Talvi on alkamaisillaan ja moni miettii, saako tarpeeksi D-vitamiinia. D-vitamiinia syntyy kesäisin runsaasti ihossa auringon ultraviolettisäteilyn (UVB) vaikutuksesta. Jos talviaikaan D-vitamiinia ei saa maitovalmisteista, rasvalevitteistä tai kalasta (jota tulisi syödä 2 kertaa viikossa) on suositus D-vitamiinilisävalmisteesta 10 mikrogrammaa loka-maaliskuun aikana 18-74 -vuotiaille. Täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulee myös käyttää D-vitamiinivalmistetta pimeänä talviaikana (Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sekä Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen suositukset). Lapsille ja raskaana oleville sekä imettäville on olemassa erilliset suositukset, joiden tiedottamisesta huolehtivat neuvolat sekä kouluterveydenhuolto. D-vitamiinia saa erillisenä vitamiinivalmisteena, mutta kannattaa huomioida, että sitä on myös monivitamiinivalmisteissa.

Liika-annostuksen riski on hyvin pieni, mutta on hyvä tarkistaa esimerkiksi saako D-vitamiinia riittävästi jo monivitamiinivalmisteiden tai ravinnon kautta. – Suosittelen erityisesti luuston terveyden kannalta, että D-vitamiinin riittävästä saannista huolehditaan pimeään talviaikaan, kommentoi Marja-Leena Hyypiä.

D-vitamiinin puutos aiheuttaa luun pehmenemistä eli osteomalasiaa ja lapsilla puutos voi näkyä luuston poikkeavana kehittymisenä. Lasten kohdalla se saattoi varsinkin ennen johtaa myös riisitautiin, mutta nykyään tehokkaan D-vitamiinin käytön ohjeistuksen ja D-vitaminoitujen maitotuotteiden ansiosta, sitä ei enää lähes ollenkaan tavata. D-vitamiinin puutoksen on havaittu liittyvän muihin sairauksiin kuten tulehduksiin, diabetekseen, kasvainsairauksiin, verenkiertosairauksiin ja hermoston rappeumasairauksiin.

Entäs jos D-vitamiinia saa liikaa? On erittäin harvinaista, että D-vitamiinia saisi liikaa, kunhan pitää huolen siitä ettei ota vitamiinivalmisteita suosituksia enempää. Liian mittavat D-vitamiinimäärät suurentavat veren kalsiumpitoisuutta liiallisesti ja voivat aiheuttaa kalsiumsuolojen saostumista kudoksiin ja myös sydän- ja hermostoperäisiä oireita voi esiintyä. Vaikeimmissa tapauksissa ihmiselle voi kehittyä munuaisten vajaatoiminta, ja pahimmillaan myrkytys voi johtaa jopa kuolemaan. D-vitamiinia ei voi saada ruoasta liian suuria annoksia, vaan ongelmat liittyvät erityisesti vitamiinivalmisteiden liikakäyttöön.

Perusterveen, monipuolista ravintoa syövän oireettoman henkilön ei ole tarvetta käydä mittauttamassa D-vitamiinitasoaan rutiininomaisesti. Jos henkilöllä on sairauden oireita, niin kannattaa keskustella aiheesta lääkärin kanssa, joka osaa tarkemmin kartoittaa oireiden taustatekijöitä ja tarvittaessa ohjata D-vitamiinin määrittämistä varten laboratoriokokeeseen. Jos on todennäköistä ettei saa D-vitamiinia ravinnon kautta riittävästi, voi mittauttaminen voi olla myös aiheellista D-vitamiinilisän tarpeen määrittämiseksi, vaikkei oireita olisikaan.

 

D-vitamiiniasioista voi tulla keskustelemaan Pirteen lääkärin vastaanotolle. Voit varata ajan nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla ajanvaraukseen (03) 565 64600.