Lotta Kuusinen on Pirten fysiatrian erikoislääkäri ja hän ottaa vastaan sekä työterveys- että yksityisasiakkaita Pirte Ratinan toimipisteessä. Fysiatrin toimenkuvaan kuuluvat erityisesti tuki- ja liikuntaelin ongelmien selvittely sekä hoito- ja kuntoutussuunnitelmien teko. Lotalla on vahvaa osaamista erityisesti selkä- ja niskakipujen selvittelyssä ja ylikuormitusongelmien arvioinnissa. Ylikuormitusongelmat ovat usein stressiin liittyvien monikiputilojen sekä jaksamisongelmien yhdistelmä, joihon kannattaa hakea apua.

Työterveysasiakkaat tulevat Lotan vastaanotolle lääkärin lähetteellä ja yksityisasiakkaat voivat tulla suoraankin hänen luokseen esimerkiksi fysioterapeutin suosituksesta. Fysiatri ja fysioterapeutti muodostavatkin tiiviin työparin, eli fysiatri suunnittelee asiakkaan tarpeisiin sopivan hoidon, jonka osa on usein fysioterapeutin toteuttama aktiivisen kuntoutuksen osuus. Tämän fysioterapeutti sitten konkreettisesti toteuttaa asiakkaan kanssa.

 

Kuka Lotta on?

– Olin ennen lääkistä opiskelemassa mm. tanssia, mutta loukkaannuin ja päädyin lääkikseen sitten sen myötä. Jo ennen lääkisopintoja olin kiinnostunut biomekaniikasta ja kehon toiminnoista. Oman loukkaantumisen ja tuon aiheeseen perehtymisen myötä ei ehkä lopulta ollut ihme, että päädyin lääkiksessä opiskelemaan juuri rangan ja tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia. Ajattelen, että fysiatria on mielenkiintoinen ja koko ajan kehittyvä ala. Ei-leikkaukselliseen hoitoon ja kuntoutukseen luotetaan koko ajan enemmän ja tämä on selkeästi nouseva juttu. Voisi sanoa, että alalla olevat ovat nyt näköalapaikalla miettimässä miten asiat jatkossa hoidetaan.

Parasta työssäni ovat kohtaamiset asiakkaiden kanssa sekä yhteistyö fysioterapeuttien ja muiden minulle asiakkaita lähettävien asiantuntijoiden kanssa. Fysiatrin työhön kuuluu erilaisten prosessien kehittäminen ja lähellä sydäntäni onkin myös se, että asioita tehtäisiin juuri oikeaan aikaan ja aiempaa paremmin. Innostun työssäni oivalluksista ja yleensä ne ovat juuri asiakkaiden oivalluksia. Fysiatri ikään kuin johdattelee asiakkaan ratkaisujen äärelle ja kun hän ymmärtää mistä hänen ongelmissaan on kyse, niin niiden kanssa alkaakin tulla toimeen. Juuri tämä on kuntoutuksen ydinajatus – eli teemme itsemme tarpeettomiksi, Lotta naurahtaa.

Kehitän osaamistani opiskelemalla jatkuvasti, se on alallani elinehto. Olen nyt hakeutumassa kognitiivisen psykoterapian opintoihin, se on ollut jo pidempään tavoitteeni. Sitä kautta opittujen mekanismien ymmärtämisestä tulee olemaan suuri hyöty eri prosessien kehittämisessä. Käyn paljon myös koulutuksissa ja luen paljon ammattikirjallisuutta. En voisi tehdä yhtä ja samaa asiaa lopunikää eli haluan kehittyä ja oppia koko ajan lisää.

Kuvassa fysiatri Lotta Kuusinen, kuva: Timo Pöysäri / Pirte