Joulu on aivan kulman takana ja monilla on vielä pitkä lista valmisteltavista asioista sekä töissä että kotona. Miten töistä voi irrottautua ja miten työasiat saa pois mielestä joulun ajaksi?

Irrottautumisella tarkoitetaan sitä, että päästään ajatustasolla irti töistä eikä mietitä enää töihin liittyviä velvollisuuksia. Ihmisen on usein helpompaa päästää irti mielekkäistä asioista eli jos töissä on kaikki hallinnassa ja mikään ei jää vaivaamaan niin irrottautuminen on verrattain helppoa. Jos taas taustalla on stressiä ja kuormitusta, työn hallinta on vaikeaa ja keskeneräiset työt jännittävät niin irrottautumisesta saattaa tulla hankalaa.

Sama ilmiö voi lomien ohella koskettaa myös viikonloppuja; töistä on helpompaa irrottautua tunteen ja ajatuksen tasolla miellyttävien tunteiden kanssa kuin silloin, jos ei ole kerennyt tekemään kaikkia suunnittelemiaan työtehtäviä tai tunnelma töissä on muutoin huono. Tällainen negatiivinen tunne seuraa ihmistä pitkälle viikonloppuun ja ihmiselle saattaa tulla korostunut tarve irrottautua negatiivisista tunteista ennen viikonlopun aktiviteettien aloittamista. Joskus tämä tarkoittaa esimerkiksi viikonlopun aloittamista herkuttelulla tai viinilasillisella paremman mielentilan saavuttamiseksi sen sijaan, joskus korostunutta työasioiden ajattelua ja murehtimista.

”Mitä suurempi merkitys työllä on ihmiselle niin sitä todennäköisemmin työasioita murehtii myös vapaa-ajalla ja se voi toimia lomillakin esteenä palautumiselle ja irrottautumiselle”, toteaa työterveyspsykologimme Linda Elo. Työasioiden pohtiminen vapaa-ajalla ylläpitää kognitiivista virittymistä eli ihmisen työssä aktiivisina olevat psykofysiologiset järjestelmät jäävät päälle myös vapaalla. Kaikkien työasioiden ajattelusta ei kuitenkaan ole haittaa vapaa-ajalle. Tilanne riippuu enemmänkin yksilön kokemuksesta, eli jos töihin liittyvät ajatukset eivät häiritse esimerkiksi joulun viettoa niin silloin joulu voi sujua aivan mainiosti, vaikka työajatukset ovatkin ajoittain läsnä.

 

 

Jätä työkone työpaikalle, poikkea rutiineista tai tee lista odottavista töistä

Jos on taipumusta jatkaa töiden tekoa etänä ja vilkuilla työsähköpostia niin kaikista toimivin ratkaisu tilanteeseen on yksinkertaisesti jättää työpuhelin ja -kone työpaikalle. Mikäli täysi työlaitteista irrottautuminen ei ole mahdollista, Linda kehottaa rajaamaan työskentelyyn käytettävää aikaa: ”Voi asettaa itselleen aikarajat eli työjuttuja saisi katsoa esimerkiksi vartin verran aamulla ja sen jälkeen kone tulee laittaa pois.” Usein työsähköposteja säännöllisesti vilkuilevalle tästä pidättäytyminen aiheuttaa syyllisyyttä ja huolta siitä, tapahtuuko jotain tärkeää juuri hänen poissa ollessaan. Tällaiselle ihmiselle negatiivisten tunteiden kohtaaminen voi olla hankalaa ja hän saattaa mieluummin ajaa itsensä tilanteeseen, jossa hän on kokoajan sähköpostin äärellä reagointivalmiudessa. Tässä kohtaa oman arvomaailman tutkiminen on kannattavaa; onko pidemmällä tähtäimellä arvokkaampaa ottaa joulun viettoon mukaan nuo hankalat tunteet vai se, että ollaan pitkiä aikoja työasioiden äärellä vapaa-ajallakin? Tietyssä määrin hankalien tunteiden salliminen voi olla juuri se tekijä, joka lopulta mahdollistaa irrottautumisen ja vie jonkin hyvän äärelle. Hankalista tunteista ei siis automaattisesti tarvitse pyristellä eroon ennen joulun viettoa, jouluun voi laskeutua onnistuneestikin myös osittain niiden kanssa.

