Reumalääkäri Kirsti Uoti on reumatologian erikoislääkäri ja ottaa Tampereella Pirte Ratinassa vastaan sekä yksityis- että työterveysasiakkaita. Reumatologin palveluihin kuuluvat erityisesti tuki- ja liikuntaelinoireisten asiakkaiden selvitykset, joissa tutkitaan, onko oireiden takana tulehduksellinen sairaus vai esimerkiksi kuluma. Lisäksi Kirsti tekee reumapotilaille nivelpistoksia ja lääkehoidon arviointia, aloittamista sekä seurantaa. Toimintakykyarvioita tehdään tiiviissä yhteistyössä toimintaterapeutin kanssa esimerkiksi silloin, kun reuman mukana tulevat oireet näkyvät erityisesti käsien toimintakyvyn vaikeuksina. Kirsti ottaa vastaan asiakkaita myös englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi. Ajan reumalääkärille voi varata verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla (03) 565 64600.

Reumatologille kannattaa hakeutua silloin kun niveliin ilmaantuu mystisiä ja selittämättömiä oireita sekä tuki- ja liikuntaelinten kipujen selvitystä varten. Reuma alkaa usein pienistä käsien oireista, mutta välillä vastaanotoilla voidaan löytää myös harvinaisempia reumasairauksia. Lisäksi epämääräinen kuumeilu, silmien tai suun kuivuminen sekä ihottumat voivat olla syitä käydä Kirstin vastaanotolla. Reumatautien kirjo on hyvin laaja ja ne voivat olla yhteyksissä johonkin toiseen sairauteen. Esimerkiksi psoriasispotilaalle saattaa ilmaantua nivelsairaus tai nivelsairautta sairastavalle psoriasis. Useimmiten niveloireet ovat kuitenkin ensimmäinen syy käydä reumatologin luona.

Kuka Kirsti on?

– Lapsuuden haaveenani oli, että minusta tulee lääkäri, mutta ei suinkaan reumatologi. Koulussa luonnontieteet kiinnostivat erityisesti. Olin lapsena ujo ja hiljainen ja ajattelin silloin, että sulkeudun johonkin tutkijankammioon ja teen siellä yksin töitä, Kirsti naurahtaa. Sittemmin ajauduin askel askeleelta kohti reumatologiaa. Reumatologia kiinnosti erityisesti siksi, koska se on eräänlaista salapoliisin työtä. Täytyy osata lukea tiettyjä oireita, verrata niitä tutkimuksiin, seurata tilannetta, ja lopulta saattaa löytää jonkun tiedon jyväsen. Olen luonteeltani pohdiskeleva ja työ on myös siksi mielekästä, sillä reumatologiassa ei tarvitse tehdä nopeita ratkaisuja. Tämä oikeastaan pätee kaikkiin sisätauteihin, mutta reumaan erityisesti. Mennään syvälle asiaan ja tutkitaan sitä perinpohjaisesti. Teen myös aktiivisesti työssäni nivelten piikittämistä ja taito on hyvin hyppysissä. Mitä aiemmin oireet huomataan ja hoito aloitetaan niin sitä pidempään nivelet pysyvät toimintakykyisinä.

Työssäni parasta ovat asiakaskontaktit ja varsinkin ne hetket, kun ratkaisut löytyvät ja pystyn auttamaan asiakasta. Innostun työssäni erityisesti silloin, kun pääsen joidenkin harvinaisten sairauksien jäljille. Asiakkaalla on voinut olla oireita jo vuosikausia ja kun sitten oivaltaa mistä on kyse, niin onhan se hyvin jännittävää. Kehitän osaamistani käymällä säännöllisesti alan koulutuksissa, lukemalla ja seuraamalla uusia tutkimuksia. Kollegoilta oppii myös uusia asioita. Reumatologien piiri onkin hyvin kodikas yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa. Suomalaiset reumatologit ovat olleet viimeisen 20-30 vuoden ajan tieteellisen tutkimuksen eturintamassa ja reumatautien hoidossa on saatu aikaan todella merkittävää kehitystä siten, että vaikea invalidisoituminen pystytään tämän päivän lääkkeillä varsin tehokkaasti estämään.

 

Kuvassa reumatologi Kirsti Uoti, kuva: Timo Pöysäri, Pirte.