Hyviä uutisia! Pirte on aloittanut yhteistyön pienen kirurgisen silmäsairaalan, Ögan kanssa. Öga sijaitsee Pirte Ratinan naapurissa Kauppakeskus Ratinassa, Ratinan Kulman kolmannessa kerroksessa. Yhteistyön myötä Pirteltä voidaan ohjata Ögan silmäasiantuntijoiden pakeille ja toisinpäin. Näkö vaikuttaa kaikkeen tekemiseen niin töissä kuin vapaallakin, joten oikeista lasivahvuuksista ja silmien yleisestä hyvinvoinnista kannattaa pitää erittäin hyvää huolta. Hankaluudet näön kanssa vaikuttavat elämänlaatuun valtavasti.

 

Takaisin töihin

Syksyllä töihin palatessa ja valon määrän vähentyessä on hyvä hetki tarkkailla oman näkökyvyn muutoksia. Jos käsivarren mitta ei meinaa riittää sopimuspaperia tai lentolehtistä luettaessa, on aika päivittää lukulasit – mieluusti jo reilusti aikaisemmin. Myös toistuva päänsärky varsinkin ohimoalueella ja näöntarkkuuden vaihtelu ovat oireita, jolloin kannattaa käydä asiantuntijan juttusilla.

Monella silmävaivalla ja sairaudella, kuten näön heikkenemisellä, kuivasilmäisyydellä ja esimerkiksi kaihilla, on hyvin samantyyppiset oireet. Olipa oma epäilys mikä tahansa, on ensimmäinen askel asian selvittämisessä kokonaisvaltainen näöntarkastus. Kokonaisvaltaisessa näöntarkastuksessa optikko katsoo näkötilanteen ja silmälääkäri tutkii silmän rakenteet mikroskoopilla perinpohjaisesti, mittaa silmänpaineen ja tekee näiden pohjalta diagnoosin. Mikäli kysymys on vain näön heikkenemisestä, antaa ÖGA saman tien silmälasimääräyksen mukaan.

Noin nelikymppisenä olisi hyvä käydä ensi kerran silmälääkärissä, vaikkei mitään oireita olisi aiemmin ilmennytkään. Mikäli suvussa esiintyy silmäsairauksia, on asiantuntijan tarkastuksessa käyminen yhä tärkeämpää. Ensi käynnin jälkeen optikon luona kannattaa vierailla parin vuoden välein, ja joka toisella kerralla käyntiin olisi hyvä sisällyttää myös silmälääkärin tapaaminen. Silmäsairauksissa ja silmäsairausepäilyissä silmälääkäri kertoo, kuinka usein tulee käydä kontrolleissa.

 

Kaihi

Kaihi mielletään usein vanhempien ihmisten vaivaksi, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla, joskus jo viisikymppisillä. Kaihi on luonnollinen osa silmän vanhentumista ja kaihileikkaukset ovatkin yksi maailman yleisimmistä leikkauksista. Kaihi tarkoittaa sitä, että silmän oma mykiö alkaa aineenvaihdunnan heikentymisen takia samentumaan, ja tämän takia valo ei läpäisekään linssiä yhtä hyvin.

Helposti tunnistettava kaihin ensioire onkin havahtuminen siihen, ettei mikään määrä valoa tahdo riittää. Kaihista voivat kertoa myös häikäistymisherkkyys sekä värien muuttuminen ”likaisemmiksi” – tämä tosin tapahtuu usein niin pikkuhiljaa, ettei muutoksen radikaaliutta huomaa ennen kuin se on korjattu. Myös näöntarkkuuden muutokset ovat kaihissa tavallisia ja toisinaan voi jopa tuntua näennäisesti siltä, että kaukonäkö paranee.

Alkavassa kaihissa päivitetään silmälasit ja sovitaan kontrolli 1-2 vuoden päähän. Mikäli oireet pahenevat, on kontrolliin tultava luonnollisesti jo aiemmin.

Mikäli kaihi on jo päässyt niin pitkälle, että se kannattaa leikata, voidaan leikkaus tehdä hyvinkin nopealla aikataululla suoraan ÖGAssa. Mikäli julkisen puolen kriteerit täyttyvät, on asiakas mahdollista ohjata hänen halutessaan myös julkiselle puolelle. Julkisella puolella tarjotaan vain yksitehoratkaisua ja leikkaukseen pääsee puolen vuoden sisällä riippuen jonotilanteesta.

Mikäli leikkaus tehdään ÖGAssa, on ensimmäinen vaihe valita, minkälainen tekomykiö vaurioituneen paikalle laitetaan. Mykiöitä on olemassa erilaisiin tarpeisiin ja vaihtoehdot käydään yhdessä asiakkaan kanssa läpi. Tilanteen ja tarpeen mukaan voidaan leikata kerralla molemmat silmät tai vain toinen. Leikkauksen jälkeen mukaan saa tarkat jälkihoito-ohjeet. Kuukauden päästä leikkauksesta tehdään vielä jälkikontrolli, jossa tarkastetaan, että kaikki on kunnossa, ja tehdään tarvittaessa silmälasimääräys.

Itse leikkaus kestää kahdella silmällä vajaan tunnin, jonka jälkeen asiakas on hetken lepäämön puolella ennen kotiin pääsyä. Aikaa koko käyntiin kannattaa varata parisen tuntia. Leikkaukset tehdään pääsääntöisesti hereillä, paikallistippapuudutuksessa, mutta tarvittaessa myös nukutusvaihtoehto on harkittavissa.

Leikattu silmä ei ole yleensä kipeä, roskan tunnetta voi kuitenkin esiintyä. Pienet vaihtelut näössä ja valonarkuus ovat alkuun hyvin normaaleja tuntemuksia. Mukana saatua läpinäkyvää suojakilpeä tulee pitää silmän päällä seuraavaan aamuun asti, viikon ajan myös öisin. Silmää ei saa painella, hieroa eikä kosketella. Saunominen ja uiminen on kielletty ensimmäisellä viikolla, eikä silmään saisi päästää mitään ylimääräistä, esimerkiksi vettä tai shampoota. Kevyttä liikuntaa voi harrastaa pian leikkauksen jälkeen, mutta raskaimmat puntit kannattaa jättää pois pariksi viikoksi. Meikkiä voi alkaa käyttää viikon jälkeen. Sairasloma on yleensä tarpeen mukaan 1-2 viikkoa ja silmää tulee hoitaa ohjeiden mukaan silmätipoilla.

On hyvä muistaa, että myös leikattujen silmien terveyttä olisi hyvä käydä tarkastuttamassa säännöllisesti. Esimerkiksi leikatuille silmille silmälaseja ei voi määrätä optikko, vaan silmälääkäri, ja ÖGAssa homma hoituu aina kerralla.

 

Pirte on innoissaan yhteistyökumppanuudesta! Yhdessä pystymme pitämään asiakkaidemme yleis- ja silmäterveydestä hyvää huolta.