Joko olet kokeillut verkkolääkärissä käyntiä? Pirtessä työskentelee verkkolääkäreitä, jotka diagnosoivat ja hoitavat potilaita etänä. Lääkärin vain tietokoneen ruudun kautta tekemä diagnoosi saattaa kuitenkin arveluttaa ja toisaalta myös kynnys kokeilla palvelua voi tuntua korkealta. Lääkäri Lotta Gestranius sanoo, että jotkut saattavat jännittää palvelun kokeilemista. ”Verkkolääkärissä käynti ei hirveästi eroa vastaanottokäynnistä. Aina voi kysyä ja mikäli asiaa ei voikaan hoitaa verkossa, niin varataan tavallinen vastaanottoaika”, Gestranius rohkaisee. Verkkolääkärin kautta varatun uuden ajan saa saman tien, eikä tällöin tarvitse enää soittaa erikseen ajanvaraukseen.

Käytännössä verkkolääkärille varataan aika kirjautumalla sisään nettiajanvaraukseen ja samasta paikasta saa myöhemmin otettua videoyhteyden lääkäriin. Hommaan tarvitaan vain älypuhelin, muu mobiililaite tai tietokone, jossa on kamera sekä nettiyhteys. Verkkolääkärit voivat diagnosoida monenlaisia sairauksia kuten flunssaa, vatsatautia tai tuki- ja liikuntaelinvaivoja etänä, miettiä jatkohoitoa tai tapauskohtaisesti pidentää sairaslomaa ja kirjoittaa resepteille jatkoa. Sen sijaan asioita, jotka vaativat paikan päällä käynnin ovat esimerkiksi ihomuutokset, löytyneet patit, hankala huimaus tai asiakkaan epäilys jostain pahanlaatuisesta sairaudesta.

Mahdollisuus ”käydä lääkärissä” omalta kotisohvalta käsin on aika houkutteleva. Varsinkin, jos lääkäriin on matkaa tai jos vointi on heikko. Yhteyden voi ottaa kätevästi myös omasta työhuoneesta, mikäli töiden vuoksi ei ole aikaa lähteä käymään fyysisesti paikalla. Tulevaisuudessa verkkolääkärien määrä tulee varmasti nousemaan kaikkialla ja etäyhteyksiä tullaan muutenkin hyödyntämään enemmän myös terveydenhoidon puolella.

Parhaimmillaan verkkoyhteys säästää sekä lääkärin että asiakkaan aikaa, nopeuttaa hoitoon pääsyä ja antaa asiakkaalle mahdollisuuden keskustella lääkärin kanssa missä tahansa. ”Lääkärin akuuttivastaanotto ei välttämättä ole aina oikea paikka asiakkaan tilannetta ajatellen. Verkkolääkärin kautta asiakas saadaan nopeasti ohjattua oikeaan suuntaan ja tällöin hoitopolku nopeutuu”, Gestranius sanoo. Mikä sitten on videon etu etäyhteydessä? Katsekontakti verkkoyhteyden kautta lisää läsnäolon tunnetta, sillä lääkäri-potilas-suhde perustuu aina vuorovaikutukseen. Gestraniuksen mukaan esimerkiksi mielenterveysasioissa on erityisen tärkeää nähdä potilas.

Mikäli haluat joskus varata ajan Pirten verkkolääkärille, voit tehdä sen täällä.

30.08.2017 Blogin kirjoittaja on  Veera Kirjavainen, joka toimi silloisessa Tullinkulman Työterveydessä viestinnän harjoittelijana.