Kevät ja kaikenlaiset pölyt ovat jokavuotinen parivaljakko, joka aiheuttaa aivastelua, nuhaa, silmäoireita ja jopa hengenahdistusta. Tällä hetkellä meitä kiusaavat katupölyn lisäksi pähkinäpensas ja leppä, jotka ovat aloittaneet kukintansa. Katupöly kiusaa eniten keuhkosairauksia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavia, mutta ei se mukavaa ole täysin terveelle tallaajallekaan. Katupöly on myös salakavala, sillä sen pienhiukkaset voivat muuttaa asumaan keuhkoihisi kuukausiksi tai jopa vuosiksi.

Kun kaduilta on hiekat puhdistettu ja leppä saanut kukkansa pölistettyä, alkaa koivun kukinta. Tämä niin kaunis lehtipuu, jonka hiirenkorvia odotetaan yhtä innokkaasti kuin ensimmäisten leskenlehtien ilmaantumista ja josta kesän vihdat väännetään, saa meistä todella monen pärskimään, niistämään ja kyynelehtimään. Juhannukseen kun päästään ei koivu enää kuki, vaan koristaa rapun pieliä. Tällöin alkavat heinäallergisten koettelemukset, kun ainakin 40 eri heinälajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Heinien lisäksi heinäkuussa aloittaa oman kukintansa pujo, joka kukkii uudestaan vielä syyskuussa tai jopa yöpakkasiin asti.

Mikä ratkaisuksi? Ketään meistä ei kiehdo ajatus siitä, että keväällä, tahi kesällä linnoittautuisimme kotiin neljän seinän sisälle. Eikä linnoittautuminen edes auta, katu- ja siitepölyt leijailevat myös sisälle – joistain ihmeen raoista. Helpotusta oloon voi saada asentamalla hiukkassuodattimia tuloilmaventtiileihin, pölysuodattimen tuuletusikkunaan tai yksinkertaisesti vain pitämällä ikkunat visusti kiinni. Erilaisiin oireisiin löytyy helpotusta erilaisilla tuotteilla, joista useampia saa apteekista reseptivapaasti. Antihistamiinit, joita löytyy usealla eri kauppanimellä, ovat lääkkeitä, joita käytetään eniten siitepölyjen aiheuttamiin oireisiin. Ja helpottavat ne myös katupölyn aiheuttamia oireita. Lisäksi tarvetta voi olla silmätipoille tai nenäsuihkeille – riippuen paljolti siitepölyn määrästä. Se vaihtelee vuosittain, viime vuonna pääsimme helpommalla, tämä vuosi on vielä arvoitus. Hetkellistä apua siitepölyn aiheuttamiin oireisiin tuo sade, mutta sitähän emme pysty edes tanssien houkuttelemaan.

Jos tulee tilanne, että pölyjen aiheuttamat oireet käyvät ylitsepääsemättömiksi, vaikka olet vältellyt ulkoilmaa ja lääkinnyt itseäsi erilaisilla tuotteilla, niin lisäapua saat meiltä, Pirtestä. Ota yhteys omaan työterveyshoitajaasi, joka arvioi tilanteesi ja lääkityksesi sekä ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin vastaanotolle.

Lopuksi lienee paikallaan lohdutuksen sanat: Et ole oireidesi kanssa yksin, sillä neljäsosalla suomalaisista on allergisia oireita jossain vaiheessa elämää. Pärskähdellään ja niistetään yhdessä!

Luotu 21.03.2017. Blogin kirjoittaja on viestinnän harjoittelija Jaana Solin. Jaana oli puheviestinnän maisteriopiskelija, joka suoritti v. 2017 työharjoitteluaan silloisessa Tullinkulman Työterveydessä.