla ja ammattitaidolla uusien kuvioiden parissa Suomessa.”
Osteopaatin opinnot syvensivät Hannu-Heikin asiantuntijuutta ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta sekä siitä, miten ne toiminnallisesti nivoutuvat yhteen. Lisäksi hän oli erittäin kiinnostunut käytännön työkaluista, joita osteopaateilla oli käytössään esimerkiksi kivunhoitoon.

Ammatillisesti Hannu-Heikin mielenkiinnon kohteena on erityisesti pitkittyneen alaselkäkivun hoito ja kuntoutus. ”Työskennellessäni päivittäin kivuista kärsivien ihmisten kanssa olen perehtynyt paljon myös kiputieteeseen ja modernin kivunhoidon toimintatapoihin.”

 

Päivä päivältä paremmaksi

Hannu-Heikin kiinnostus ihmiskehoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia kohtaan näkyy myös työn ulkopuolella: ”Vapaa-ajalla olen intohimoinen liikkuja ja liikunta eri muodoissa kuuluukin lähes päivittäisiin rutiineihini. Erityisesti nautin lenkkeilystä metsäpoluilla ja painojen nostelusta kuntosalilla. Kesäisin lepuutan mieltä ja kroppaa kalastuksen parissa”, Hannu-Heikki kertoo.

Osaamistaan hän ylläpitää käymällä aktiivisesti jatkokoulutuksissa sekä lukemalla alaan liittyviä tutkimuksia ja artikkeleita. ”Pidän työstäni todella paljon ja minulla on palava halu kehittyä siinä jatkuvasti. Siksi pyrinkin kaikin keinoin löytämään avun asiakkailleni. Parasta työssäni on ehdottomasti se, kun pystyn auttamaan ihmisiä pääsemään pitkään vaivanneesta ongelmasta eroon ja palaamaan tärkeän harrastuksen pariin tai tekemään työtä ilman kivun aiheuttamaa kuormitusta.”