Susanna Pasanen on urologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori, jolla on myös Euroopan Urologiyhdistyksen myöntämä FEBU -pätevyys. Asiointi onnistuu suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Urologin vastaanotolle kannattaa varata aika virtsavaivoissa, esimerkiksi jos on vaikeuksia virtsaamisessa, liiallista tiheävirtsaisuutta tai virtsankarkailua. Muita virtsaukseen liittyviä oireita ovat kipu tai kirvely, toistuvat tulehdukset tai virtsan verisyys.

Urologilla käynti on paikallaan myös kivespussin vaivoissa kuten kipu, turvotus, tulehdus tai tunnettavissa oleva muutos kuten patti tai nastura.

Urologi hoitaa myös peniksen ongelmia kuten erektiohäiriötä ja esinahan sairauksia. Tarvittaessa vastaanotolla selvitetään testosteronin erityksen häiriötä, joiden oireena voi olla esimerkiksi seksuaalinen haluttomuus. Myös munuais- ja virtsarakkokasvaimet sekä virtsatiekivet kuuluvat urologin hoitoon.

Miespotilaalla tavallisia syitä tulla urologin arvioon ovat erilaiset eturauhasen sairaudet, kuten hyvänlaatuinen liikakasvu, eturauhasen tulehdus, eturauhassyöpä tai sen epäily. Näistä eturauhasen liikakasvu aiheuttaa yleensä virtsaamisvaivoja, eturauhasen tulehdus taasen kipua, joka voi vaihdella lievästä tuikkimisesta laaja-alaiseen, koko lantionpohjan kiputilaan. Eturauhassyövässä voi  ilmetä edellisenkaltaisia oireita tai se voi olla täysin oireeton. PSA-arvon määritys verinäytteestä ja eturauhasen tunnustelu ovat tärkeitä tutkimuksia edellämainittujen eturauhassairauksien diagnostiikassa.

Urologin vastaanotolla voidaan myös sopia tehtäväksi pieniä toimenpiteitä, kuten esimerkiksi pinnallisen patin tai kondylooman poisto, miehen sterilisaatio-leikkaus eli vasektomia tai ahtaan esinahan korjausleikkaus (ympärileikkaus).

Lähiaikoina Pirtessä on käytettävissä myös urologin suorittama eturauhasen ultraäänitutkimus ja tarvittaessa samanaikainen neulanäytteiden otto eturauhasesta (eturauhasbiopsiat) eturauhassyöpäepäilyssä. Näistä toimenpiteistä sovitaan erikseen vastaanotolla urologin kanssa.

Urologi hoitaa luonnollisesti myös naispotilaita erilaisissa virtsaamiseen tai virtsaputkeen liittyvissä oireissa ja edellämainituissa munuais- ja virtsarakon sairauksissa. Monesti myös gynekologi voi ohjata asiakkaan urologille lisätutkimuksiin tai -arvioon, jos tällä ilmenee urologiseen sairauteen viittaavia oireita. ”Itse olen perehtynyt erityisesti naisten virtsankarkailuun ja teen tarvittaessa myös ponnistuskarkailua korjaavia nauhaleikkauksia.”

 

Kuka Susanna on?

”Päädyin ikäänkuin ”sattumalta” urologiksi. Se ei ollut alusta asti suunnittelemani kirurgian erikoisala, vaan luulin haluavani valmistua lastenkirurgiksi. Ollessani erikoistumassa kirurgiaan Hatanpään sairaalan urologian osastolla vuosituhannen vaihteessa, tämä erikoisala vei kuitenkin mukanaan. Viehätyin suuresti urologian toisaalta suoraviivaisuudesta ja samanaikaisesta herkkyydestä sekä monipuolisuudesta. Minulla oli myös ilo ja kunnia työskennellä siellä erittäin taitavan, kokeneen ja empaattisen urologikollegan kanssa ja hänen opissaan. Hänen jalanjäljissään päätin erikoistua urologiaan, enkä ole päätöstäni katunut”, Pasanen kertoo.

”Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja ihmisten kohtaaminen. Voidessani auttaa potilaita tämän työn merkitys korostuu ja tuottaa (onnistumisenkin) iloa. Pyrin kehittämään osaamistani seuraamalla alan kirjallisuutta ja uusia hoitokäytäntöjä sekä osallistumalla kansainvälisisiin ja kotimaisiin koulutustilaisuuksiin. Toimiessani Suomen Kontinenssiklubi ry:n hallituksessa pääsen myös suunnittelemaan ja järjestämään vuosittain tarjoamamme koulutuspäivän sisältöä ja samalla siis oppimaan taas itsekin lisää tästä kiehtovasta erikoisalasta.

Tervetuloa vastaanotolleni!”