Tiesitkö, että Pirten palveluvalikoimassa on myös fysioterapeutin toteuttamana fasciamanipulaatiota sekä MDT-terapiaa? Fasciamanipulaatiohoitoja toteuttaa työfysioterapeutti Susanna Kiiltomäki, MDT-terapiaa useampikin fysioterapeutti.

Kiiltomäki on käynyt kaikki kolme fasciamanipulaatio-kurssia (Stecco® Fascial Manipulation I-III) sekä kaikki MTD-koulutukset. ”Kuulin aikoinaan, että fasciamanipulaatiolla on saatu hyviä tuloksia erilaisissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa ja kiinnostuin asiasta. Käytyäni ensimmäisen kurssin, olin aivan myyty tälle metodille ja tiedonjano vain kasvoi. Koulutus on avannut aivan uuden maailman ihmisen fysiologiasta ja anatomiasta ja siitä, kuinka ihmistä tulee hoitaa kokonaisvaltaisesti. MDT-terapiasta taas kiinnostuin aikoinaan työfysioterapeutin urani alkutaipaleella, kun asiakkainani oli paljon selkävaivoista kärsiviä asiakkaita ja halu auttaa oli suuri. MDT on loistava väline ranka- ja nivelperäisten oireiden hoidossa. Olen sertifioitu MDT-terapeutti.”

 

Fasciamanipulaatio

Fasciamanipulaatio on menetelmä, jossa käsitellään pehmyskudoksia. Fasciamanipulaatiolla voidaan hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja sekä toiminnan häiriöitä. Menetelmän on kehittänyt italialainen Luigi Stecco perheineen ja se kehittyy jatkuvasti käytännön ja tutkimuksen kautta. ”Uusimpana sovelluksena on fasciamanipulaatio sisäelinten toimintahäiriöiden hoidossa”, Kiiltomäki kertoo.

Ensimmäisellä hoitokerralla asiakas haastatellaan. Haastattelun avulla selvitetään asiakkaan ongelmien syyt ja seuraukset, ongelmien historia ja myötävaikuttavat tekijät. Haastattelulla saadaan selville myös hoitoon vaikuttavat muut tekijät, esimerkiksi sairaudet. joilla saattaa olla vaikutusta hoidon toteuttamiseen.

Haastattelun jälkeen fysioterapeutti teettää asiakkaalle kattavat liiketestaukset. Terapeutti etsii liiketestien avulla häiriintyneitä liikesuuntia ja päättelee tämän avulla pisteet, joita manipuloidaan syvän kitkahieronnan tapaan. Pisteet sijaitsevat lihaskalvojen risteymäalueilla ja niitä hoitamalla vaikutetaan moneen eri suuntaan ja tasoon. Hoidon tarkoituksena on vaikuttaa syvään- tai pinnalliseen faskiaan, jotta liukuominaisuudet saadaan palautettua eri kalvokerrosten välillä. Kalvojen välinen tiivistymä, joka estää kalvojen liukumisen suhteessa toisiinsa siis puretaan.

Hoidon vaikutusta arvioidaan uudella liiketestauksella, joka antaa suuntaa, miten hoidossa edetään. Jo ensimmäisellä hoitokerralla saavutetaan parannuksia joko liikkeen laadussa, laajuudessa tai oireiden vähentymisenä.

 

MDT-terapia

McKenzie menetelmä®, Mekaaninen Diagnostisointi ja Terapia®

MDT on kansainvälisesti tunnettu tutkimus- ja hoitomenetelmä, jonka fysioterapeutti Robin McKenzie Uudesta Seelannista kehitti erityisesti selkäranka- ja raajakipujen tutkimiseen ja hoitamiseen. Tämä menetelmä on ollut fysioterapeuttien käytössä maailmanlaajuisesti jo yli 30 vuoden ajan.