Monesti lomalle jäädessä voi tuntua siltä, että itse lomafiilikseen pääsyyn kuluu useita päiviä, jos koko ajan on töissä on ollut virittynyt olo päällä. Varsinkin muutaman ensimmäisen lomapäivän aikana työ saattaa tuntua olevan koko ajan vähän läsnä; lomalle laskeutuminen tapahtuukin usein asteittain, ei syöksylaskuna. Jos huomaa toistuvasti lomalle laskeutumisen olevan itselle hankalaa voi pohtia loman aloittamista irrottautumalla heti loman alkuun tutusta arkiympäristöstä tai tehdä jotain muuta arjesta poikkeavaa. Lindan mukaan myös omien siirtymisrutiinien pohdiskelu voi auttaa irrottautumaan työasioista työpaikalta lähtiessä ja yhtälailla helpottaa työmoodiin siirtymistä loman loputtua. Joillekin tämä rutiini voi olla esimerkiksi työmatkapyöräily, tietyn reitin ajaminen autolla, jonka aikana pikkuhiljaa jo siirtyy ajatuksissaan työpaikalle tai vaikka musiikin kuuntelu bussissa.

Listojen kirjoittaminen voi myös helpottaa lomalle jäämistä. Voi kirjoittaa ylös kaikki työtehtävät, jotka odottavat töihin paluuta ja jättää lapun työpaikalle odottelemaan. Kun työasiat palailevat uudestaan mieleen, voi muistuttaa itseään siitä, että työtehtävät on jo listattu ylös ja ne odottelevat arkeen palatessa työpaikalla. Ihminen ei voi ajatuksilleen mitään, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten syvälle ajatuksissa menemme eli kun tiedostaa valmiin työlistan olemassaolon ei työasioita ole tarvetta miettiä sen pidemmälle. ”Toisaalta töihin paluuta edeltävänä päivänä voisi antaa itselleen ihan luvan miettiä seuraavaa päivää ja tehdä ikään kuin psykologista töihin paluuta. Työhön liittyvät asiat voi konkreettisesti ratkaista sitten seuraavana päivänä, mutta jos ne kovin mietityttävät niin on hyödyllistä miettiä, että miksi mietin tätä asiaa ja mikä tässä asiassa oikeastaan huolettaa”, Linda ehdottaa.

 

 

Rentoutumisharjoituksista apua ylivirittyneeseen oloon

Hallinnan tunne ja rentoutuminen ovat myös töistä palautumista edistäviä strategioita. Rentoutunut olo mahdollistuu usein mielekkäiden aktiviteettien sivutuotteena tai sitä voidaan tietoisesti edistää esimerkiksi erilaisten rentoutumisharjoitusten kautta. Yksinkertaisimmillaan rentoutumisharjoituksessa kiinnitetään huomiota omaan hengitykseen. Jos on paljon stressiä ja kuormitusta niin monesti hengityksestä tulee pinnallista. Keholle voi lähettää viestiä rentoutumisesta ja rauhoittumisesta hengittämällä syviä hengityksiä siten, että koko keuhkot täyttyvät ilmalla ja pallean liike on havainnoitavissa hengittäessä. Rauhoittavat, pitkät uloshengitykset vievät autonomiselle hermostolle viestiä rauhoittumisesta.

Linda uskoo hengityskikkoihin- ja tekniikoihin, jotka on helppo integroida omaan arkeen, jolloin ne todennäköisimmin myös tulevat käyttöön. Netistä löytyy useita linkkejä aiheesta, mutta ensisijaista on tietoisesti syventää ja rauhoittaa hengitystä. Tällaiset harjoitukset auttavat vähentämään lyhyellä sekä pidemmälläkin aikavälillä toistuvasti toteutettuna ylivirittyneisyyttä.

Edellä mainittujen tekijöiden ohella, myös riittävä hallinnan tunne on ihmiselle myös tärkeää. Sitä voivat edistää vapaa-ajalla tehdyt aktiviteetit, jotka eroavat selkeästi töissä tehdyistä, mutta myös omiin tekemisiin vaikuttaminen vahvistaa hallinnan tunnetta. Jos esimerkiksi joulun aikataulusta meinaisi tulla todella tiukka, kannattaa määritellä omat aikataulut sen kautta mitä aidosti haluaa ja on valmis tekemään.

 

Pirteläiset toivottavat rauhallista ja rentouttavaa joulunaikaa.