MDT-terapeutit on koulutettu tutkimaan ja diagnostisoimaan kaikkia tuki- ja liikuntaelimistöön liittyviä alueita. MDT-tutkimisperiaatetta voidaan soveltaa rangassa, nivelissä tai lihaksissa esiintyvien ongelmien arvioimisessa. Hoitomenetelmä perustuu potilaan opettamiseen ja aktiiviseen osallistumiseen ongelmia hoidettaessa.

MDT-terapian aluksi fysioterapeutti haastattelee potilasta ja kerää yksityiskohtaista tietoa oireiden laadusta ja käyttäytymisestä. Potilasta pyydetään tekemään tiettyjä liikkeitä ja lepäämään tietyissä asennoissa. Potilasta tutkittaessa suurin ero muihin tutkimusmenetelmiin verrattuna on toistettujen liikkeitten käyttö yhden testiliikkeen sijasta. Oireiden käyttäytyminen ja liikelaajuuden muuttuminen toistoliiketestauksessa antaa fysioterapeutille tietoa, jonka perusteella hän voi luokitella ongelman ja arvioida potilaskohtaisesti, sopiiko tämä menetelmä potilaalle.

MDT-terapian painopiste on fysioterapeutin tekemässä itsehoito-ohjelmassa ja potilaan omassa aktiivisessa hoitoon osallistumisessa. Tutkimuksessa saatujen tietojen pohjalta terapeutti ohjaa potilaalle harjoituksia, oikeita rangan kuormitusasentoja sekä neuvoo mitä asentoja tulisi tilapäisesti välttää. ”Asiakas voi itse toteuttaa hoito-ohjelmaa viisi-kuusi kertaa päivässä lyhyellä aikavälillä. Se on suurella todennäköisyydellä tehokkaampaa kuin hoito, joka toteutetaan yksi-kaksi kertaa viikossa.”

Tavoitteena on antaa mahdollisimman tehokasta terapiaa mahdollisimman vähillä vastaanotto-käynneillä, jolloin säästetään aikaa ja rahaa. Useimmat potilaat voivat onnistuneesti hoitaa itse vaivansa, kunhan ovat saaneet tarvittavaa tietoa ja työkaluja itsensä hoitamiseksi. Jos ongelma on mekaanisesti vaikeampiasteinen, voi MDT-terapeutti käyttää apuna manuaalisia tekniikoita ongelman korjaamiseksi, niin että asiakas pystyy jälleen jatkamaan itsehoito-ohjelmaansa.

 


 

Yksityisasiakas pääsee fasciamanipulaatioon ja MDT-terapiaan varaamalla ajan joko verkossa tai soittamalla. Hoitokerta kestää 45 minuuttia ja maksaa 70 € + toimistomaksu. Lääkärin lähetteellä hoidosta saa sairasvakuutuslain mukaisen Kela-korvauksen. Hoitoon voi myös tulla ilman lääkärin lähetettä.

Työterveysasiakas pääsee hoitoihin lääkärin lähetteellä, mikäli työnantaja on sisällyttänyt hoidot kanssamme tekemään työterveyssopimukseen.

 


 

Susanna Kiiltomäki on valmistunut fysioterapeutiksi vuonna 1999 ja erikoistunut työterveyshuoltoon vuonna 2006. ”Aikaisemmalta ammatiltani olen lähihoitaja. Fysioterapiassa olen erikoistunut fasciamanipulaatioon (Stecco® Fascial Manipulation I-III) sekä MDT-terapiaan. Lisäksi olen PhysioTrainer (pt) ja Ravintovalmentaja (Trainer4You). Olen myös ohjannut erilaisia liikuntaryhmiä 22 vuotta ja tähän liittyviä koulutuksia minulla on lukuisia: esimerkiksi kahvakuulaohjaaja, zumba- ja lavisohjaaja ja PhysioPilates-ohjaaja (taso III).”

Lisätietoa: susanna.kiiltomaki@pirte.fi

 

Kuvat: Timo Pöysäri (Pirte)